Euronews: döntő szerepe lesz a háborúban az ukrán ellenoffenzívának

2023. április 22. 20:47

Az ukrán támadás legvalószínűbb célpontja Melitopol környéke.

2023. április 22. 20:47
null

Amennyiben sikeres az ukrán ellenoffenzíva, Oroszország tárgyalásra kényszerülhet, bár a nyugati szakértők nem sok esélyt látnak arra, hogy az ukrán támadás véget vetne év végéig a háborúnak – írja a Euronews.

A portál szerint Ukrán Fegyveres Erők hónapok óta készülnek az ellentámadásra, amelynek szakértők szerint legvalószínűbb célpontja az Azovi-tenger irányába található, a ma már orosz ellenőrzés alatt álló Melitopol környéke. Ha ezt a területet sikerül Ukrajnának visszafoglalnia, azzal kettészakítaná a megszállt területeket, elvágná a Krímbe vezető szárazföldi utat, de még az orosz utánpótlást is megnehezíthetné.

A Pentagon-dokumentumok kiszivárgása változtathat az eredeti terven, amely szerint április végére tervezték a hadműveletet. Az amerikai szivárogtatási botrány azért is nagyon rossz Ukrajna és Amerika szempontjából, mert  az oroszok most már tudják, milyen mélyen és milyen eszközökkel tudnak az amerikai titkosszolgálatok betekinteni az orosz tervezésbe – idézi a lap Gustav Gresselt, az Európai Külkapcsolati Tanács vezető politikai munkatársát.

Oroszország megerősítette védelmét a határvonalon, és a nyugati szakértők sem bíznak az ukrán offenzíva sikereiben. Ugyanakkor a hadműveletnek döntő jelentősége lehet.

és talán valamiféle engedményeket is kicsikarhatnak, különösen, ha a Krím fenyegetve van” – véli Robert Cullum, a londoni King's College védelmi tanulmányok előadója.

Az ukránok kudarca viszont ugyanúgy végzetes lehet, hiszen sokkal nagyobb nyomás fog rájuk nehezedni a szövetségesek felől, akik szintén már a kapacitásaik határán vannak. Ebben az esetben Ukrajna fog arra kényszerülni, hogy a mihamarabbi tűzszünetet szorgalmazza.

Nyitókép: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. április 23. 14:21
Az USA provokációja balul sült el. Ukrajna elbukta. Biden Pelosi Blinken Nuland Soros György háborús uszítók provokálók ganajok liberalbolsevisták! Háborús bűnösök!
nuknuk
2023. április 23. 12:28
Godot-ra várva.
lofejazagyban
2023. április 23. 09:37
az offenzivának döntő szerepe lehet. De az ukránokat is bedöntheti. Az élet nevű sztorit nem Hollywoodban írják.
borvssoias
2023. április 23. 07:55
Vágyvezérelt híradás... Senki nem beszél arról, mi lesz akkor, ha az oroszok szép lassan behúzzák egész banderisztánt. Bár, el tudom képzelni, hogy bezzegnyugatisztán egyszerűen lapoz, mintha banderisztán soha nem is létezett volna, és elkezdene puncsolni a ruszkiknak... Ezen kellene elgondolkodni nyugaton, hiszen ez egy nem elhanyagolható esélyű forgatókönyv!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!