Zöld utat kapott a genetikai változtatás: Angliában már a boltok polcaira kerülhetnek egyes génszerkesztett termékek

2023. április 01. 19:51

Japánban már most lehet kapni genetikai változtatáson átesett paradicsomot, amely vérnyomáscsökkentő hatású, vagy éppen dupla testsúlyú gömbhalat. Anglia is felzárkózna.

2023. április 01. 19:51
null
Sal Endre
Sal Endre

Az Egyesült Királyságban elfogadták azt a törvényt, amely kimondja: kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a génszerkesztett növényi alapú élelmiszerek.

Engedélyt kap a genetikai változtatás?

A hivatalos közlés szerint a génszerkesztésnek hála, jobb, tartalmasabb élelmiszereket tudnak előállítani, amely munkahelyeket és befektetéseket eredményez. A génszerkesztés és génmódosítások kritikusai ellenben aggódnak, főleg attól, hogy az eljárásnak eddig ellenálló Skóciába, Wales-be és Észak-Írországba is bejutnak a genetikailag módosított élelmiszerek, hiszen a törvény szerint

a csomagoláson nem kell feltüntetni, hogy a termék génszerkesztéssel készült.

A következő lépcső pedig, hogy az Európai Unió országaiba is jut belőle, miközben a kritikusok állítják, katasztrófához vezethet, ha ellenőrzés nélkül kerülnek a polcokra ezek a termékek, jelentős lehet az egészségügyi kockázata.   

A génmódosított élelmiszerek ellen tüntetők Londonban, 2003-ban. Úgy tűnik, hiába tiltakoztak. Fotó: MTI/EPA/PA/Lindsey Parnaby
A génmódosított élelmiszerek ellen tüntetők Londonban, 2003-ban. Úgy tűnik, hiába tiltakoztak. Fotó: MTI/EPA/PA/Lindsey Parnaby
Az angliai törvénymódosítás a növényi alapú élelmiszereket érinti, de várhatóan az állattenyésztés lesz a következő, ahol engedélyeztetik a genetikai módosításon átesett termékek forgalmazását. Már kifejlesztették a betegségrezisztens sertéseket, a nagyvilágban pedig már dolgoznak a szarv nélküli szarvasmarhán. Az utóbbin azért, mert az állatok szarv nélkül kevesebb helyet foglalnak és egymásra sem veszélyesek. És még nincs vége:

Japánban már kapható a vérnyomáscsökkenést okozó paradicsom, no meg a kétszeres nagyságra módosított tigris gömbhal.

A génmódosítás és génszerkesztés támogatói azt mondják, nincs oka a pánikra, hiszen bár az Európai Unióban nem, a világ többi részén évtizedek óta vásárolhatnak az emberek genetikailag módosított élelmiszereket és nem kimutatható, hogy okoztak e egészségügyi problémát.

Mi hazánk álláspontja a genetikai változtatás kapcsán? 

Magyarország kormánya a genetikailag módosított élőlényekre (GMO) továbbra is nemet mond és már 2006-ban megalkotta a GMO-mentes stratégiáját. A kormány nem csak a génmódosított termékekre fókuszál, a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszerek esetében is a legnagyobb szigort alkalmazza. Az ilyen termékeket külön polcon kell majd tárolni és a csomagoláson jól látható helyen fel kell tüntetni az összetevőket. Nagy István agrárminiszter szerint a közvéleménykutatások is azt mutatják, a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni.      

Nyitókép: A genetikai változtatások ellen tiltakozó osztrák gazdák felirata a termőföldön. Fotó: MTI/Czika László

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. április 06. 13:40
Nem vagyunk mások, mint Isten apró erőszakos majmai, azzal a félresiklott tudattal, hogy a helyébe léphetünk. Várjatok csak, mert a fagyi visszanyal.
CertificateOfVaccinationIDentification
2023. április 02. 23:33
„Angliában már a boltok polcaira kerülhetnek egyes génszerkesztett termékek” Már eddig is ott voltak. Pár hónapja láttam, rá volt írva szójaolajra, hogy génmódosított szójából készült. „...és nem kimutatható, hogy okoztak-e egészségügyi problémát.” De, kimutatható. Billgécc műhúsa pl. rákos megbetegedést okoz. https://rumble.com/v2c9j3o-bill-gates-laboratriumi-hsa-rkot-okoz-az-embereknl.html
Ehetős Odó
2023. április 02. 10:01
Angoloknak már úgyis mindegy. Sokat már nem lehet rontani rajtuk.
kurbitalis
2023. április 02. 09:58
AMI ESZEL, AZZÁ VÁLSZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!