Lázár-interjú, budapesti Fidesz-esélyek, finn választás és vízilabdahelyzet – megjelent a Mandiner!

2023. március 23. 08:00

Mire készül Lázár János a fővárosban és vidéken? Milyen évre készülhet a magyar építőipar? Iskolabuszok a szórványvidéken, brit migrációs helyzet, globális energiapolitika és interjú Varga Zsolttal – itt az új hetilap!

2023. március 23. 08:00
null

Ha minden alkalommal a budapesti életminőség-növelő fejlesztéseknek adnánk elsőbbséget a vidék létfontosságú beruházásaival szemben, akkor kettészakítanánk Magyarországot – mondja Lázár János. Mi lesz a leállított állami beruházásokkal? Milyen a viszonya Karácsony Gergellyel? Hogyan szavazna most az uniós tagságról? E heti lapszámunkban címlapos interjúnkat olvashatják az építési és közlekedési miniszterrel.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely ír arról, miért ajánlott a derű böjt idején is.

Közélet 

Szerte Európában gödörbe került az utóbbi hónapokban az építőipar, de a sok kérdőjel ellenére már látszanak a stabilizálódás jelei. Hazánkban viszont egyelőre borús a kép: a talpra álláshoz elsősorban az EU-s forrásokra és a lakáshitelkamatok csökkenésére lenne szükség. Körképünket közélet rovatunkban olvashatják.

A válság ellenére is magabiztosan vezet a felmérésekben a kormánypárt, ám az egy év múlva esedékes önkormányzati választáson nem lesz egyszerű dolga, hogy visszahódítsa Budapestet az ellenzéktől. Mit érhet el, és hogy áll most a Fidesz a hagyományosan inkább a baloldal terepének számító fővárosban? Körbejártuk a kérdést.

Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter a brexit tanulságairól ír publicisztikájában.

„Az uniós intézmények szubjektív kategóriákra és a nyílt társadalom politikai ngó-inak véleményére támaszkodva minősítik majd a nekik nem tetsző tagállamokat” – írja véleménycikkében Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója.

Külhon & Külföld

Az egész Európát jellemző fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is húsba vágóan érinti, a szórványvidéken hamarosan iskolabuszok indulnak el minden elérhető magyar gyermekért – a kezdeményezésről külhon rovatunkban olvashatnak.

Finnország hamarosan választ, s úgy tűnik, nem igazán tépázták meg a fiatal finn miniszterelnök népszerűségét a bulizós történetek – csak egy teljes jobboldali összefogás veheti el tőle a kormányzást. Külföld rovatunkban megnéztük, melyik párt hogyan készül a megméretésre.

Emellett bevándorlási körképet olvashatnak az Egyesült Királyságból, ahol a kormány forradalmi megoldással akar véget vetni az illegális megrációnak.

„Félreértés ne legyen: a tárgyalások, a tűzszünet szorgalmazása nem annak szorgalmazását jelenti, hogy Ukrajnának bármilyen területi veszteséget el kellene fogadnia” – írja véleménycikkében Demkó Attila, az MCC geopolitikai műhelyének vezetője.

Makronóm & Sport

Hosszú évekre meggyengülhet a kontinens versenyképessége az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló orosz energia híján. A zöldátállás kevés lesz a megoldáshoz, különösen, hogy az akkumulátor- és napelemgyártáshoz szükséges nyersanyagok jobbára Kína kezében vannak – energiakörképünket makronóm rovatunkban olvashatják.

Sport rovatunkban a Varga Zsolttal, a férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitányával olvashatnak interjút, és Csurka Gergely írt jegyzetet a csapat esélyeiről.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Emmanuel Maggiori: Smart Until It’s Dumb című könyvét ajánlja.

Több szempontból is érdekes kutatás kezdődött 2022-ben a Baranya megyei Kárász község határában, az egykori Petrőc falu helyén – a részletekről történelem kisrovatunkban olvashatnak.

Színpadon szeret megnyilatkozni, de az életben inkább elbújik, a rossz döntéseit ma már nem bánja, mert volt türelme és kitartása kivárni az időt, amíg jó fakadt belőlük. Györgyi Annával élet rovatunkban beszélgettünk nehézségekről, örömökről és arról, szabad-e egy színésznek hosszú távon boldognak lenni. A rovatban program- és filmajánlóval készültünk; ezen a héten A csendes lány című alkotást ajánljuk.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Hegedűs Zoltán írja Petőfiről: ő a költő, aki a nép nyelvén megszólít minden magyart a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2023. március 24. 23:13
"Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" (Diogenes)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!