Lencsevégen a természet – a hétvégi gödöllői filmszemlén százöt ország mutatkozott be

2023. május 22. 23:28

A nagyvilágból mintegy 1260 alkotást ismerhettek meg az elmúlt hétvégén a gödöllői királyi kastélyba látogatók.

2023. május 22. 23:28
null

Múlt hét pénteken startolt a IX. Nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmfesztivál Gödöllőn a Grassalkovich kastélyban. A rendezvény kezdeményezője az Áder János volt köztársasági elnök alapította Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Az Alapítvány elnöke a szombati díjátadó gálán felelevenítette, hogy 2015-ben nagy ambíciókkal, tematikus szemlének indult a kezdeményezés. Helyet akartak adni olyan filmeknek, melyek főszereplője és múzsája a természet, a környezettel való együttélés, annak szépsége és gondjai, a természeti környezetben testet öltött harmónia, illetve a fenntartásáért vívott küzdelem – adta hírül az esemény kapcsán a Magyar Nemzet.

A fesztivál kilenc évvel ezelőtt szerényen, de határozott céllal indult.

Az Alapítvány célja a figyelemfelhívás és a szemléletformálás. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét.

Az elmúlt közel egy évtized létrehozta és formálta a maga közösségét és közönségét, miközben egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tett szert mind a szervező, mind az alkotóközösség.

Fontos kiemelni, hogy a rendezvény szoros együttműködésben jött létre a környezetvédelemben érintett szakmákkal és a művészeti élet neves képviselőivel. A filmfesztivál három napja ennek megfelelően – a filmvetítések mellett – érdekes, szemléletformáló foglalkozásokon és előadásokon keresztül mutatta be az élővilág mindennapjainak csodálatos és árnyasabb oldalát is, valamint azt az áldozatos és küzdelmes munkát, amely a fenntartása és védelme érdekében zajlik.

Három kategóriában zsűrízték a műveket

A 2023-as nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmszemlére 105 országból mintegy 1260 filmet neveztek a nagyvilágból. Három kategóriában lehetett alkotásokkal jelentkezni: természetfilm, rövidfilm, valamint rajz- és animációs film.

Az egész estés természetfilmek első helyezettje Yann Sochaczewski: Kaktusz Hotel című műve, a Kárpát-medence természeti értékeit bemutató szekcióban, a hosszú filmek kategóriájában pedig Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása bizonyult a legjobbnak. Az emberiség tanúja (My witness is humanity), E. Kemal Mert produkciója az amatőr filmek között tudott győzni.

Nyitókép: Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország  – a film a Körös-vidék elpusztult és még fennmaradt természeti értékeire, legfontosabb környezeti problémáira hívja fel a figyelmet

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!