Viharos évek után búcsúzik Heisler András a Mazsihisz elnöki székétől – vagy mégsem?

2023. május 12. 06:14

Kiújuló viták a kormánnyal és a Köves Slomó vezette EMIH-el, visszaszoruló hitélet, botrányos szédervacsora az amerikai nagykövetségen – sűrű évek után választ magának új vezetést a legnagyobb hazai zsidó felekezet. Utánajártunk a részleteknek.

2023. május 12. 06:14
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

Összesen tizenkét (2 + 10) évnyi elnökség után távozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) éléről Heisler András, bár egyes hírek szerint nem kizárt, hogy a vasárnapi tisztújítás előtt – vagy annak kezdetén – mégis bejelenti újraindulását. Az elmúlt napokban ugyanis szokatlan, ám nem példátlan nyilatkozatokat dobott be a közéletbe, elsősorban azzal, hogy ismét keményen beleállt a „rivális” Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségbe, azaz az EMIH-be, illetve a magyar kormányba is. Utóbbi azzal váltotta ki az elnök felháborodását, hogy Novák Katalin államfő eljárási kegyelemben részesítette a terrorizmussal vádolt Budaházy Györgyöt. Bár Heisler állítja, búcsúzik az elnöki széktől, csak előbb „fel akarta rázni a közösséget”, ám egyes hírek szerint nem lehetetlen, hogy utolsó pillanatos újraindulásának akart megágyazni. Jelen tudásunk szerint azonban ennek csekély a valószínűsége.

Heisler mostanában arról értekezik, hogy a zsinagógákban egyenesen félelem uralkodik,

ráadásul mindezt tetézi, hogy az EMIH a kormány jóváhagyásával egyenesen bekebelezte a hazai ortodoxiát, egész pontosan a Magyar Autonom Izraelita Hitközséget (MAOIH). „Az EMIH területfoglaló akciója háborús állapotokat hozott létre: a hagyományos ortodox közösség tagjai 80 évvel a világégést követően szent tekercseiket, a Tóráikat és a szent szövegeket tartalmazó könyveiket próbálják az EMIH rablása elől menekíteni” – vázolt drámai képet Heisler minapi Facebook-posztjában.

A Köves Slomó vezette EMIH kapcsán úgy fogalmazott, a kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket erősít a „független Mazsihisz képviselettel szemben”. Zsidó temetők megújítása, zsinagóga rekonstrukciós program, Izrael-barátság, emelkedett hangulatú megemlékezések, fizikai biztonság. „E díszletek között a magyar zsidóság szétverése, hagyományaink és függetlenségünk megszüntetése zajlik” – sorolta Heisler, nem kis megdöbbenést kiváltva a zsidó közösségekben.

Az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia feladásával megvádolt kormány óvatosan reagált. „Kedves Leköszönő Elnök Úr! Egy Széder vacsora a zsidó származásúakat listázni akaró Gyöngyösi Mártonnal vajon nem megosztása a magyar zsidóságnak?” – vetette fel rövid posztjában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Köves Slomó: Heisler András gyűlöletet kelt és hazudik (fotó: Földházi Árpád)
Köves Slomó: Heisler András gyűlöletet kelt és hazudik (fotó: Földházi Árpád)

Köves Slomó a Mandinernek nyilatkozva, az Indexen és a Klubrádióban is reagált a közelgő tisztújítástól bevallottan el nem választható mondatokra.

– fogalmazott. Kitért arra is, a MAOIH új vezetése akkor is legitim, ha az a Mazsihisz elnökének ellenszenves, vagy netán a Mazsihisz tervét hiúsítja meg, amely a MAOIH újbóli bekebelezését célozza.

Érdemes közbevetni: a reformirányzatok felé a saját rabbitestületét is megosztó módon nyitó heisleri vezetés miatt lépett ki a Mazsihisz kötelékéből még 2017 éve a MAOIH, így az érte való aggódás egyesek szerint nem teljesen hiteles. Ráadásul a közelmúltban, amikor a történelmi egyházaknak a kárpótlási folyamat nyomán járó éves örökjáradék újraosztását kezdeményezte az ortodoxia most leváltott vezetése, szintén nem volt a pénzügyileg a változtatásban ellenérdekelt Mazsihisz és a MAOIH között túl jó a kapcsolat. Részletek az alábbi cikkünkben:

Köves Slomó: „A MAOIH és a MAOIH új vezetőinek célja a magyar ortodoxia hagyományait megőrizni, még meglévő tagjait támogatni, zsinagógáit felújítani, a hitközségnek rabbit választani, a mikvét rendbe hozni, az iskolát feléleszteni, a csőd közeli állapotot megszüntetni. Mind olyan tervek, amelyeket az EMIH és jómagam maximálisan támogatni fogunk, és amelyek eddig valamiért nem szerepeltek a Mazsihisz-elnök prioritásai között.”

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Pirkadat című műsorban a napokban egyértelművé tette, az egyházügyi törvény alapján az egyházügyi államtitkárságnak kellett jóváhagynia a MAOIH előző és a Mazsihisz jelenlegi vezetése által kifogásolt tisztújítási eredményt. Ettől függetlenül lehet bírósági eljárást is kezdeményezni.

Évtizedes rivalizálás és szervilizmusvád

Ami a Mazsihisz pozícióját illeti, kétségtelen, hogy

az EMIH az elmúlt évtizedben folyamatosan bővült, iskolákat indított, egyetemet vett át, zsinagógákat nyitott, vagy nyitott újra,

mindeközben a nyilvánosságban az antiszemitizmus elleni küzdelem helyett a pozitív zsidó identitást helyezte előtérbe. Heisler szerint úgy, hogy a kormány csakis őket preferálta, sőt, mindenben kivételezett felük. Csakhogy a teljes képhez hozzátartozik, a Mazsihisz is bőven kapott támogatást az államtól, csakhogy a kritikusok szerint ezzel párhuzamosan a neológiát összefogó szövetség hitéleti tevékenysége erősen visszaszorult. Sokszor maradt a közéleti megnyilvánulások ügye.

Heisler a Klubrádiónak arról beszélt, a hétvégi tisztújítás tétje a kormánnyal és az EMIH-el szembeni ellenállás fennmaradása. „Nem lesz esély a Mazsihisz érdekérvényesítő munkájára, ha a vasárnapi elnök- és tisztségviselői választáson olyan elnök kerül pozícióba, aki túlzottan szervilis viszonyt alakít ki a hatalommal” – magyarázta.

Íme a hivatalos elnökjelöltek!

Hogy ez egész pontosan mit jelent, csak sejteni lehet, mégpedig abból, amit a Népszavának nyilatkozott a jelöltekről az elnök. Eddig ketten jelentették be, hogy indulnak a tisztségért: Grósz Andor kecskeméti orvosprofesszor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE)alapítvány elnöke és Nógrádi Péter budapesti ügyvéd, nemzetközi jogász. Heisler nem titkolja, inkább Nógrádit preferálná, ami annak tükrében mindenképp érthető, hogy az egyébként köztiszteletben álló Grósz úgy nyilatkozott, ha tudja, hogy a zsidólistás botrányáról elhíresült Jobbik-elnök ott lesz a David Pressman-féle széderesten, biztosan nem vett volna részt rajta.

A kormány és a Heisler-féle Mazsihisz közötti viszony egyébként inkább hullámzónak mondható, de jónak semmiképp. 

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnökben megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva határozatlanul nyilvánultak meg az antiszemita kijelentéseiről elhíresült közös balos borsod-abaúj-zempléni képviselőjelölt, Bíró László ügyében. Ismeretes: a teljes ellenzék támogatását maga mögött tudó, később bocsánatot kérő jobbikos politikus Facebook-kommentjeiben a zsidókat tetűcsúszdásoknak, Budapestet judapestnek nevezte, továbbá zsidó uzsorabanktőkéről értekezett.

Nem kétséges: korábban ennél jóval kevesebb is elég lett volna, hogy a Mazsihisz egy közleménynél erélyesebben kifejezze felháborodását. A hivatalos magyarázat a következő: a hitközségi szövetség a lehető legtávolabb akarja tartani magát a pártpolitikai csatározásoktól.

Ehhez azóta is jórészt tartja magát a Mazsihisz. Kérdés, milyen irányban indul el az esetleges új vezetés.

nyitókép: MTI

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. május 12. 11:16
Szarkeverés.
Szorgos Lajhár
2023. május 12. 10:35
10.34-es hszom Ugandai Bubunak szólt.
Szorgos Lajhár
2023. május 12. 10:34
Tehát a székelyek, akiknél sok a Mózes, Áron, Izsák, Rebeka, Ráhel, nem magyarok?
gyaloggos
2023. május 12. 10:31
BANGYI BÁ most akkor LELÉP, vagy MARAD?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!