Könyékig darázsfészekben Macron keze

2023. március 16. 15:12

Zárószavazáshoz közeledik a francia nyugdíjreform-javaslat, amelynek kimenetele összességében szülőatyja, Emmanuel Macron elnök számára is sorsdöntő lehet. Szövetségben az ellenzéki, jobboldali Republikánusokkal (LR), szemben saját, inkább balos (szavazó)táborával bőven van mit kockáztatnia az elnöknek.

2023. március 16. 15:12
null
Veczán Zoltán

Hatodik éve dédelgeti álmait Emmanuel Macron a nyugdíjkorhatár emelését is tartalmazó reformról, amely újraválasztási programjának egyik fontos ígérete volt. A hosszú történet pedig, úgy tűnik, végéhez közeledik, az elnök most dűlőre viszi az ügyet, és 62-ről 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, ha törik, ha szakad. Vagy valami ilyesmi.

Nem is akárhogy: a kisebbségbe szorult kabinet élén jobban támaszkodik az ideológiailag tőle távolabb álló jobboldalra, mint saját politikai térfelére, ahonnan folyamatosak a tiltakozások a szociálisnak nehezen nevezhető reform ellenében.

A kritikák elsősorban szociális természetűek. Mint a France24.fr összefoglalójából kiderül, a tiltakozó szakszervezetek szerint a reform

  • éppen az alacsony jövedelmű kétkezi melósokat bünteti, akik fiatalabban kezdtek dolgozni, mint a tanultabb munkavállalók, így több évet kellene ledolgozniuk, mint utóbbiaknak.

Ugyanakkor a kormány azzal érvel, hogy

  • a rendszer csak így tud fenntartható lenni további adósságok felhalmozása nélkül, és
  • Európában már így is 65 év körül van a nyugdíjkorhatár.

Azonban a parlamentben még bőven adódhatnak gondok. A jobboldal fő ellenzéki ereje, a Republikánusok nagyrészt ugyan Macron reformja mellett vannak, ám többen bizonytalanok, és így hajszálon múlik a tervezet sikere. Noha a szenátus elfogadta a tervezetet, hátravan még az alsóház zárószavazása, amely korántsem tűnik sima ügynek. Macron saját pártjában, a Renaissance-ban is vannak még tétovázók.

Ugyanakkor Macron nincsen száz százalékig rájuk szorulva; ugyanis ha úgy látja, képtelen keresztülvinni a reformot az alsóházban, elrendelheti, hogy a miniszterelnök-asszony, Elisabeth Borne szavazás nélkül nyomja azt keresztül a házon, méghozzá az alkotmány vonatkozó 49.3-as pontja alapján. Ez megint csak veszélyes lehet, hiszen a kisebbségi Macron-kormány ellen ez esetben a képviselők 24 órán belül bizalmatlansági indítványokat nyújthatnak be, és akár rövid úton meg is buktathatják.

Ennek elkerülése esetén is azonban megvannak a kockázatok: elsősorban a közvélemény ítélheti el keményen érte Macront, amelynek szembe kellene néznie azzal, hogy a nép autoriternek, a népképviselet megkerülésének látja az említett cikely alkalmazását.

Eközben az ellenzék radikális jobboldali és baloldali erői keményen támadják

a tervezetet a fent részletezett okokra hivatkozva.

Mert hát a tervezet nem igazán népszerű, úgy általában a társadalom nagyobb része ellene van, a közvélemény-kutatások szerint a franciák mintegy kétharmada ellenzi a nyugdíjreformot és támogatja a tiltakozó mozgalmat. Emlékezetes, március 7-én csaknem 1,3 millió ember vonult utcára tiltakozni, a sajtót pedig bejárták a Franciaországban korántsem szokatlan erőszakosabb jelenetekről készült képsorok.

Egyesek szerint éppen ezért a nyugdíjreform nem más, mint

ugyanakkor a baloldal is profitálhat belőle, ugyanez hasonlóképpen igaz lehet a szélsőbalos populista Jean-Luc Melenchonra, aki már tél végén magához ragadta a (narratívabeli) kezdeményezést a nyugdíjreform elleni tiltakozások kapcsán.

És valóban, a szűk pártpolitikán kívül is jócskán lehetnek kellemetlen következményei a reformnak Macronra: ráéghetnek például a rendkívül népes és széles körben kirobbant tüntetések, és nem csak az olyan félig viccnek szánt fricskák, mint a dél-franciaországi CFE-CGC szakszervezet dolgozóinak szerdai bejelentése, miszerint megszakítják az áramellátást a Földközi-tengeren fekvő elnöki szigeten, ahol az elnök nyári szabadságát tölti.

Ugyanis a folyamatos tiltakozások miatt, amelyeknek része a szállítási és az energetikai szektorban dolgozók sztrájkja mellett a köztisztasági vállalaté, csak a fővárosban 7600 tonna szemét gyűlt össze az utcákon, s bár a párizsi szocialista főpolgármester megérti a demonstrálókat, a belügy kész arra, hogy erőszakkal kényszerítse munkára a sztrájkolókat.

Ez pedig tovább eszkalálhatja a helyzetet, az utcára szólítva mindenkit az anarchistáktól a sárgamellényesekig, mígnem az amúgy is igen gyúlékony hangulat ismét lángba borítva Párizst.

Nyitókép: Samuel Boivin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hessami Ahmoud
2023. március 16. 21:21
Itthon szó nélkül elfogadnák az emberek. És el is jön mikor újra emelni fogják szépen sunyiban.
LancelotDuLac
2023. március 16. 18:33
fro-ban a min nyugdíj 1.000 euró 400ezer Ft - Mo-n 71 euró 28.500Ft Meccccccsoda különbség!!!!
Monostor
2023. március 16. 18:22
A franciak mindent akarnak, a kecsket is es a kaposztat is. 35 oras munkahettel, 62 eves nyugdij korhatarral, korlatlan immigracioval ugyanolyan jol keresni, mint ahol 40 oras a munkahet, magasabb a nyugdij korhatar, kevesbe nagyvonalu a szocialis ellatas.
benedek77
2023. március 16. 18:16
Mindenesetre az kiderült újra, hogy ott a haldokló nyugaton tökösebbek a népek mint itt a szolgácskák. Nem véletlenül tartanak ott ahol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!