Testet és lelket edzeni – így találkozik a harcművészet és a pszichológia Józsefvárosban

2023. június 18. 12:21

Egy önvédelmi szakértő és egy pszichológus összeállt, hogy egyedülálló módszert fejlesszen ki. Így léphetjük át saját árnyékukat szimulált támadások és azonnali elemzés segítségével. Riportunk!

2023. június 18. 12:21
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Egy belvárosi edzőteremben

egyedülálló módon ötvözi a harcművészeteket és a pszichológiát

Fürtös János önvédelmi szakértő, harcművész és Sárkány Dominik szakpszichológus – a vállalkozás, a DF method lényegében magyar találmány, valódi start-up, és bizonyos szempontból nem más, mint a test és a lélek fúziója. Meglátogattuk őket!

Elöljáróban leszögezhetjük: belekóstolni az új lehetőségbe mindazok számára ajánlott, akik változni vagy fejlődni akarnak, vagy csak simán holtpontra jutottak, amin szeretnének átlendülni. Azoknak érdemes meglátogatni az alapítókat, akik nem csak beszélni szeretnek a saját fejlődésükről,

de tenni is képesek érte és a saját bőrükön tapasztalnák meg a változást.

A kérdésre, hogy mégis, milyen előképek mozgatták meg a fantáziájukat, a pszichológus elmondta: „Ha az előképet nézzük, itthon és külföldön is jó ideje ismert, hogy a változás előidézése szempontjából a tapasztalati tanulás a leghatékonyabb. A klasszikus tanácsadási folyamatokat nézve viszont arra figyeltünk fel, hogy azok steril környezetben és absztrakt szinten zajlanak, márpedig a mindennapi helyzetek korántsem ilyenek. Persze, a klasszikus folyamatoknak ettől még fontos szerepük van, mivel kereteket és biztonságot adnak, ugyanakkor a lehetőség korlátozott a gyakorlásra, a helyzetek átélésére, pedig sokszor erre van szükség. A tudást tehát már ott volt előttünk, nekünk csak meg kellett valósítani, ebben egyedülálló a módszerünk.”   

„Edzésen találkoztunk” – veszi át a szót Fürtös János, vagy ahogy a tanítványai ismerik, Fürti, aki elmondja: a közös gyakorlások alkalmával és a beszélgetések során kiderült, hogy sok mindenben hasonlóan gondolkodnak Dominikkel. „Mindketten láttuk az összefüggéseket a saját és a másikunk szakterületén. Így jött az ötlet, hogy állítsunk össze egy programot néhány fontos pszichológiai területre fókuszálva, ahol eredményesen alkalmazhatjuk szakmai tudásunkat és tapasztalatainkat.”

Mi ez az egész?

A vállalkozás lényege, mint kiderült, hogy a klasszikus tanácsadói beszélgetésen túlmutatva, tapasztalat alapú fejlődést biztosítsanak a hozzájuk fordulóknak oly módon, hogy személyre szabott, mozgásos gyakorlatok segítségével dolgoznak egy-egy kijelölt területen. Konfliktuskezelés, stresszkezelés, kríziskezelés, az önbizalom erősítése, a pszichés nyomás alatt nyújtott teljesítmény optimalizálása, a személyes hatékonyság fejlesztése – hosszú a sor, és

a középpontban korunk, mindennapi életünk legnagyobb, leggyakoribb kihívásai állnak.

„Mindketten saját szakterületünk tudását, módszereit, eszközeit, tapasztalatait hozzuk a vállalkozásba” – jegyzi meg a harcművész. Hozzáteszi: „Az előkészítő munka során közösen ötletelünk, a tréningeken mindketten aktívan részt veszünk. A kiértékelést és az utánkövetést ugyanúgy közösen végezzük. Az elmúlt időszakban kiderült, hogy jól kiegészíti egymást a stílusunk, a habitusunk, az aktivitásunk”.

Működik a kémia a harcművészetek és a pszichológia között

A tréningek leggyakoribb helyszíne a harcművészeti edzőterem, tudjuk meg. Külső helyszínen is tartanak képzéseket, de a teremben eleve adott minden feltétel, hogy hatékonyak legyenek: a fizikai, mozgásos gyakorlatokat váltogatják a pszichológiában alkalmazott beszélgetéssel, együtt gondolkodással.  

Hogyan képzeljünk el egy foglalkozást? A gyakorlatok során a résztvevő először megtapasztalja saját viselkedését és a helyzethez kötődő érzéseit, utána ezt a vezetőkkel közösen feldolgozzák, ezzel is tudatosítva az emóciókat, valamint cselekvési tervet dolgoznak ki, mi több,

amennyiben szükséges, ezt a tervet ott helyben le is tesztelik.

A gyakorlatok során tapasztaltakról valós idejű visszajelzést biztosítanak.

Nincs elvesztegetett idő, hangsúlyozzák a cég alapítói. Ha kiderül, hogy változtatniuk kell valamin, akkor változtatnak: ez a szemlélet, a gyors reakció és a rugalmasság, mint a hatékonyság alapja, a harcművészetekben is jelen van. A résztvevőket igyekeznek olyan helyzetbe hozni, hogy annak szervezete hasonló reakciókat mutasson, mint „éles”, „valódi” helyzetben. Például dinamikus, mozgásos feladatokkal – zsákolás, ütés-rúgás –, vagy

váratlan, szimulált támadással megemelik a pulzusszámát, adrenalin szintjét.

A következő lépés a személyre szabott feladatok elvégzése: ilyen például a saját határok megvédése egy munkatárssal szemben, mindezt úgy, hogy a munkatárs reakcióit személyre szabottan alakíthatják a helyzet során.

„Közvetlen módon biztatom, inspirálom, vagy akár provokálom a résztvevőket”

A harcművészet és a pszichológia reagál egymásra, erősítik és kiegészítik egymást. „Mivel mindketten jelen vagyunk, ráadásul egyikünk éppen aktív, belső szereplőként, a másikunk objektív külső szemlélőként, így különböző nézőpontokból látjuk és tudjuk értékelni az eseményeket. Az edzői megközelítés inkább gyakorlati, tényszerű és direkt. Megmondom mit csinált jól, vagy rosszul. Kézzelfogható, gyakorlati javaslatokat adok a változtatásra. Közvetlen módon biztatom, inspirálom, vagy akár provokálom a résztvevőket” – emeli ki Fürtös János.

Ezt egészíti ki Dominik pszichológusi szemlélete, ami a megfigyelésen alapul: a pszichológus tehát az érzés- gondolat- és viselkedésmintázatok elemzésével, a szemléletváltást elősegítő kérdések módszerével segít. Az alkalmak során a résztvevők maguk dönthetnek, hogy az adott helyzetben melyik fajta hozzáállást engedik közel magukhoz, de mindkettő biztosított.

Mivel a probléma nem oldható meg ugyanazzal a szemlélettel, amivel kialakult, valamit változtatni kell. Ha sikerül a komfortzónából kilépni és az itt szerzett tapasztalatokat beépíteni, akkor elindul a változás, a fejlődés” – részletezi az önvédelmi szakértő.

Kijutni a negatív spirálból

Az önvédelmi szakértő úgy fogalmaz: arról, hogy honnan hova lehet eljutni, az eddigi résztvevőket lenne érdemes megkérdezni.  „De azt mondanám, hogy a teljes bizonytalanságból, a negatív spirál aljáról a magabiztosságig érhetünk, illetve a saját belső kontroll megtalálásán keresztül egy olyan útra lehet lépni, ahol már külső segítség nélkül is boldogul az ember.”

A pszichológus elmondja:

Visszajelzések alapján a korábbi konfliktusokhoz képest a csapatépítő alatt olyan dolgokat tudtak megoldani – helyszín evakuálása, lerobbant jármű sikeres transzportálása a célterületre – egységet alkotva csapatként, amit közvetlen a feladat előtt egyáltalán nem gondoltak volna…”

Végül a cég elnevezéséről is lerántottuk a leplet: a DF method az alapítók módszere, így a D és az F betűk nemes egyszerűséggel Dominik és Fürti kezdőbetűi. Vagy, egy kis szójátékkal: Dragon Fight.

 

Nyitóképen az alapítók: Fürtös János (balra) és Sárkány Dominik (jobbra)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annakiss30
2023. június 18. 18:48
illetve a saját belső kontroll megtalálásán keresztül egy olyan útra lehet lépni, ahol már külső segítség nélkül is boldogul az ember.” Elég, ha valamelyik tradicionális küzdősportot űzi az ember tradíciók szerint, és nem idióta nyugati szellemű "mestereknél".
annakiss30
2023. június 18. 18:40
Ne már!!! Ne eresszük már rá a pszichomókusokat olyan ősi dolgokra, mint a harcművészet!! A Mesterek forognak a sírjukban, azokban az időkben a pszichológiának, mint OLYANNAK még híre hamva sem volt!
Senki Alfonz
2023. június 18. 15:25
A megoldás sokkal egyszerűbb: TAI CHI!!!!! Persze nem a tai chi chuan, azaz a harcos, hanem az egyszerű, taoista tai chi, mégpedig a Moy Lin Shin mester féle! Kínában már több ezer évvel ezelőtt gyakorolták!!!! A lényeg: önmagunkat kell legyőzni, mert mi magunk vagyunk a legnagyobb ellenségünk!!!! Ha megvan ez a cél, akkor jöhet a harmónia, a belső egyensúly megteremtése!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez teljesen ingyenes, nem kell hatalmas pénzekért pszichomókusokhoz meg harci Marcikhoz fordulni, klubtagsági sem kell és terembérlet sem, de parkolási díj sem vagy tömegközlekedési jegy, esetleg bérlet sem!!!!!
Draco Paladin
2023. június 18. 13:52
A fasza kata: Vegyük elő a faszunk, kezdjük el verni, amíg jó kemény nem lesz. Aztán tegyünk a csípőnkkel köröző mozdulatokat, hogy a faszunk is pögrögjön körbe körbe. Kiválóan alkalmas önvédelemre, mert ha valaki támad, az üütését felfoghatjuk a kemény faszunkkal. És (!) remek közönségünk is lesz, Szájer, Philip és Otbán Gazsi személyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!