Kijöttek a Karácsony által megszellőztetett kutatás eredményei: a budapestiek felének szimpatikus a főpolgármester

2023. április 27. 07:50

A közel négy éve semmilyen szerepet nem vállaló Tarlós István tetszési indexe is 45 százalék. Közben reagált lapunknak a spoilerezésről a Medián, de Gál J. Zoltán és a főváros is.

2023. április 27. 07:50
null

Csütörtökön megjelentek a hvg-ben annak a Medián-kutatásnak a részletes eredményei, amelyet szerda délután Karácsony Gergely már megszellőztetett a Facebookon.

Eszerint a budapestiek többsége kedvezően ítéli meg a főpolgármester szerepét és teljesítményét. 56 százalékuk szerint Karácsony Gergely minden tőle telhetőt megtesz, harmaduk azonban úgy látja, hogy csak panaszkodik és hárítja a felelősséget.

A főpolgármester produktumát a budapestiek 59 százaléka nagyon jónak vagy jónak értékeli, míg negyedük (25 százalék) tartja rossznak vagy nagyon rossznak.

Karácsonynak – aki a felmérés szerint a fiatalabb korosztályokban a legnépszerűbb – két év alatt ezek voltak a legjobb számai: amellett, hogy a választókorú fővárosiak 56 százaléka szavazna rá, a szimpátiaindexe is eléri az 50 százalékot. Ebben a rangsorban egyébként Donáth Anna és Tarlós István követi őt, 48 és 45 százalékos népszerűséggel. Utánuk jön kissé leszakadva az EP-be maradni szándékozó Dobrev Klára és Szentkirályi Alexandra 38-38 százalékkal. 

Nem is csoda, hogy Dobrev helyett Bősz Anett elindítását tervezheti a DK Karácsony ellen, akinek az informátorok szerint őszig van ideje teljesíteni Gyurcsány kéréseit.

Kérdés, hogy az idősebb és ellenzéki beállítottságú budapesti réteg ki mellé állna egy ilyen párharc esetén. 

A felmérést április 11-e és 13-a között készítette a Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív fővárosi minta telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a szavazókorú budapesti lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételére.

Ismert: a Medián Karácsony politikai pályafutása előtti munkahelye is volt, és pont a Hann Endre vezette intézet számai ütötték el Karácsonyt másfél éve a miniszterelnök-jelöltségtől. Ennek ellenére a jó kapcsolat megmaradhatott, hiszen Karácsony hamar kirakta az eredményeket, amiket büszkén posztolt is.

A furcsaság tisztázása végett levélben kerestük a Mediánt, a HVG-t, a főpolgármestert, illetve a fővárosi sajtóosztályt. Reagáltak. Ezt lentebb olvashatják.

A kutatócégnél – amely magáról azt állítja: „az ország első számú, tisztán hazai tulajdonban lévő, független piac- és közvélemény-kutató cége” – afelől érdeklődtünk, szerződésben állnak-e a fővárossal, annak bármely intézményével (Fővárosi Önkormányzat, Főpolgármesteri Hivatal), netalántán a főpolgármester pártjával, a Párbeszéddel?

A balliberális portáltól azt szeretnénk megtudni, szolgáltattak-e bármiféle adatot Karácsony Gergelyéknek? Mivel magyarázzák a fentebb vázoltakat? A városvezetéstől pedig azt kérdeztük, szerződésben állnak-e a Mediánnal, ők fizették-e a kutatást, vagy minek köszönhető, hogy megjelenés előtt konkrét adatokat ismernek belőle?

Frissítés:

Csütörtök reggel reagált a Medián

A cég nem áll szerződésben az általunk felsorolt fővárosi intézményekkel (Főpolgármesteri Hivatal, Fővárosi Önkormányzat), sem a főpolgármester pártjával, a Párbeszéddel

– írta a Mandiner.hu-nak Hann Endre ügyvezető. Lentebb olvashatják a teljes válaszát:

„A Mandiner ezúttal árnyékra vetődött. A nyomtatott HVG-hetilap, amellyel 1989 óta vagyunk szakmai-üzleti kapcsolatban, valóban csütörtöki dátummal jelenik meg, de már sok évtizede már az előző napon, délben jön ki a nyomdából, és a fővárosban néhány árusítóhelyen már szerdán kora délutántól hozzáférhető. Egyúttal néhány szerkesztőségbe is eljut, így aztán az is rendszeresen előfordul, hogy újságírók már szerdán érdeklődnek intézetünknél az épp megjelent közvélemény-kutatás részleteiről.”

Fővárosnak írtunk, Gál J. Zoltán reagált

Alább pedig közöljük Gyurcsány Ferenc egykori kormányának államtitkára válaszát:

„Mi is megkaptuk a kérdést, én kész vagyok eskü alatt vallani, hogy szerdán leszaladtam egy újságért a Blahára.”

Aztán délelőtt befutott a főváros válasza is

Ezt szó szerint közöljük:

„Mint az ismeretes, a HVG print kiadása szerdán délután elérhető Budapesten, a Főpolgármesteri Kabinetre is eljutott, benne a kutatási eredménnyel, ennek alapján született a poszt.

Újabb frissítés:

Pénteken érkezett a HVG válasza

Szerda esti megkeresésünkre péntek reggel érkezett válasz a HVG felelős szerkesztőjétől, Nagy Iván Zsolttól. Ezt is szó szerint közöljük:

„A HVG, hvg.hu, illetve hvg360 immár 4 éves gyakorlata az, hogy a HVG hetilap írásainak egy része szerdán déltől megjelenik a hvg360-on. Történik mindez azért, mert a lap »hivatalos« megjelenése ugyan csütörtök, ám szerdán délután több budapesti újságosnál már megvásárolható a hetilap. Életszerűnek tartjuk tehát, hogy a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai már ezen a szerdán megvették a lapot, és abban megismerték az említett kutatás eredményét. Ebben kifogásolandót nem látunk, miként kárpótlási igényünk sincs, hiszen ez a lehetőségnek adott bárkinek, aki mielőbb szeretné olvasni cikkeinket.”

Nyitókép: MTI, Mónus Márton

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. április 28. 10:57
Homályos szemüveggel olvasva, tudomásul vesszem a közvélemény kutatásban leirtakat. Az, hogy sirógépkiscsoportosóvodásgergely a fiataloknál népszerű, ha tovább gondolom azért, mert ők a koruknál fogva nem tudhatják, ezek mindig ugyanazok. 100-120 éve képtelenek újat mondani. A frázisaik közt annyi a külömbség, mikor mondták. Az, hogy Jászi O, Kun B. Lukács Gy, Rákosi, Apró, Kádár, Dögei, Fekete Gy, Karácsony, és és és, ... A megoldásuk mindig az államositott, magyarul elrabolt vagyon felélése, majd hitel, megszoritások. A hitelt természetessen soha nem ők fizetik vissza.
KBA98
2023. április 27. 19:37
csak azoknak lehet szimpatikus akiknek a milliókat osztogatja ez a mocsok
KBA98
2023. április 27. 17:27
Egy mocskos dk-s seggnyaló Mek Elek!
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. április 27. 15:46
Karácsony még további 4 ciklusra van kijelölve. A budapestiek meg is fogják maguknak szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!