Ungváry Krisztián is kétségbe vonja a Horn Gyula sétány létjogosultságát

2023. április 05. 09:25

Ungváry Krisztián történész szerint Horn 1956-os szerepvállalásával kapcsolatban morális problémák lépnek fel.

2023. április 05. 09:25
null

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, a fővárosi önkormányzatnak harminc napja van, hogy megváltoztassa a Horn Gyula sétány nevét. A névváltoztatással kapcsolatban az ATV kedden osztott meg YouTube csatornáján egy videóriportot, amelyben annak járnak utána, vajon jogos-e, hogy Horn Gyuláról közterület legyen elnevezve budapesten. 

„Pufajkás volt 1956-ban, 1989-ben viszont saját kezével vágta át a vasfüggönyt és elsőként szorgalmazta az európai uniós csatlakozást. Tavaly nyáron sétányt neveztek el Horn Gyuláról, de most Sára Botond, a budapesti főispán a döntés visszavonásra szólította fel a fővárost. Jó ötlet volt magyarországi közterületet Horn Gyuláról elnevezni?” – olvasható a videó rövid leírásában.

A műsorban többek között Ungváry Krisztián történész is kifejti véleményét, aki elmondta: Horn Gyula 1956-os szerepével kapcsolatban morális probléma áll fenn. Ungváry szerint ezt a problémát enyhíthette volna, ha Horn 1993-ban kiállt volna a nyilvánosság elé, hogy ő ezt megbánta, de ez nem történt meg. 

A videó egy pontján az ATV még egy 1989-es idézetet is felhoz, amelyben azt mondta, nem szabad, hogy bárki, aki lelkiismereti válságot éljen át 1956 kapcsán.

Az ATV videója itt tekinthető meg:

***

Nyitókép: Facebook 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bendzsó Boy
2023. április 05. 18:23
Névadó a Pufajkás Gyula, a komcsik szive ellágyula! Aki meg kitalálta, az meg agyalágyula! Ez a vörös rongyokba öltözött Butapest 2023-ban! Ez lenne a nemzet fővárosa? A vasfüggöny átvágásánál már tudta hogy a komcsiknak vége,ezért helyezkedett nyugat felé, mint az összes szemét balos! Ma ők a legnagyobb nyugat barátok! Hosszú az út a két segg között (Moszkva és Brüsszel) Nincs bennük semmi szégyenérzet.
Tidal_wave
2023. április 05. 18:08
"Ungváry szerint ezt a problémát enyhíthette volna, ha Horn 1993-ban kiállt volna a nyilvánosság elé, hogy ő ezt megbánta, de ez nem történt meg." 2006-ban viszont egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy ő a törvényes rendet védte, amiért a következő évben Sólyom László megtagadta a kitüntetését...
fado
2023. április 05. 13:57
Pufi Gyuszi
elégia
2023. április 05. 11:06
A komcsik kitartanak, még a te kedvedért sem fogják levenni a Horn táblát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!