Ha a háború elhúzódik, az oroszoknak vannak nagyobb tartalékaik – Resperger István elemzése a Mandineren

2022. december 22. 17:04

A téli hónapokban a februárban várható támadások előkészítése zajlik mindkét oldalon – a jelek szerint az oroszok a Donbaszban, az ukránok Melitopolnál akarnak áttörni. Moszkva hosszútávon egy befagyott konfliktust akar kialakítani, hogy ezzel akadályozza meg Ukrajna EU- és NATO-integrációját. A katonapolitikai szakértőt kérdeztük a Mandiner Világrend adásában.

2022. december 22. 17:04
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Mind az ukrán, mind az orosz haderő egy-egy hadműveletre alkalmas még, ezért februárra újabb offenzíva várható részükről.

Az oroszok ötször annyit lőnek, mint az ukránok, 2023 közepéig tüzérségi fölényben lesznek, de mivel a precíziós fegyvereik viszont jelentősen fogynak, 2023 év végétől e téren náluk is baj lesz. Ukrajna készletei szűkösek, takarékoskodniuk kell, másrészt a nyugati technika kicsit késve érkezett, és a megígért fegyverek mintegy 40 százaléka ért csak ki a hadszíntérre.

Az orosz hadsereg nimbusza megtört ugyan, de minden jel szerint Ukrajnának területeket kell majd feladnia, ha valamikor tűzszünetet akar.

A Mandiner Világrend vendége Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője volt.

Az adás itt tekinthető meg:

 

***

Kiegyenlített erőviszonyok vannak jelenleg a hadszíntéren” – kezdte értékelését a biztonságpolitikai szakértő, elmondva, hogy az ezer kilométeres arcvonalon az ukrán haderő 300-350 ezer katonája néz szembe 200 ezer orosszal, akikhez további 220 ezer behívott tartalékos csatlakozik rövidesen, amint kiképzésük, hadgyakorlataik véget érnek.

A téli hónapok a felkészülés ideje, mindkét fél revansra készül,

mindkét haderő egy-egy hadműveletre alkalmas még, ezért februárra újabb offenzíva várható.

Resperger István szerint az ukrán támadás majd Melitopol környékén várható, célja az lehet, hogy elvágja a szárazföldi összeköttetést a Krím-félsziget és a donbaszi orosz területek között. Reményekre ad okot számukra, hogy az oroszok Herszonnál már visszavonultak, és az sem kizárható, hogy az ukrán haderő a harkivi területen felszabaduló tartalékai bevetésével esetleg Luhanszk irányába is megpróbálja majd az áttörést.

Az oroszok a Donyeck térségében próbálnak majd sikereket elérni, a Donbasz két orosz területnek elismert népköztársaságának megyehatárait akarják elérni. Ez a harcok epicentruma,

az itteni harcokban óriási, 50-70 százalékos veszteségek vannak,

az ukránok korábban 10 dandárral védték ezt a területet, ma már 45-tel – tette hozzá a szakértő. 

 

Resperger István

 

Megtámadják-e megint Kijevet?

Resperger István nem tartja valószínűnek, hogy a februári fiaskó után az orosz hadsereg újra megpróbálná megtámadni az ukrán fővárost. „Kijev egy 3 és fél milliós nagyváros elővárosokkal, 20 dandár védi a régiót. Egy 200 ezres orosz haderő ugyan legyűrhetné, de az ukránok harcedzettebbek” – vélekedett az NKE Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

A szakértő

azt is valószerűtlennek látja, hogy az oroszok Belaruszt is bevonnák a háborúba,

ugyanis a belarusz haderő 15 zászlóaljból áll, és ezek az egységek gyengén kiképzett erők.

Mint mondta, az oroszok visszatértek a II. világháborús stratégiájukhoz: először tüzérséggel gyengítik az ellenfelet, utána támadnak, illetve Ukrajna szinte teljes területén csapásokat mérnek a Kalibr-, az Iszkander és a Kindzsal-rakétáikkal.

Kinek van nagyobb tartaléka?

A tüzérségi adatok szerint az oroszok napi 50 ezer lövést adnak le a harcterepen, ötször annyit lőnek, mint az ukránok. „Napi egymillió lövésre képesek az oroszok a tüzérségi eszközeikkel, vagyis

hozzátéve, hogy a precíziós fegyvereik viszont jelentősen fogynak, így 2023 év végétől a tüzérségi eszközöknél is baj lesz.

Ukrán részről problémát jelent, hogy a haderő 90 százaléka orosz haditechnikára épül, szűkös a készletük, takarékoskodniuk kell, másrészt a nyugati technika kicsit késve érkezett, és a megígért fegyverek mintegy 40 százaléka érkezett csak meg a hadszíntérre, illetve sok fajta harci eszközt kaptak (a 155 milliméteres önjáró tarackból például hét fajtát kaptak, mindegyikhez különböző kiképzés jár, a lőszer azonban egyforma).

A nyugati országok már nem képesek a saját védelmi érdekeik veszélyeztetése nélkül további fegyvereket szállítani” – állapította meg a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a Nyugat vigyáz arra, hogy a legmodernebb harci eszközöket ne adja át. Lőszerutánpótlás van, de iszonyú nagy a felhasználás: az amerikai segélycsomagokban 100 ezer lőszert küldenek, de

ez egy ezer kilométeres arcvonalon négyszáz tüzérségi eszköznél csak két-három napot jelent

– hívta fel a figyelmet a Mandiner Világrend vendége.

Az oroszok létszámfölénye meggyőző: bár nagy veszteségeket szenvedtek a háború első szakaszában, a 300 ezres mozgósított állományból 80 ezret már a hadszíntérre küldtek, és még van másfél millió tartalékosuk. Az ukránok oldalán közel tízmillió ember már elmenekült az országból, a haderő komoly veszteségeket szenvedett, így ők már áprilisban mozgósításra kényszerültek, így tudták megcsinálni a harkivi és a herszoni offenzívát.

Resperger István szerint az oroszok kezdeti gyengeségének az volt az oka, hogy egy haderőreform elején tartottak, amikor elkezdték az offenzívát, ráadásul hírszerzési adataik alapján egy gyenge ukrán ellenállásra számítottak, így egy villámháborúra készültek.

Az oroszok ezzel együtt megmaradtak a régi, XX. századi parancsirányultságú rendszernél, lassúak a manővereik, de

a létszámfölényükkel tudnak dominálni, míg az ukránok kevés, de a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve,

illetve 2014-től egy feladatcentrikus hadviselésre alapozott decentralizált, hatékony működésre álltak át – vélekedett a szakértő.

A háború pusztítását mutatja, hogy ukrán részről 100 ezer a halottak és 300 ezer a sérültek száma, az oroszoknak 40 ezer halottjuk és 100 ezer sebesültjük van.

Mi a célok?

Az oroszok eredeti célkitűzése nem változott, a Krímet mindenképpen meg akarják tartani, ez stratégiai fontosságú. Rengeteg orosz bázis létesült itt, a Fekete-tenger feletti befolyásuk pedig nagyot nőtt” – fogalmazott Resperger, aki szerint a helyi csatorna biztosítása a lakosság ivóvízellátása szempontjából elsődleges, az orosz területek és a Krím szárazföldi összeköttetése szintén fontos, ezért Mariupolt, Melitopolt sem fogják feladni. A szakértő szerint emiatt

az oroszok továbbra is a Donbaszra fognak koncentrálni.

A másik nagy cél, hogy ez egy befagyott konfliktus legyen, Ukrajnát meg akarják akadályozni az euroatlanti és NATO-integrációban. Ha egy országban háború zajlik, vagy nem rendezte viszonyát a szomszédos államokkal, addig a NATO-felvétel halasztódik, a NATO nem akar egy konfliktuszónát a szövetségbe felvenni” – hívta fel a figyelmet az NKE tanszékvezetője.

Az ukrán haderő teljes amerikai, NATO hírszerzési, fegyverzeti támogatással rendelkezik, és ezzel eddig két nagy hadműveletre volt képes, Harkivnál és Herszonnál. „Ebből még 15 ilyet kellene megismételni, de ez lehetetlen” – tette hozzá Resperger, aki úgy véli, a Donbasz már nem akkora jelentőségű az ukránok számára, ami viszont fontos, a Krím nagyon jó védhető az oroszok számára: szárazföldi bejárata egy 20 kilométeres terület, amelyet könnyen le lehet zárni.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, a februári orosz és ukrán offenzíva után

be fog fagyni az arcvonal, és a tűzszünethez Ukrajnának területeket kell majd feladnia,

hosszútávon pedig az lesz a helyzet, mint 2014 után a Donbaszban, akciók lesznek egymás területén.

Ki áll jobban a proxy-háborúban?

Ha megnézzük, itt két háború zajlik. Egyrészt Oroszország és az Egyesült Államok között, ez az úgynevezett hibrid háború, annak is a szoft verziója, a gazdasági területen, az infokommunikáció területén; a másik pedig egy proxy-háború, amikor az ukrán haderő Oroszországot minél rosszabb helyzetbe akarja hozni, le akarja gyengíteni, teljes amerikai hírszerzési támogatással, nyugati fegyverekkel" – szögezte Resperger István.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy megérte-e az ukrajnai konfliktust tüzelnie Amerikának, sikerült-e Ukrajnában meggyengítenie Oroszországot, a szakértő igennel felelt, mert szerinte

az orosz hadsereg nimbuszát sikerült legalább négyszer megkérdőjeleztetnie a harcok során,

másrészt rengeteg fiatal hagyta el Oroszországot, harmadrészt pedig a nyugati szankciók lassan hatni kezdenek, főleg a technológiai embargó, és a háború finanszírozása gyengíteni fogja az orosz gazdaságot.

Az NKE tanára ugyanakkor úgy látja, hogy ennek ellenére Oroszország a Donbaszból nem fog kivonulni, mert nem hagyja ott az orosz nemzetiségű lakosokat, nagy tartalékai miatt hosszabb távon is bírni fogja az elhúzódó konfliktust, illetve fokozhatja is a tempót, mert a tárgyalóasztalnál majd eredményeket kell felmutatnia.

--

Nyitókép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében december 16-án  --  forrás: MTI

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. április 23. 09:01
Az ukik legnagyobb gondja légvédelmük kifulladásáról lesz..
Dugin
2022. december 22. 22:20
Hát nagyon remélem, hogy pár hónap és befagy a dolog. Ma már Putyin is azt mondta, be akarja fejezni a háborút, minél hamarabb. Mondjuk a befagyott konfliktussal sem leszünk előrébb, mert akkor a világgazdaság nem áll helyre, maadnak a szankciók stb. De nézéttek meg, ma mondta ki kerek perec Putyin, hogy mihamarabb be akarják fejezni. Szóvl van remény. Egyébként ez az egyeten normális szakértő az összes közül. Nem elfogult, egyszerűen elmondja mik a kilátások katonai oldalról. Pl. elmondja, hogy oroszországot nem lehet legyőzni, végtelen nyersanyag tartalékok stb. Ukránokban sem sok erőt lát már, stb. Szerintem korrekt. Még van az izraeli csávó az beszél hasonlóan, hogy nem igen áll se ide se oda, de elmondja a nyugat is elszámota magát é elkúrta. Na aztán van még a Spötle, az meg annyira szereti a ruszki faszt szopni, hogy egyszerűen képtelen tisztán látni, pedig sok igazság van abban, amit mond, csakhát nagyon egyoldaló.
Szeredai
2022. december 22. 20:55
"Ez a harcok epicentruma" tehát a harc centruma valahol a föld mélyén húzódik
Akitlosz
2022. december 22. 20:45
"Ha a háború elhúzódik, az oroszoknak vannak nagyobb tartalékaik " De ha nem húzódik el a háború, akkor is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!