Nem lép ki a fényre Gyurcsányék árnyék-belügyminisztere

2023. március 06. 15:00

Mustó Géza alpolgármestert alig ismerik Kőbányán kívül, s nem is csipkedi magát, hogy bizonyítson, ő a Dobrev-csapat legpasszívabb tagja, s nem élt a Mandiner által felkínált lehetőséggel sem.

2023. március 06. 15:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Amikor tavaly szeptemberben Dobrev Klára bemutatta árnyékkormányának tagjait, majdnem az összes politikus többé-kevésbé ismert volt, bár tény, a szakértelmükről, felkészültségükről erősen megoszlottak a vélemények. E tekintetben jelentős különbségek vannak közöttük, nehezen lehet egy napon említeni a korábban maguknak komoly nevet szerzett Dávid Ferenc gazdasági, illetve Bodnár Zoltán pénzügyi, illetve az elsősorban a politika területén úgy-ahogy „vitézkedő” Varju László energia- és rezsiügyi, illetve Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztert.

Szakértelem helyett kapcsolatokat ápol, ahhoz nagyon ért

Van azonban a csapatnak egy olyan tagja, akit még a hardcore politikafogyasztók sem ismertek, s értetlenkedve néztek, amikor Dobrev közölte, hogy Mustó Géza Zoltán lesz az árnyék-belügyminiszter. Kőbányán azonban tudták, kiről van szó, hiszen ott alpolgármester. Bár olyan nagy népszerűségnek a X. kerületben sem örvend, a 2019-es önkormányzati választáson a 4. számú egyéni választókerületben 2,5 százalékponttal kikapott a fideszes Radványi Gábortól, de a kompenzációs listáról bejutott a képviselő-testületbe.

S mivel, köszönhetően annak, hogy a Jobbik és az LMP jelöltjei külön indultak, nagyon kiegyenlített eredmény született a kormánypártok és az ellenzék között – ez utóbbiak eggyel több mandátumot szereztek, viszont a polgármesteri címet a Fidesz kaparintotta meg –, így kompromisszumos megoldásként D. Kovács Gábor városvezető a DK-s Mustó Géza Zoltánt is jelölte alpolgármesternek, így lett az önkormányzat meghatározó figurája. Ő felel a rendvédelemért és közbiztonságért, hozzá tartoznak a lakásügyek is, bár ennél ambiciózusabb tervei is voltak három és fél évvel ezelőtt, arról beszélt szűk körben, hogy

ő lesz az egyik főpolgármester-helyettes, de ez végül nem jött össze neki.

S ha nem is került be Karácsony Gergely gárdájába, komolyan felívelt a pályája, országos árnyékpolitikus lett belőle. Persze az más kérdés, hogy a belügyi tárca – még ha csupán árnyékból van is – speciális szakterület, az  irányításához nem árt a megfelelő végzettség. Ám Mustó se nem jogász, se nem rendőr, de még ezekhez hasonló diplomája sincs, ő egy hamisítatlan művelődésszervező. Így a szakértelme, tudása helyett annak köszönheti az árnyékbársonyszékét, hogy rendkívül jól tud helyezkedni, remekül ért a kapcsolatok építéséhez, ápolásához.

Fotó: Ülésezik az árnyékkormány, Mustó Géza Facebook-oldala
Fotó: Ülésezik az árnyékkormány, Mustó Géza Facebook-oldala

Gyurcsányék lelkesen mutatkoznak a helyi potentáttal

Jóban van többek között a kerület parlamenti képviselőjével, Arató Gergellyel, aki ráadásuk az árnyékkabinetben is fontos feladatot lát el, ő felel az árnyékkormányprogramért, s emellett rengeteget szerepel, nyilatkozik a sajtóban. De legalább ilyen fontos, hogy kitűnő viszonyt ápol a Gyurcsány családdal, mind a DK elnöke, mind az árnyékfőnöke, Dobrev Klára viszonylag gyakran jár Kőbányára, s mindketten lelkesen mutatkoznak a helyi potentáttal.

De ahogy az önkormányzatban sem fűződik túl sok minden a nevéhez – a tevékenysége kis túlzással kimerül abban, hogy olykor-olykor tárgyal a helyi rendőrségi, katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási vezetőkkel, nagyokat szelfizik velük –, árnyékminiszterként még kevesebbet tett le az asztalra, pontosabban, ha csinált is valamit, az nem jutott el a nyilvánossághoz.

Az árnyékkormány hivatalos oldalán a tagok minden egyes megnyilvánulását – sajtótájékoztatóikat, interjúikat, a nevükkel fémjelzett közleményeiket – dokumentálják, ebből látszik, hogy kik az aktívak, s kik a kevésbé.

Ebben a versenyben Dávid Ferenc viszi el a pálmát mintegy 70 hírrel,

de a többiek is több-kevesebb rendszerességgel észrevétetik magukat, adnak interjúkat a kedvenc lapjaiknak, s megszólalnak időnként a rádióban, televízióban. Mustó nevénél azonban mindössze egyetlen hír van, amelynek az a címe, hogy a „Rendőrőrsök bezárásával veszélyezteti az emberek biztonságát a rezsiválságot okozó Orbán-kormány – Az Árnyékkormány szerint nem szabad felszámolni a rendőri jelenlétet a kistelepüléseken”. De azért azzal tisztában van, hogy milyen árnyékhangnemet kell megütnie, a közleménye végén ugyanis azt írja: „Felháborító, hogy az emberek adóiból fenntartott kormányzat magára hagyja az országot egy súlyos válság kellős közepén!”

A Mandinernek nem volt hajlandó nyilatkozni

A Facebookon azonban már kissé aktívabb, főleg árnyékkormányos és DK-s bejegyzéseket oszt meg – persze nem meglepő, hogy több fotót feltett Dobrev Kláráról, Arató Gergelyről –, de aki innen próbálna meg arról informálódni, hogy konkrétan ő mit dolgozik, hogyan taszigálja előre az árnyékkabinetjének a szekerét, annak csalódnia kell.

A Mandiner szerette volna megadni a lehetőséget Mustó Gézának, hogy

végre bekerüljön az országos sajtóba,

ezért interjút kértünk tőle. Az árnyék-belügyminiszter azonban – bár megtisztelőnek nevezte a lehetőséget – határozottan elzárkózott a beszélgetéstől, de nem indokolta meg, hogy miért nem áll velünk szóba, a DK kommunikációs központhoz irányított bennünket (ugyanakkor azzal pontosan tisztában vagyunk, hogy ez időpocsékolás lenne). Így továbbra is csupán egyetlen írásos megszólalás marad a Mustó-portfolióban.

Nyitókép: Mustó Géza Facebook-oldala

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. március 07. 04:02
Nyilván Klára asszonyt döngeti. A Feri meg a night klub tulajdonost. Muris egy párt a DK. Ott van még a Gréczy is.
Anti PRO-woke
2023. március 06. 22:39
Gréczy alkesz kérdi Fletó alkeszt: -Te Feri mitől vagy beállva már megint? -Hát a Mustó!!
akkor ki
2023. március 06. 20:50
Nem baj, de a bojlerben a fűtőszálat megtalálta, amit ferenc soha!
EX - Terminátor
2023. március 06. 18:44
ÉS AZT IS KEGYETLEN LASSÚSSÁGGAL FOGOM MEGÖLNI AKI RÁ MERÉSZEL KÉNYSZERÍTENI HOGY EZEKKEL A FÉRGEKKEL JÓPOFIZZAK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!