Deák Dániel: Nagy bajban a 444, egyre kevesebben olvassák, sorozatosak a munkahelyi konfliktusok

2023. május 05. 15:07

A lapot működtető globális hálózat is lemondott már a portálról, már inkább a Telexben bíznak, bár ez sem váltotta be a reményeket – állítja videóelemzésében a XXI. Század Intézet vezető munkatársa.

2023. május 05. 15:07
null

Deák Dániel legújabb videóelemzésében a 444.hu nevű internetes portált – megfogalmazása szerint az egyik Soros-blogot – vette górcső alá, miután az utóbbi időben negatív hírek érkeztek a lapról. Gyenge az olvasottsága, belső botrányok terhelik a szerkesztőséget és többen felmondtak, sorolta Deák.

Sokáig a globalista baloldal egyik legfontosabb szócsöveként funkcionált

A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett, a 444.hu nevű portál tíz évvel ezelőtt, 2013 áprilisában indult útjára és hamar az egyik legmeghatározóbb balliberális sajtótermékké vált. A 2014-es parlamenti választásra már külön mobilapplikációt fejlesztettek, mégpedig a Soros György érdekkörébe tartozó Open Society Institute 50 ezer dolláros támogatásával. 2014 májusában pedig közölték, 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap, amely az üzleti együttműködések révén Sorossal is kapcsolatban álló Media Development Investment Fund (MDIF) részeként működik. Emiatt a cég igazgatótanácsában két külföldi tag is van.

Egyértelmű, hogy a 444 körül már alapítása után közvetlenül megjelent a nemzetközi alapítványok és befektetési alapok tulajdonrészesedése és támogatása által közvetített külföldi érdekeltség, amely azóta egyre csak növekedett – állítja Deák.

A 444 videós tartalmainak előállításához

2018 óta az Oak Foundation járul hozzá,

de 2019 óta a német zöldek pártalapítványának támogatása is segíti, sőt utóbbi 2020 óta a jogállammal foglalkozó tartalmak készítését is támogatja. 2021 októberében jelentették be, hogy az Európai Bizottság támogatásával és a francia AFP hírügynökséggel együttműködve tényellenőrző portált indít a Magyar Jeti Zrt., ez lett a Lakmusz. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a 444 sokáig a globalista baloldal egyik legfontosabb szócsöveként funkcionált – fogalmaz az elemző, majd emlékeztet, a portál mind a bevándorlási válság során, mind a háborús helyzetben hevesen támadta a kormány álláspontját.

Az Origo, az Index vagy a 24.hu messze olvasottabb

Az elmúlt időszakban ugyanakkor a – korábban a Soros-hálózat egykori koronaékszerének számító – 444 látogatottsága egyre csökkent, az utóbbi hónapokban az sem volt ritka, hogy még a napi 300 ezres látogatottságot sem érte el, de a 10 legolvasottabb internetes portál közé szinte sosem kerül be. A gyenge olvasottságot és a kis hatásfokot a külföldi donorok is érzékelték, ezért már 2021-ben átköltözött a 444-ről a Telex.hu-ra a Direkt36 nevű, szintén külföldi pénzen működő, magát oknyomozónak nevező internetes portál. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Direkt36-on teszik közzé azokat a lejárató anyagokat, amelyektől a kormány gyengülését vagy utcai demonstrációk kirobbanását várják. A jelek szerint a lapot működtető globális hálózat is lemondott már a 444-ről, sokkal inkább a Telex.hu című, szintén külföldről finanszírozott hírportálban bíznak.

A gyenge olvasottságot és a csökkenő befolyást az utóbbi időszakban belső konfliktusok és nézetellentétek tetézték. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy már belső vizsgálat is indult a lapnál, hiszen a munkavállalók egy csoportja szerint az egyik középvezető „toxikusan zaklató magatartást folytatott”. Az elmúlt pár napban pedig sorozatos felmondások történtek – legutóbb a lap egyik legmeghatározóbb munkatársa, Magyari Péter távozott –, miután sokak számára ellehetetlenült a normális munkavégzés. A kiszivárgott információk szerint az alapkonfliktust a portálhoz nemrég érkezett fiatal munkavállalók eredményezték, akik a

woke ideológia megszállottjaiként komoly konfliktusba keveredtek a régebbiekkel. 

Deák úgy véli, a balliberális pártok mellett már az őket támogató, külföldről finanszírozott sajtótermékekben is egyre mélyülő válság figyelhető meg. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy ezek az újságírók már egy évtizede dolgoznak a kormányváltásért, ugyanakkor ennek esélyét ők sem látják, így egyre inkább belefásultak a munkába. Az elemző szerint a 444.hu további süllyedése várható, ugyanakkor a Telex.hu sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis az Origo, az Index vagy a 24.hu messze olvasottabb internetes portálnak számít.

Nyitókép: XXI. Század Intézet

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvari.gergo
2023. május 07. 13:40
Deak dani is addig el jol mig a kormany penzeli a megafont, de hat ertheto ha valaki fidesz prostinak all, mashoz nem ert....
nospicker
2023. május 07. 01:16
Azt hiszem, erre szokás azt mondani: vágyvezérelt gondolkodás.
Cataract
2023. május 06. 13:43
Picsába voltár már dididani
skin777
2023. május 06. 09:23
A milliárdjainkból kitömött megafonos buziegylet veretes tagjának még van pofája leírni hogy 50 ezer dollár támogatást kapott a 444. Repedtseggű dani, hány millió dollárt toltak alátok az utóbbi két évben? Még mennyi kellene hogy ne 100-200 lájkos posztokat szarjatok ki magatokból a facebookon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!