Tükröm! Tükröm? – avagy kell-e szabályozni a közösségi média arcszépítő alkalmazásait

2023. május 30. 21:50

Egyre többször merül fel a kérdés.

2023. május 30. 21:50
null

A felhasználók körében népszerű oldalakon (Facebook, Instagram, Tiktok) számtalan kérdést vet fel a fotómanipuláció. A témakört ráadásul tovább árnyalja, hogy a technológia napjainkban egyre inkább átterjed a videókra is, így már akadnak olyan hangok is, akik a hatóságok beavatkozását is sürgetik.

Egyre többen ismerik fel, hogy a manipulált tartalmak mekkora veszélyt jelenthetnek

Bár senki sem kéri az alkalmazások betiltását, egyre több olyan esetről hallani, hogy a közösségi médiában hirdetőket és influencereket – akik sokszor azért fizetnek, hogy a tartalmaik minél többekhez elérjenek – arra kötelezik, ismerjék el, ha manipulálták fotóikat. 

Norvégia például 2021-ben egy olyan törvényt vezetett be, amely törvényban írta elő, hogy a fentebb említett közösségi csoportoknak jeleznie kell: egy fényképet retusáltak, feljavítottak-e. Franciaország ennél is tovább ment és ugyanezt már nemcsak a képekre, hanem a videókra vonatkozóan is megköveteli – ismertette a BBC

Mint a lap tájékoztatott: eközben a brit kormány online biztonságról szóló törvényjavaslata is napirenden van az angol parlamentben. Azt azonban még nem tudni, hogy a törvény csak a közösségi médiában megjelenő hirdetésekre vagy az influencerekre is vonatkozik-e majd az Egyesült Királyságban.

A lap szerint mindenesetre az innovációval és technológiával foglalkozó minisztérium szóvivője azt nyilatkozta:

Szorongás, testképzavar, depresszió, öngyilkosság – a közösségi média „sötét” oldala

Koronczai Beatrix, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, családterapeuta a Világgazdaságnak adott interjújában rámutatott: a túlzott képernyőhasználat és a mentális problémák kialakulásának kapcsolatát vizsgálva vegyes eredmények születnek, de valószínű, hogy egy oda-vissza ható folyamatról van szó.

Mint fogalmazott: „Aki több szorongásos gondolattal, érzéssel küzd, az lehet, hogy könnyebben tölti az idejét a közösségi oldalakon figyelemelterelésként, érzelemkezelési stratégiaként. Ha valakinek tele a feje negatív gondolatokkal, akkor a közösségi oldalak pörgetése tűnhet a szórakozás, az önmegnyugtatás egyik formájának, főleg ha az illető olyan tartalmat fogyaszt, amely nyugtatóan hat rá. Viszont ez a megküzdési forma nem segít az igazi pszichés probléma kezelésén, inkább hosszú távon növeli a negatív érzések számát” – hívta fel a figyelmet.

A szakértő arra is kitért: kutatások támasztják alá azt is, hogy olyan olyan tartalmaknak, mint például a tökéletes testű embereket ábrázoló képeknek/videóknak negatív hatása van a használók testképére, mert az ott megjelenő, „irreális megjelenésű emberekkel összehasonlítják magukat”. De attól, hogy valaki használja a közösségi médiát, nem lesz testképzavaros, mert az innen jövő hatások csak egy szeletét jelentik például a serdülő lányok testképére ható egyéb tényezőknek, mint a kortársak befolyása vagy a család hatása” – hangzott el az interjúban.

Elharapódzott jelenség

Külföldön ez a jelenség viszont már elharapódzott. A BBC idézi Shira Brownt, a kanadai Ontario tartományban található South Niagara Kórház orvosát, aki úgy véli,

„Naponta találkozunk osztályainkon a közösségi média mentális egészségügyi következményeivel, például szorongással, öngyilkossági gondolatokkal és depresszióval” – hangsúlyozta Brown.

Kell-e szabályozni a közösségi média arcszépítő alkalmazásait?

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: egy olyan cikk borzolta a kedélyeket, mely szerint a közösségi média piac nagy szereplőinek szabályozást kellene bevezetniük és a faji sokszínűséget is szem előtt tartava felül kellene vizsgálniuk a szűrőket.

A cikk által idézett pszichológus szerint addig, amíg ez nem történik meg, létfontosságú a szűrőket használók számára annak biztosítása, hogy „értékeljék és ünnepeljék faji, etnikai és kulturális hovatartozásukat”, valamint hogy „újragondolják a szépségről vagy a sikerről alkotott elképzeléseiket, hogy ne másoknak próbáljanak megfelelni”.

A FaceTune alkalmazás például lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy „finom változtatásokat” hajtsanak végre az arcukon, például kisimítsák a ráncokat, vagy teljesen átalakítsák a megjelenésüket. Többek között vékonyíthatják az arcukat, megváltoztathatják a szemük formáját és méretét vagy digitális „orrplasztikát” is végezhetnek. Az alkalmazást világszerte több mint 200 millióan töltötték le.

hajtsanak végre az arcukon, például kisimítsák a ráncokat, vagy teljesen átalakítsák a megjelenésüket. Többek között vékonyíthatják az arcukat, megváltoztathatják a szemük formáját és méretét vagy digitális „orrplasztikát” is végezhetnek. Az alkalmazást világszerte több mint 200 millióan töltötték le.

Érkezhet a szülői felügyelet a TikTokra

Utóbbi problémára próbál megoldást nyújtani a szülői felügyelet bekapcsolásának lehetőségével a TikTok. A közösségimédia-alkalmazást korábban rendszeresen érte bírálat, amiért nem tett eleget a fiatal felhasználók védelmében. Azonban legújabb fejlesztésük már lehetővé teszi a kiskorúak szülei számára a gyerekek által

megtekinthető tartalmak szűrését kulcsszavakon vagy bizonyos, a videóban elhangzó kifejezéseken keresztül.

Sőt, nemsokára korlátozhatják azt is, hogy a gyerek mennyi időt tölthet el az alkalmazás használatával. A funkció alapbeállításként 60 percben korlátozza majd a napi használatot, ennek feloldásához pedig jelszóra lesz szükség – derült ki a cég márciusi közleményéből.

Nyitókép: Képernyőfotó

***

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. május 31. 05:28
Gyors megoldás, hogy használjunk visszacsúnyító alkalmazást. Azzal egy szépre retusált fotóból visszaalakítjuk a kiszemelt nézni való képét és máris tisztában vagyunk a valódi kinézetével. :o)
kisseszter
2023. május 31. 04:56
kell is és fogjuk is szabályozni.
krampus
2023. május 31. 04:20
Dobreven, Pottyondin, Csekk Katkan mar ez az alkalmazas sem segit sajnos.
eresgé
2023. május 31. 02:19
milyen hirdetésekre gondolnak, akik mondjuk termékeket adnak el? Vagy sztárok képei? Ezeket amióta fényképezés van retusálták. Megjegyzem megint erősen le vannak maradva inkább az a kérdés mi legyen azokkal a 'modellekkel' akik soha nem léteztek szgép (éjáj) generálja őket. Azokat majd rondítani kell? Persze engem egyáltalán nem zavar, hogy egy terméket nem létező virtuális 'próbababákkal' adnak el, az sokkal inkább amikor létező személyek mondanak/csinálnak olyasmit amit a valóságba soha nem tettek. Esetleg egy hétköznapi teljesen normális ruhás fotóról kerül le a ruha - aztán mi lesz valami fészbuk bohócbiróság rejszmatyijai előtt mutat be vetkőzést a szerencsétlen tulaj, hogy azon nem is ő van csak egy gép generálta? Ez nagyjából 2016 óta a realitás és valóban reális veszély, de úgy tűnik a jogalkotók pl a kretén EU bürokraták agyáig el sem jutott. Gondolom ők abban a liberális téveszmében élnek, hogy ilyesmi velük soha nem történhet meg, csak Donald Trumpról csinálhatnak 'jófej' és szuperokos libsi faszfejek ilyen fake videókat mert egy konzervatív az csak egy primitiv redneck lehet aki ha nem trágyát lapátolja akkor fegyverbuzi és a kocsmában böfög a sörtől.. Így álltak az ipari szinten netről lopott adatokkal és az erre épített kampányokkal is pl az Obama kampányban aztán amikor egy konzervatií aki náluk sokkal jobban értette a csíziót megunta és a a lekvár tette el a nagymamát akkor persze mélységesen felháborodtak és (Brexit/Trump kampányok) és betiltást meg csalást orditottak. Jelzem Bajnai láthatóan 'roppant hozzáértő' haverkái a tavalyi kampányban vastagon behúzták az ipari méretű adatlopást és profilozást. Szerencsére a legendás balos hozzáértés megint működött ahogy kormányon is láttuk így csak egy ország röhögött az elcseszett SMS kampányukon, de azt a szelencét jelezzük ők nyitották ki idehaza. Úgyhogy ha a következő választáson ezt újra megpróbálják kicsit hatékonyabban akkor esetleg utána nehogy meglepi érje őket és bele legyenek gyalulva az aszfaltba, mert kiderül, hogy jobbos redneckek pálinkavedelés, fölttúrás meg templombajárás mellett néha a gépet is nyomogatják és a letőccsűk az internetrű asse tuggyuk mi az osztán jó lesz az ha mégsem majd kidumáljuk - kb balos IT-s hozzáállásnál - jobban képben vannak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!