Jeszenszky Géza: A magyar-amerikai viszony elfajulásának egyértelműen a magyar kormány az oka

2023. április 11. 19:27

A volt külügyminiszter úgy véli, Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot.

2023. április 11. 19:27
null

Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszter a Népszavának beszélt arról, mennyire károsnak tartja a magyar kormány kommunikációját az USA irányába. A politikus, történész szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, miért üzenget a magyar diplomácia sértő hangnemben az amerikaiaknak. 

Jeszenszky úgy fogalmazott: „rendkívül értelmetlen és káros", hogy Szijjártóék harciasan viszonyulnak a Biden-kormányzathoz. Úgy látja,

sokkal mérsékeltebb magyar megnyilatkozások lennének kívánatosak.

Hozzátette, egyértelműen a magyar kormányt tartja felelősnek a két ország közötti viszony elmérgesedéséért.

Hangsúlyozta, szerinte Magyarországon mesterségesen gerjesztik a hangulatot az USA ellen.

Úgy látom, hogy Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot”

– mondta Jeszenszky – „Ma már a magyar társadalom egy része nem szégyelli, hogy Putyinnak drukkol és ennek a rétegnek imponál az, ahogy a magyar külügy visszaszól az USA-nak. Azonban ez káros és öngyilkos politika, nem használ senkinek, legfeljebb Oroszország és Kína nézheti kárörvendve, hogy a NATO szövetségi rendszerén belül ilyen viták vannak" – tette hozzá.

***

***

Nyitókép: MTI Fotó, Szigetváry Zsolt

 

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saintgermain
2023. április 12. 18:05
Nincsenek központilag kitalált és megfogalmazott irányok és üzenetek??? Remélem ezt Te sem gondolod komolyan. Tényleg rohadt ritka, hogy történik valami a nagyvilágban és gyakorlatilag szóról-szóra ugyanazt gondolja róla a teljes NER média, többek között Jeszi zseniális tényfeltáró csapata is.... Hogy az USA vagy az oroszok jelentik-e a nagyobb veszélyt, arról én azt gondolom, amit minden más, volt szovjet közép-európai ország, meg még akinek közös határa van az oroszokkal. Magyarország az egyetlen és azon belül is leginkább a fidesz szavazók, akik szerint az USA. Majd az idő eldönti, kinek van igaza.
KBA98
2023. április 12. 16:29
Zsolti! Miért nem szólsz apádnak, hogy fogja be?
Giovanni
2023. április 12. 15:40
Ezekből a kijelentésekből nehezen ismerek rá az egykori MDF-es nagy nevű külügyminiszterre. Leginkább egy megtört ember behódolására a gátlástalanul törtető, kiméletlen jenki nagyhatalom előtt. Én ismerem a fiát is, Jeszensky Zsoltot, aki elég bátran, karakánul elmondja a véleményét. És ez illik leginkább a Jeszenszky névhez.
Sün Balázs
2023. április 12. 14:16
Géza Bácsi! Nem ismeri a mondást, mely szerint olyan a mosdó. mint a törülköző? Nem a magyar kormány kezdte elásni a "csatabárdot" az amerikai kapcsolatban! 2020. évben még semmi baj, nézeteltérés nem volt a két ország vezetése között! Vagy már nem emlékszik erre? Nem volna szabad ennyire szervilisnek lennie! Arról meséljen inkább, hogy mi a véleménye az Amerikából érkezett 4 milliárd forintot is meghaladó támogatásról, amivel a 2022. választási kampányt szerették volna külföldről befolyásolni!!! Ideje lenne ilyen korban már csendben maradnia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!