Megkongatta a vészharangot az erdélyi Transtelex, több anyagi támogatást kérnek

2023. április 25. 18:30

„Csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér, ezért szavazásra bocsátjuk, hogy folytassuk-e” – írja a portál ügyvezetője.

2023. április 25. 18:30
null

Egyéves lett az Erdélyben korábban működő Transindex utódja, a Transtelex, ám ahogy írják, ezen alkalomból csak szerényen ünnepelnek, inkább a számvetésre koncentrálnak.

2022 tavaszán azzal vágtunk bele ebbe a felemelő történetbe, hogy nem hagyjuk elveszni az erdélyi közbeszéd legfontosabb fórumát és megteremtjük a feltételeit annak,

Azt tűztük ki célul, hogy közösen létrehozunk egy korszerű, tartalmas, dinamikus, de ami ennél is fontosabb: korrekt, kritikus és kíváncsi újságot. Mert leginkább ebből szenvedett hiányt Erdély. Ez a független lap lett a Transtelex. Támogatói kampányt hirdettünk, pénzt, paripát, fegyvert, és magunkat ajánlottuk fel a folytatáshoz” – írja Pusztay András, a portál ügyvezetője.

Hozzáteszi: mostanra a Transtelex Erdély legolvasottabb lapjává vált, ám egy profi újság működtetése nem olcsó dolog.

Igyekeztünk mindenen spórolni, hogy jusson pénz oknyomozásra, saját sztorikra és értelmes hírszolgáltatásra. A szerkesztőségünk éves működési költsége nagyon szerény és szigorú gazdálkodás mellett is 800 ezer lej. Ennek valamivel több, mint 60 százalékát, kerekítve 500 ezer lejt tudtunk támogatásokból összegyűjteni” – fejti ki.

 

 

A Pusztay által felvázolt számok alapján összesen 2034-en támogatták így vagy úgy a portált – határon innen és túl.

A kezdetben kirobbanó támogatói lendület azonban az elmúlt hónapok nehézségei miatt érezhetően alábbhagyott, mostanra a rendszeres támogatóink száma a kritikus szint alá csökkent. Bár eddig azt az utat választottuk, hogy minőségi tartalomszolgáltatásunkkal próbáltunk odahatni, hogy rendszeressé váljon támogatásotok, ezúttal ki kell állnunk, és fel kell hívnunk a figyelmet arra,

– kéri az ügyvezető.

Kifejti: a támogató üzeneteknél, jókívánságoknál a folytatáshoz most több kell. Ahogy fogalmaz:

„Ti segítettetek nekünk életre hívni a Transtelexet, veletek jutottunk el idáig, és most megint hozzátok fordulunk, mert a most meglévő rendszeres támogatások ma már nem fedezik a költségeinket.

Rátok bízzuk a döntést, mert ez a ti újságotok, nektek szól.”

A portál háromféle támogatási összeget határoz meg:

Ha 700 ezer lejt kapnak, a jelenlegi méretben tudják folytatni a munkát, ha 400 ezer lej jön össze, akkor egy szerényebb, „de még mindig önálló lapként” mennek tovább, de kisebb cikkszámmal, szerényebb hírszolgáltatással. Ha pedig 200 ezer lejt sikerül gyűjteniük május 7-ig, akkor csak néhány fővel és heti néhány cikkel jelentkeznek majd.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. április 28. 11:06
A fokozódás szlovákiai frontján kell helyt állni Munkovának..:)
kukasmacska
2023. április 26. 11:50
"a Transtelex Erdély legolvasottabb lapjává vált" vs. "összesen 2034-en támogatták így vagy úgy a portált – határon innen és túl." Szóval nagyon jók és olvasottak, egészen addig, amíg nem kell fizetni érte.
UzBence
2023. április 26. 11:05
Majd a R(m)DSZ tamogatja. Ugyis mindketten a M-ok ellen dolgoznak nem mellett.
Rodolfo
2023. április 26. 09:42
Zárjatok be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!