Eurázsia évszázada következhet

2023. március 27. 08:29

A nyugati államok tán azt hiszik, három ekkora országot leradírozhatnak a térképről?

2023. március 27. 08:29
null
Faggyas Sándor

„Európa vak vezet világtalant vezetői láthatóan nem ismerik a történelmet, a földrajzot, ennélfogva a geopolitikát sem, és ha Washingtonból azt mondják nekik, ugorjanak a kútba – így az oroszok elleni háborúba is –, ők önként és dalolva beleugranak. Sőt másokat is, akit csak tudnak, belerántanak. (Akit mégsem tudnak, azt szidják, rágalmazzák, fenyegetik, megbüntetik, kirekesztik.)

Ma már minden közepesen tájékozott, a valóság iránt érzékeny, józanul gondolkodó politikusnak látnia kell(ene), hogy a 2008-ban kezdődő pénzügyi és gazdasági világválság, a 2015-től permanensen ránk zúduló migrációs cunami, majd a 2020-as koronavírus-világjárvány átrendezte világunkat.

Míg a második világháború után majd fél évszázadig kétpólusú világrend létezett, a Szovjetunió felbomlását követő másfél-két évtizedben pedig egypólusú, amerikai hegemóniára épülő világrend, az utóbbi években egyre markánsabban több központúvá válik a világ, aminek fő oka, hogy a gazdasági, politikai hatalom súlypontja kelet felé tolódik. Egyre több gondolkodó véli úgy – a földrajzi hálózatok, a geopolitikai és geoökonómiai folyamatok és összefüggések alapján –, hogy a XXI. század Eurázsia évszázada lesz.

Az amerikai–szovjet hidegháborút az elmúlt évtizedben felváltotta az amerikai–kínai gazdasági háború. Az Egyesült Államok fő riválisa, gazdasági, politikai, kulturális kihívója már a kelet-ázsiai óriás, a Föld legnépesebb országa (bár már az idén megelőzheti India), egyben a világ második legnagyobb gazdasága, mely gyorsan közeledik az Egyesült Államok szintjéhez.

Ha az elbizakodott, korlátolt, vezetésre alkalmatlan nyugat-európai törpék óriások vállán állnának (mint a híres középkori aforizmában!), azaz birtokában volnának elődeik tudásának, kultúrájának, észjárásának – meg- és elvetett »józan paraszti eszének« –, látnák és felfognák, hogy glóbuszunk messze legnagyobb földrajzi egysége az eurázsiai kontinens, amelynek nagyobb része Ázsia, s kisebb, nyugati nyúlványa Európa. Például Oroszország területe négyszer akkora, mint az egész Euró­pai Unióé (bár népessége csak egyharmada), Kína populációja pedig több mint háromszorosa az EU27-ének.”

Nyitókép: MTI/EPA/Mihail Klimentyev

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. március 27. 15:41
Az évszázadnak még csak az elején vagyunk, a vége lehet az övék lesz. A nyugat belülről zűlik le, értéket a kemény munka teremt nem a szórakozás. Hiába növeli az is a GDP-t. A nyersanyagok egyre fontosabbak lesznek, amiből kevés van Japánban és Kínában is. Ha Kína megbocsájtja a japánoknak Mandzsúriát, a japánok meg elkezdenek emlékezni a két atombombára akkor tényleg ázsiáé az évszázad. Amilyen ügyesek az amerikaiak lehet őket is összetolják, mint az oroszokat Kínával. Például, ha Japán saját atombombát akarna, de az amerikaiak nem engednék neki.
Lajoss
2023. március 27. 15:20
Sanyi bácsi már kommunista korában is a nyugatot siratta..:)
Zolotarjov
2023. március 27. 11:14
Na ugye..
barkasfarkas
2023. március 27. 10:32
Elég nagy ország Mongólia, Kazahsztán és a Kongói DK is. A nyugat azt hiszi, három ekkora országot leradírozhat a térképről? Afriázsia évszázada következhet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!