A Medián csak csütörtökön jön ki a legfrissebb kutatásával, de Karácsony már szerda este kirakta a pontos adatokat – reagált a kutatócég és a főváros

2023. április 26. 21:31

A főpolgármester volt munkahelye, a Medián kikutatta, hogy ő a legnépszerűbb politikus Budapesten. Az viszont nem világos, hogy a pontos adatokat miért Karácsony hozta nyilvánosságra, megelőzve a kutatást végző céget és a HVG-t. Megkeresésünkre csütörtök reggel válaszolt a kutatócég; illetve Gál J. Zoltán. Délelőtt befutott a főváros válasza.

2023. április 26. 21:31
null

Karácsony Gergely, Donáth Anna és Tarlós István a három legnépszerűbb politikus Budapesten – ismertette előzetesen a Medián legfrissebb felmérését a HVG online kiadása, amely a csütörtökön megjelenő, nyomtatott lapszámunkban fog „hivatalosan” megjelenni. A portál hozzátette, Dobrev Klára a negyedik, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig az ötödik helyre futott be. A hetes lista legalján Orbán Viktor és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető végzett. 

A Medián április első felében, a HVG megbízásából készítette a reprezentatív budapesti felmérést, amely arra is rákérdezett, hogy látják a fővárosiak Budapest pénzügyi helyzetét, vezetését.

Konkrét adatokat a HVG nem közölt, értelemszerűen, de Karácsony Gergely főpolgármester szerda (április 26.) kora este (17:57-kor) beszámolt egykori munkahelyének kutatási eredményeiről. Bejegyzésében konkrét adatok, számok szerepeltek. Tehát

a baloldali főpolgármester már az előtt nyilvánosságra hozhatta a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit, mielőtt a fizető olvasók kezükbe vehették volna a HVG következő számát.

A furcsaság tisztázása végett levélben kerestük a Mediánt, a HVG-t, a főpolgármestert, illetve a fővárosi sajtóosztályt. Megtették.

A kutatócégnél – amely magáról azt állítja: „az ország első számú, tisztán hazai tulajdonban lévő, független piac- és közvélemény-kutató cége” – afelől érdeklődtünk, szerződésben állnak-e a fővárossal, annak bármely intézményével (Fővárosi Önkormányzat, Főpolgármesteri Hivatal), netalántán a főpolgármester pártjával, a Párbeszéddel?

A balliberális portáltól azt szeretnénk megtudni, szolgáltattak-e bármiféle adatot Karácsony Gergelyéknek? Mivel magyarázzák a fentebb vázoltakat? A városvezetéstől pedig azt kérdeztük, szerződésben állnak-e a Mediánnal, ők fizették-e a kutatást,

vagy minek köszönhető, hogy megjelenés előtt konkrét adatokat ismernek belőle?

Frissítés:

Csütörtök reggel reagált a Medián

A cég nem áll szerződésben az általunk felsorolt fővárosi intézményekkel (Főpolgármesteri Hivatal, Fővárosi Önkormányzat), sem a főpolgármester pártjával, a Párbeszéddel

– írta a Mandiner.hu-nak Hann Endre ügyvezető. Lentebb olvashatják a teljes válaszát:

„A Mandiner ezúttal árnyékra vetődött. A nyomtatott HVG-hetilap, amellyel 1989 óta vagyunk szakmai-üzleti kapcsolatban, valóban csütörtöki dátummal jelenik meg, de már sok évtizede már az előző napon, délben jön ki a nyomdából, és a fővárosban néhány árusítóhelyen már szerdán kora délutántól hozzáférhető. Egyúttal néhány szerkesztőségbe is eljut, így aztán az is rendszeresen előfordul, hogy újságírók már szerdán érdeklődnek intézetünknél az épp megjelent közvélemény-kutatás részleteiről.”

Fővárosnak írtunk, Gál J. Zoltán írt vissza

Alább pedig közöljük Gyurcsány Ferenc egykori kormányának államtitkára válaszát:

„Mi is megkaptuk a kérdést, én kész vagyok eskü alatt vallani, hogy szerdán leszaladtam egy újságért a Blahára.”

Aztán délelőtt befutott a főváros válasza is

Ezt szó szerint közöljük:

„Mint az ismeretes, a HVG print kiadása szerdán délután elérhető Budapesten, a Főpolgármesteri Kabinetre is eljutott, benne a kutatási eredménnyel, ennek alapján született a poszt.

Újabb frissítés:

Pénteken érkezett a HVG válasza

Szerda esti megkeresésünkre péntek reggel érkezett válasz a HVG felelős szerkesztőjétől, Nagy Iván Zsolttól. Ezt is szó szerint közöljük:

„A HVG, hvg.hu, illetve hvg360 immár 4 éves gyakorlata az, hogy a HVG hetilap írásainak egy része szerdán déltől megjelenik a hvg360-on. Történik mindez azért, mert a lap »hivatalos« megjelenése ugyan csütörtök, ám szerdán délután több budapesti újságosnál már megvásárolható a hetilap. Életszerűnek tartjuk tehát, hogy a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai már ezen a szerdán megvették a lapot, és abban megismerték az említett kutatás eredményét. Ebben kifogásolandót nem látunk, miként kárpótlási igényünk sincs, hiszen ez a lehetőségnek adott bárkinek, aki mielőbb szeretné olvasni cikkeinket.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. április 27. 15:49
Hoppá! Csökkent a reálbér!
zakar zoltán béla
2023. április 27. 10:45
Én már tegnap este megettem a mai reggelimet...
nempolitizálok
2023. április 27. 09:48
Hogy meg fog ez lepődni 2024-ben. A közvéleménykutató cége vezetője viszont nem fog meglepődni:))))
gekk
2023. április 27. 07:49
Hoppá! A ripost nevű orbitcsicskamédia pert vesztett Márki-zaynével szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!