Kissinger: Ha valaki megkérne, hogy repüljek Moszkvába Putyinhoz, bevállalnám

2023. május 08. 18:43

A 99 éves amerikai exkülügyminiszter szerint fordulópont közeleg az ukrajnai konfliktusban. 

2023. május 08. 18:43
null

A CBS amerikai csatornának adott hosszú interjút Henry Kissinger, az amerikai külpolitikai gondolkodás doyenje.

A 99 éves exkülügyminiszter kijelentette: szerinte fordulópont közelít az ukrajnai konfliktusban. 

„Most, hogy Kína is csatlakozott a tárgyalásokhoz, lehet esély arra, hogy rendeződik a helyzet, mondjuk év végére. Akkor lehet esély arra, hogy beinduljon a [harcoló felek közti] tárgyalási folyamat és az érdemi tárgyalás” – jelentette ki Kissinger, aki úgy fogalmazott: ha felhívná Pekinget vagy Moszkvát, mindkét helyen felvennék neki a telefont.

Az interjúban olyan kulisszatitkok is kiderültek a veterán politikusról, mint hogy bár nagyothall, illetve az egyik szemére vak, és több szívműtétje is volt az utóbbi években, még mindig napi 15 órát dolgozik.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: ha valaki megkérné, hogy repüljön Moszkvába, és beszéljen Putyinnal, jó eséllyel még azt is bevállalná, bár szigorúan csak tanácsadói minőségben.

Nyitókép: MTI/EPA/Thomas Peter

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2023. május 08. 21:59
Aztán jól kitömik, mint Lenint és Sztálint. Ezek olyanok!
Tóth Zoltán
2023. május 08. 21:36
Indoklásul szeretnék hivatkozni egy nem sokkal korábbi hozzászólásomra ("KONGRESSZUS" címmel: https://mandiner.hu/cikk/20230507_kulfold_ukrajna_oroszorszag_haboru_kirilo_budanov_gyozelem#commentanch15404290 ), Kissinger a messziről átlátszó, hiteltelen "kínai békeközvetítés" propagálásával téved, s csupán egy még nagyobb, még kiterjedtebb konfliktusnak ágyaz meg vele. A valóban előremutató, kvázi civilizációs ugrást elősegítő megoldás nem a kiüresedve szajkózott "béke", s ternészetesen nem is a "háború", hanem a "forradalom" - egyaránt magába vonva valamennyi felet.
Palatin
2023. május 08. 21:23
Az ukrajnai háború, legmesszebbre ható következménye az lesz, hogy az oroszok és a kinaiak most már jogosan és szentül meg vannak gyözödve arról, hogy a Nyugattal nem lehet és nem is érdemes közös jövöben gondolkodni. Azaz az ideológiai, a morális, az emberiség egyéb közös ügyeit illetö szakadás végleges lesz. Az ö meggyözödésük szerint nekik az a dolguk, hogy berendezkedjenek arra, hogy a jövöben ne legyenek szankcionálhatók, zsarolhatók. Kereskedni persze lehet a Nyugattal, de közösködni nem. Ennek igen messzemenö következményei lesznek. Pl. Oroszországot egyáltalán nem zavarja a klímafelmelegedés, söt nekik az kimondottan kedvezö lesz. Lesznek nekik "melegtengeri" kikötöik, új hajózási utak ott fönnt, és Szibéria is élhetövé válik, kellemes 15-20 C-fok körüli éves átlaghömérséklettel. Felölük a világ többi része dinsztelödhet nyugodtan. Fütyülni fognak a klimapolitikára. Elkezdenek olyan korszerü iparágakat fejleszteni, amiben eddig lemaradtak. Vannak olyan különlegesen értékes ritka ásványkincseik, amelyek a modern nyugati technológiákhoz elengedhetetlenek (pl. Palládium) és alig fordulnak elö máshol a világban. Egy-két évtizedet kell még kibirniuk, aztán egész más lesz a felállás a világon. Kináról is el lehet mondani, hogy nem lesz zsarolható, söt neki lesz zsarolási potenciálja. Az USA jelenleg valóban különlegesen elönyös helyzetben van, a nagy hatalmak között a legelönyösebben. De sebezhezö lesz. Az USA csak úgy tud szuperhatalom lenni, ha továbbra is az egész világon komoly befolyása lesz. De ez nagyon erösen leépülöben van. Európán, Japánon, Ausztrálián kívül sehol sem szeretik öket. Ez a tábor azonban kb. csak egy millárd nagyságú. Hét milliárd ember nem rajong értük, azonkívül ök maguk is rombolják magukat Az évszázad közepére egész más felállás lesz nagyhatalmi szinten, mint ma. Szerintem, hiába menne Kissinger Moszkvába, eredeti céljukhoz képest az oroszok ma már semmiféle engedményre nem lesznek hajlandók.
Szilágyi Miklós
2023. május 08. 21:15
Egy kedves aggastyán. Hajrá. Ígérem, nem fogok röhögni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!