Washington tiszteletben tartja a hondurasi-kínai kapcsolatfelvételről szóló döntést

2023. március 21. 07:18

Honduras kínai befektetők érkezésére számít.

2023. március 21. 07:18
null

Az Egyesült Államok kormánya tiszteletben tartja Honduras döntését a latin-amerikai ország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételéről – jelentette ki Enrique Reina hondurasi külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn, amerikai tisztségviselőkkel folytatott egyeztetését követően. A megbeszélésen Xiaomara Castro hondurasi elnök mellett amerikai oldalról részt vett Chris Dodd, az Egyesült Államok amerikai ügyekért felelős elnöki tanácsadója is. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a megbeszélésen Castro a döntést egy szuverén ország döntésének nevezte, amelyet így tiszteletben kell tartani.    

Reina emellett elmondta, hogy a Pekinggel létesített diplomáciai kapcsolatokkal Honduras egyúttal kínai befektetők érkezésére is számít, jóllehet továbbra is fent kívánja tartani a kapcsolatokat, bár csupán kereskedelmi szinten, Tajvannal.    

Castro a múlt héten jelentette be, hogy Tegucigalpa diplomáciai kapcsolatokat létesít Pekinggel. Mind ez idáig Honduras egyike volt azon 14 országnak, mely Tajvant ismerte el.

A latin-amerikai országok közül 2016 óta Panama, El Salvador, legutóbb pedig Nicaragua döntött a Pekinggel való kapcsolatfelvétel mellett.

Tajpej a bejelentést követően figyelmeztette a hondurasi vezetést, „ne essen Kína csapdájába”, és ne tegye tönkre a szigetet és Hondurast összefűző jó viszonyt. Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

(MTI)

Fotó: Orlando SIERRA / AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. március 21. 17:05
Félreáll a szájuk hamarosan.... Kína és az oroszok megegyeztek a jüan fizetőeszköz elfogadásában.....
Nasi12
2023. március 21. 11:49
Ebben az a hír, hogy az amerikai engedélyt a hondurasi külügyminiszter jelentette be. Vagyis előtte engedélyt kért. Ahogy az egy szuverén országhoz illik arrafelé :)
tetx
2023. március 21. 08:30
Ha az usa külpolitikája nem az imperializmusról szólna, ez nem lenne hír.
pumuklik
2023. március 21. 08:21
Magyarul, rövid időn belül puccsot szerveznek a regnáló kormány ellen! Egy kis "demokráciaexport"! ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!