Parragh ismét durván nekiment Matolcsynak

2023. március 09. 10:31

Ma a gazdasági növekedés monetáris visszafogása zajlik – jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a testület 2023-as gazdasági évnyitóján, újabb fejezetet nyitva a jegybank és a kamara vitájában.

2023. március 09. 10:31
null
Helmeczi Zoltán

A gazdasági évnyitót megnyitó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy ma számos nehézséggel szembesülnek a vállalkozások, hiszen a koronavírus-járvány után kitört az ukrajnai háború, ráadásul a brüsszeli bürokrácia is nehezíti a helyzetüket. A jelenlegi legnagyobb kihívásnak az inflációt nevezte, felidézve, hogy az MKIK már 2017-ben jelezte az inflációs fenyegetettséget. Hozzátette, az uniós források akadozása, a forintárfolyam elszabadulása és a szankciók megjelenése további komoly kihívások elé állította a gazdasági szereplőket.

Parragh ismét nekiment Matolcsynak

Parragh feltette a kérdést, hogy vajon a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a gazdasági krízisre adott reakciói helyesek voltak-e. Matolcsy György jegybankelnök korábbi szavaira utalva úgy fogalmazott, hogy Magyarország folytathat unortodox gazdaságpolitikát, de unortodox monetáris politikát folytatni egy másik történet. A kamara és a jegybank vitája azzal kezdődött – elevenítette fel –, hogy az MNB tagadta az inflációs veszélyt, a Növekedési hitelprogrammal (NHP) pedig túlfűtötte a gazdaságot.

Ki gondolta komolyan, hogy 2030-ban tényleg utolérjük Ausztriát? – tette fel a kérdést, megint csak Matolcsy korábbi nyilatkozatára utalva. „Én ezzel szemben azt mondtam, az igazi kockázat az, hogy mikor ér utol minket Románia” – fogalmazott. Az MNB-t bírálva kijelentette: jelenleg a gazdasági növekedés monetáris visszafogása zajlik.

A kamarai elnök megjegyezte, aggódva tekintenek arra is, hogy Ukrajna újjáépítésének előbb-utóbb el kell jönnie, s tart attól, hogy az uniós felzárkózási kassza forrásait valószínűleg nem ide, hanem oda, Ukrajnába folyósítják majd, s szerinte a megrendelésekből sem mi fogunk profitálni.

A magyar gazdaságnak elemi érdeke, hogy béke legyen tőlünk keletre

– tette világossá, megjegyezve: ha nem tört volna ki a háború, számításaik szerint 5-8 ezer milliárd forinttal lett volna nagyobb a 2022-es magyar GDP.

Nagy Márton: igenis elérhető az EU-s fejlettségi szint 90 százaléka

„A jegybankról is tudnék beszélni, de azt hagyjuk” – kezdte felszólalását a második előadóként színpadra lépő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – korábbi jegybankalelnök –, aki kijelentette: Magyarország igenis elérheti 2030-ra az európai fejlettségi szint 90 százalékát, erről a célról nem szabad letenni. Jelenleg a 20. helyen áll az ország az uniós tagállamok rangsorában, de reális esélynek tartja a 15. helyet az évtized végére.

Kihívásnak nevezte ugyanakkor, hogy a beruházások szerkezetében a jelenleginél magasabb legyen a hozzáadott érték, ahogyan azt is, hogy megfelelő mennyiségű energia és munkaerő álljon rendelkezésre hazánkban. Jelezte, óriási energiaigény-növekedés várható a következő években, amit ki kell szolgálni. A munkaerővel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig kellene félmillió ember a munkaerőpiacra.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy

a beruházások kétharmadát Magyarország belső forrásokból finanszírozza, és csak egyharmadát külső forrásokból,

ráadásul utóbbiak döntő része sem az EU-ból származik, hanem újrabefektetett jövedelemből, s ez a tendencia egyre inkább erősödni fog a jövőben. Megjegyezte, a külföldi tulajdonú vállalatok a Magyarországon befektetett tőkéjük után 10 százalék körüli hozamot realizálnak évente, „ami egy jó hozam”. „Az egy más dolog, hogy a magyaroknak ugyanez külföldön 6-7 százalék” – kommentálta a számokat.

Varga Mihály: jövő nyárra radikálisan csökkenhet az infláció

„A veszélyek korszakába léptünk be” – mondta az évnyitón Varga Mihály pénzügyminiszter, jelezve, hogy a költségvetési politikának ilyenkor konszolidálnia kell, csökkentenie kell az államadósság arányát és az államháztartási hiányt. Közölte: 2024-re 2,5 százalékos költségvetési deficitet tervez a kormány, a munkanélküliségi rátát illetően 3,5 százalékkal számolnak, a fogyasztói árindexet 2024 nyarára 3 százalék körülire prognosztizálják, a GDP-növekedést pedig 4 százalék fölöttire kalkulálják.
Még a magyar kormánnyal szemben elfogultsággal igazán nem vádolható Nemzetközi Valutaalap (IMF) is azt mondja, hogy a magyar gazdaság növekedése középtávon fokozatosan felgyorsul – jegyezte meg.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. március 09. 16:26
Az ember szereti, amikor a hatalmas méretet imádhatja. Ezt kénytelen elviselni. Ugyanis manipulálva van. Így alkottattunk meg. Valahol valami vagy valaki esetleg szétröhögi magát rajtunk. De mégis miért?! Nem gondolhatnék ilyesmire, mert az erősen közelítene arra az intelligenciára, ami bennünket vizslat.
Namond
2023. március 09. 12:14
Érdekes, hogy a felszólaló nagy eszűek közül, Orbán infláció elleni 20 pontos intézkedése, infláció gerjesztő hatása egyiket sem zavarja, sőt az sem, hogy az MNB brutális készpénzkibocsájtása - kampány osztogatás céljából - és a forint lopakodó rontása is Orbán - az export statisztikai mutatói javítása érdekében - szándéka szerint történt. Ezért van orbáninfláció, Orbán nem a lakosságnak és a gazdaságnak, hanem hatalom mániákusan a médiának, illetve a médiában, önigazolásul lobogtatható statisztikának politizál.
chief Bromden
2023. március 09. 11:31
Parragh ismét durván nekiment Matolcsynak. A főnök még a végén elküldi őket szánkózni.
csapláros
2023. március 09. 11:20
Parragh ezerszer bebizonyította, hogy fingja sincs se a gazdaság, se a pénzügypolitikáról. Demagóg módon támadja Matolcsyt, csak azért mert annak MÁS a véleménye. A Matolcsy-Varga vitát ezek kettejüknek kell eldöntenie és kialakítani egy közös álláspontot, ahogyan az eddig is sikerült az elmúlt 10 év alatt, a válságok megjelenéséig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!