A botrány után Sanna Marin azt mondja, nem is ígért vadászgépeket Ukrajnának

2023. március 14. 07:10

Ígért, vagy nem ígért, ez itt a kérdés.

2023. március 14. 07:10
null

Az yle.fi finn portál arról tudósít, hogy Sanna Marin miniszterelnök most azt mondta, mégsem ígért vadászgépeket Zelenszkijnek.

Megírtuk: Sanna Marin finn miniszterelnök múlt héten Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyalt. Mint kiderült, a finn miniszterelnök a hadvezetés tudta nélkül ígért vadászgépeket Zelenszkijnek. Később arról is írtunk, hogy egyre nagyobb a botrány a finn kormányfő vadászgépekkel kapcsolatos kijelentése miatt, ám Sanna Marin továbbra sem volt hajlandó korrigálni a szavait, nem nyilatkozott az ügyben. 

Magyarázkodik a finn kormányfő

A legújabb fejlemény, hogy Sanna Marin egy hétfői kampányeseményen azt mondta,

nem ígérte oda Zelenszkijnek a vadászgépeket, csak egy lehetőséget hozott szóba.

A kormányfő szerint Ukrajnának egyre komolyabb fegyverekre lesz szüksége az oroszok ellen, így helyesnek érzi, hogy a vadászgépek szállításáról is meginduljon egy konzultáció. Finnország Hornet típusú vadászrepülőit azonban csak 2025-ben kezdi el leszerelni, a helyükre amerikai F-35-ös repülők érkeznek majd, a flotta átalakítása pedig 2031 környékére fejeződik be.

Korábban Juha-Pekka Kerenen, a légierő parancsnoka újságírói kérdésre elárulta: velük senki sem egyeztetett az ügyben. Az Unian ukrán lap pedig arról ír, Kerenen szerint a Sanna Marin korábbi ígérete azért is nagyon furcsa, mert addig biztosan nem mondhatnak le a Hornetekről, amíg nem kapják meg Amerikából az F-35-ösöket.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mijjamano
2023. március 15. 01:39
Az ukrán hatóságok négy Allegro nagysebességű vonat átadására kérték a finn hatóságokat. Ezek a vonatok korábban Szentpétervár és Helsinki között közlekedtek, de már három éve nem járnak a koronavírus, majd az ukrán-orosz háború miatt.  Az Yle finn lap arról számolt be, hogy a finn vasúttársaság (VR) alátámasztotta, hogy az igénylés megtörtént. Sanna Marin finn miniszterelnök kijevi látogatása során tárgyalt a vonatszerelvények áthelyezéséről is az ukrán Ukrzaliznyica vállalat vezérigazgatójával. 
5m007h 0p3ra70r
2023. március 14. 23:46
És még hazudik is. Hamarosan biztosan előkerül egy videó amin jól láthatóan éppen nem ígéri meg.
barkasfarkas
2023. március 14. 16:15
"És ez mennyire vigasztaló az azon országban élők számára, hogy bezzeg az őket letaposó országban mennyivel jobb élni?" Meg lehet kérdezni az afgánokat, hogy most jobb-e, a tálib uralom alatt, vagy az előtte levő két évtized volt jobb. Lehet, hogy egyik sem, lehet, hogy lesznek, akik a tálibokat választanák. Itt az a lényeg, hogy az érdekszférán belül (amit kiterjeszt a hódító fél) milyen élni a mindennapokban. Irak, Afganisztán és a többi ebbe nyilván nem tartozik bele. Azok ilyen-olyan hatalmi okból megszállt országok. Mivel az oroszok most az érdekszférájukat növelik, nyilvánvaló, hogy olyan világot óhajtanak teremteni benne, amilyenben ők is élnek. Nem is tudnának mást. A nyugatias ukránok aligha kérnek belőle, márpedig ők vannak többségben a saját hazájukban. "A másik dolog pedig az, hogy Amerikában _most még_ élhetőbb világ van. A középosztály egyre jobban tűnik el, a lakosság egyre megosztottabb..." A hanyatló nyugat meséjét már évtizedek óta nyomatja az orosz agiprop. Közben pedig egyre csak gyarapszik a nyugati világ. Igen, vannak problémák, egy jól látható beteg irányzat ütötte fel a fejét, de véleményem szerint ki fogják heverni ezek a társadalmak. Ne becsüld alá a tartalékaikat, nem lesz ott egyik pillanatról a másikra kialakított elnyomás, mert ők már polgárosodtak, kiállnak a saját szabadságjogaikért, és nem viselnék el az elvesztését.
barkasfarkas
2023. március 14. 15:43
Van különbség. Az USA is egy agresszor, efelől semmi kétség, de legalább a saját érdekszférájában élhető világot teremt. A nyugati közösség jelenleg a legszabadabb, legprosperálóbb, legdemokratikusabb terület a világon, bárki bármit mond. Évtizedeken át bizonyította. Távolról sem tökéletes - de még mindig sokkal jobb, mint a többi. Oroszország? Tekintélyelvű állam, a nagyvárosain kívül nyomorral, elnyomott kisebbségek tömegeivel, kiképzetlen sorozott katonák húsdarálóba vezénylésével. Kína? Két kaliberrel jobb, de szintén kifejezetten diktatorikus vezetésű állam, amely éppen totális megfigyelőrendszert épít ki. Még India tűnik a legnormálisabbnak az összes pólus közül, de talán éppen emiatt nem tör (egyelőre) világuralomra. No meg rengeteg belső problémájuk van jelenleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!