Erre a listára semmiképp nem akar felkerülni, mutatjuk, miért

2023. április 26. 12:12

Aki rákerül, annak többnyire annyi, kerüljön az két órába vagy 32 évbe.

2023. április 26. 12:12
null

Mi alapján kerülnek fel bűnözők az FBI tíz legkeresettebb bűnözőről szóló listájára? – ennek járt utána a Fox News.

Mint írják: 1950 óta 530-an kerültek fel erre a listára, és közülük 494-et el is fogtak.

Jonathan Gillam volt FBI-ügynök a Fox Newsnak azt mondta, a lista több  figyelmet érdemel, mint amennyit kap. Mindenesetre az FBI a helyi bűnüldöző szervek – köztük 56 helyi FBI-kirendeltség – segítségét is igénybe veszi a lista összeállításakor.

Jellemzően azok kerülnek fel a listára, akik súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek vagy jelentős veszélyt jelentenek az amerikai nemzetre. A két dolog különbözik: az első a nemzetbiztonsági titkokra vonatkozik, a második az emberek otthoni biztonságára.

A lista egyik leghíresebb „tagja” az arra 2007-ben felkerülő Oszama bin-Laden volt.

A listára felkerültek gyakran olyan emberek, akik bármikor Amerika földjére léphetnek vagy inspirálhatnak más bűnözőket, terroristákat.

Az FBI 1950 márciusában hozta létre a listát, miután egy újságíró rákérdezett, hogy kiket keresnek a legjobban.

Az 530-ból elkapott 494 „legkeresettebb” 93 százalékos sikerességi ráta.

Közülük 163-at a civil lakosság segítségével kaptak el.

A legrövidebb idő, ami alatt elkaptak valakit a listáról, két óra volt. A leghosszabb 32 év. Az első az 1969-ben elkapott Billie Austin Bryant volt, akit gyilkosságért el is ítéltek. A második Víctor Manuel Gerena egy Wells Fargo-bankfiók 1983-as kirablásáért került rá a listára, és 2016-ban vették le róla, anélkül, hogy elkapták volna; állítólag Kubában él. 

Eleinte leginkább bankrablásért, autólopásért kerültek fel rá emberek, egy évszázaddal később már szabotázs, gyermekrablás, kormányzati tulajdon megrongálása is szerepelt a legkeresettebbek által elkövetett bűntények között, a hetvenes évektől pedig a szervezett bűnözés és a terrorizmus is fókuszba került. A nyolcvanas-kilencvenes években a szexuális bűnözők, nemzetközi terroristák és drogcsempészek is felkerültek rá.

Ők a legkeresettebb tíz ma

Aki a legutoljára felkerült a listára, az a kolumbiai drogcsempész-terrorista Wilver Villegas-Palomino, azaz Carlos El Puerco, aki 20 évig csempészett kokaint Kolumbiából az USA-ba. Alejandro Rosales Castillo 2016-ban gyilkolta meg barátnőjét a dél-karolinai Charlotte-ban. Ruja Ignatova bolgár kriptovaluta-kereskedő négymilliárd dollárral vágta át üzleti partnereit OneCoin nevű cégén keresztül 2014 óta. Arnoldo Jimenez halálra késelte feleségét 2012-es esküvőjük után.

Omar Alexander Cardenast egy 2019-es gyilkosságért, Alexis Florest egy öt éves philadelphiai kislány 2000-res elrablásáért és meggyilkolásáért, Bhadreshkumar Chetanbhai Patelt felesége 2015-ös meggyilkolásáért keresik. Yulan Adonay Archaga Carias pedig egy hondurasi gang vezetője, ami kokaint csempészik.

Végül a gyermekpornó terjesztéséért keresett Michael James Prattet és a drogcsempész Jose Rodolfo Villarreal-Hernandez „El Gato”-t már elkapták, de még rajta vannak a listán.

Fotó: Wikipédia.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2023. április 26. 17:15
Mutassátok, bazki. A hoppá lemaradt idióták.
citromosParizer
2023. április 26. 15:07
ennyi erővel fél Chicago és Boston a listán lehetne, ha egy gyilkosság elég hozzá... az, hogy drogbárók rajta vannak, az oké. terroristákat szintén nem raknék fel rá, mert akkor a fél szenátus is mehetne a listára :)
need-info
2023. április 26. 14:32
Bidé, Soros, Zselé, Von der Leyen, Freund, Verhofstadt, Gyurcsány, Dobrev... Hosszú a lista.
Gullwing
2023. április 26. 14:13
Kretén amcsik, fingópárnát választanak elnöknek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!