Véget ér a Modern városok program – Lázár János elárulta, miért

2023. március 22. 18:00

„Rövidesen döntés születhet, nem tagadom, a lezárás szándékával” – mondta az építési és beruházási miniszter a Mandinernek adott interjújában. A kormány ez idáig 2200 milliárd forintot fizetett ki a projektgazdáknak.

2023. március 22. 18:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

– fogalmazott a Mandiner e heti számában megjelenő interjúban Lázár János építési és beruházási miniszter, jelezve: már tárgyalnak a megyei jogú városok polgármestereivel a kérdésről.

A kormány még 2015-ben indította el a Modern városok programot azzal az indokkal, hogy a vidék fejlődésének kulcsa a vidéki városok fejlődése. Elsőként Sopronnal kötöttek megállapodást, Orbán Viktor ott beszélt először a célokról és jelezte, hogy mind a 23 megyei jogú városba ellátogat majd és megállapodik a vezetőkkel az együttműködésről. A Modern városok program a kormány korábbi közéles alapján

országszerte 270 projektet tartalmaz, melyek teljes forrásigénye 4000 milliárd forint.

A beruházások egy része a 23 megyei jogú városában megvalósuló, az élet minden területére kiterjedő – egészségügyi, oktatási, turisztikai, kulturális, ipari, sport – lokális fejlesztések, mintegy 1600 milliárd forint értékben. A másik részben pedig 28 országos közútfejlesztés, illetve 4 vasútfejlesztés valósul meg összesen 2400 milliárd forintból.

Idén év elején Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Facebookon közzétett videójában közölte: több mint száz projekt megvalósítása tart valamilyen fejlesztési szakaszban, azaz tervezés vagy építés alatt áll. Elmondta továbbá, hogy a 270 fejlesztési célból 133 már teljesen vagy részben megvalósult, tehát a projektek csaknem 50 százalékát használhatják az emberek.

A Lázár Jánossal készült interjúnkat teljes terjedelmében csütörtökön olvashatják online és nyomtatott formában!

Fotó: Földházi Árpád

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. március 23. 08:17
"Rendkívüli: ingyen passzolná át a felújított állami kastélyokat Lázár János" Janos, a videkparti xDD
tiborh
2023. március 23. 08:02
25! Megyei Jogú Város Van. NEM 23 ! ezért hagyják abba. Hogy nekünk ne kelljen adni
chief Bromden
2023. március 23. 07:15
Az ajtaja mindenki előtt nyitva áll. A moslékosoknak csapóajtó legyen. :)
chief Bromden
2023. március 23. 06:42
A főváros amúgy sem fér bele a modern városok fogalmába a jelenlegi vezetéssel. Inkább hasonlít egy feudális hűbéres rendszerre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!