Ukrán sajtó: a kisebbségi kérdésre hivatkozni csak spekuláció a magyarok részéről

2023. május 22. 12:16

Az UNIAN ukrán hírügynökség megemlíti, hogy 2017 óta Magyarország blokkolja a NATO-Ukrajna Bizottság minden nagykövetek feletti szintű ülését.

2023. május 22. 12:16
null

Magyarország a nemzeti kisebbségi kérdéssel spekulál, és ezt arra használja fel, hogy blokkolja Ukrajna NATO-ban való munkáját – írta az Unian ukrán hírügynökség. Idézték Natalja Galibarenko, Ukrajna NATO-missziójának vezetőjét, aki a LIGA.net-nek adott interjújában elmondta, az elmúlt években Ukrajna különböző lehetőségeket ajánlott fel Budapestnek a konfliktus megoldására.

Különböző konzultációs mechanizmusokról, tárgyalókról, az oktatási törvény rendelkezéseinek elhalasztásáról és különböző bizottságokról van szó, amelyek a nemzeti kisebbség aggályainak kezelésére hivatottak – említette. 

A NATO elvileg nem a kisebbségi jogok megvitatásának platformja. Sajnos az ország egyszerűen a konszenzus elvét használja fel arra, hogy blokkolja a szövetségben végzett munkánkat”

– mondta Galibarenko.

Emlékeztetett arra, hogy 2017 óta Magyarország blokkolja a NATO-Ukrajna Bizottság minden nagykövetek feletti szintű ülését. Csak egy évvel ezelőtt, Oroszország teljes körű inváziójának kezdete után lehetett összehívni a NATO-Ukrajna Bizottságot külügyminiszteri szinten, Jens Stoltenberg főtitkárnak és egy kivételével minden ország egyesítésének köszönhetően.

– mondta Galibarenko, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy Ukrajnának más országokkal, köztük Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával is vannak „kisebbségi problémái”, különböző mértékben.

– jelezte Galibarenko.

Azzal kapcsolatban, hogy valósak-e Magyarország fenyegetései, hogy megakadályozza Ukrajna közeledését a NATO-hoz, a nagykövet megjegyezte, hogy nem tudja megjósolni a magyar hatóságok cselekedeteit. „Nem tudom megjósolni Magyarország cselekedeteit Vilnius előtt. A végsőkig remélem, hogy Magyarország megérti, hogy ebben a háborúban Ukrajna oldalán kell állnia. Ha ezt nem értik meg, akkor mi továbbra is nyomni fogjuk az álláspontunkat” – mondta.

Nyitókép: Ukrinform/Youtube

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik