Transzparens: nem csak sajtóetikai, nemzeti szuverenitási aggályokat is felvet a Válasz Online-ügy

2023. május 11. 17:21

Szalai Szabolcs nyilatkozott az ügyben.

2023. május 11. 17:21
null

„Trump gurította el” – ezt válaszolta a Válasz Online a Transzparens Újságírásért Alapítvány arra vonatkozó kérdéseire, valóban jutottak-e amerikai dollárok a laphoz. Annak ellenére, hogy az egyik érintett cikk már Joe Biden választási győzelme után született. Az Alapítvány korábban észrevette, hogy több olyan cikk megjelent a Válasz Online felületén, amelyet az Amerikai Nagykövetség finanszírozásában jöhetett létre.  

Végleg megdőlt a függetlenség látszata?

Stumpf András, a Válasz Online munkatársa Kósa Andrásnak, az azonnali.hu egykori főszerkesztőjének írt Facebook-válaszában is kiemelte, amit a lap hirdet magáról:

olvasói pénzből tartják fenn magukat, nincs nagybefektető, nincs pályázati pénz. 

A Transzparens kérdéseire adott válaszból azonban kiderült, milliós nagyságrendben kaphattak pénzt az Amerikai nagykövetségen keresztül. A lap azzal védekezett, hogy az amerikaiak által finanszírozott cikk egyszerű PR-cikk, amelynek árazása elérhető a válasz online honlapját. 

„Nem csak sajtóetikai, nemzeti szuverenitási kérdéseket is felvethet az ügy”

Szalai Szabolcs, a Transzparens stratégiai igazgatója a Hír TV Napi Aktuális című műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy az ügy túlmutat a Válasz Onlineon.

Sajtóetikai kérdés, hogy egy idegen hatalom cikkét egy magyar sajtóorgánum fizetség ellenében megjeleníti a felületén.

Azonban az már egyenesen nemzeti szuverenitási kérdés, hogy egy idegen hatalom milyen módon próbál beleavatkozni egy ország politikájába a médián keresztül. Ismeretes: a budapesti nagykövetség nemrég pályázatot is kiírt magyar médiumok támogatására, amin azonban közlése szerint a Válasz Online nem kíván indulni.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonella
2023. május 11. 19:26
vajon, ha a kínaiak fizetnének azért, hogy elemzések jelenjenek meg a face-ról a twitterről, a googliról, hogy milyen módon figyelik meg a felhasználókat és gyűjtenek adatokat mondjuk az usa-nak, azokat is megjelentetné a válasz online? kételkedem ebben!
MamacitaSundoz
2023. május 11. 18:58
Stumpf egy geci! Simicska Lajos
Rasdi
2023. május 11. 18:55
"... több olyan cikk megjelent a Válasz Online felületén, amelyet az Amerikai Nagykövetség finanszírozásában jöhetett létre." Tessék már figyelni! Az "amelyet" valahogy nagyon nem stimmel. "...amely...jöhetett létre". Egy ilyen hibáért magyar érettségi alkalmából úgy kivágják a diákot, mint a macskát.....
Pegoha
2023. május 11. 18:37
Baxhatják, a magyarok nem vevők az ilyenre, ez már bebizonyosodott több millió dollár elgurításakor és elköltésekor is. Hála Istennek a magyar gondolkodik és nem Válasz Online és HVG és más helyen szerzi csak be az ismereteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!