Elképesztő állapotok Franciaországban: kétmillióan tüntettek Macron ellen, 175 rendőr megsérült

2023. március 29. 08:07

Elszabadultak az indulatok, miután Macron parlamenti szavazás nélkül fogadtatta el a nyugdíjtörvényt.

2023. március 29. 08:07
null

A nyugdíjreform ellen Franciaország-szerte zajló tüntetések és zavargások során kedden 175 rendőr is megsérült – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerdán a Twitteren. A belügyminisztérium adatai szerint az országos tüntetéseknek kedden mintegy 740 ezer résztvevője volt. A CGT szakszervezet azonban kétmilliós részvételről számolt be. A miniszter tájékoztatása szerint a tüntetések biztosítására

13 ezer rendőrt vetettek be,

és 201 tüntetőt őrizetbe vettek.    

A média zavargásokról és anyagi károkról számolt be Párizson kívül Nantes-ban, Rennes-ben, Lille-ben, Bordeaux-ban, Calais-ban, Dijonban, Toulouse-ban, Strasbourgban és Caenben is. Mint írták,

több helyszínen előfordult, hogy a rendőrök vízágyút és könnygázt is alkalmaztak a tüntetők ellen.    

A nyugdíjkorhatárt 62-ről 64-re emelő nyugdíjreform ellen hetek óta tüntetnek Franciaországban. A kezdetben békés demonstrációk után akkor kezdtek elszabadulni az indulatok, mikor az államfő, Emmanuel Macron parlamenti szavazás nélkül fogadtatta el a törvényt. A kormány ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak, de mindkettő kudarccal végződött. A törvény szövegét az alkotmánytanács még felülvizsgálja, de Macron el akarja érni, hogy a reform még idén hatályba lépjen.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2023. március 30. 06:10
Nincs itt semmi látnivaló.
nuknuk
2023. március 29. 15:28
A migráció ellen kellett volna tüntetni. Most már csak tartsátok el a niggereket és arabokat.
megfejtô
2023. március 29. 10:01
Habár a topicot szétbaszták az elmebetegek, annyit érdemes megjegyezni, hogy a franciasaláta minden egyes eleme rohadt, tehát a nép együtt rohad az elittel, ezeket már semmi nem integrálja vissza egy kohézióval bíró társadalommá.
LancelotDuLac
2023. március 29. 09:47
Ami röhej, hogy éppen a magyar kormánymédia média mutogat szörnyülködve, hogy "sárba tiporták" az általuk oly "nagyra tisztelt demokráciát xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Orbán ugyanezt csinálja már 4 éve a rendeleti kormányzással. Macron választási ígérete volt a "nyugdíjreform", vagyis, "ha törik, ha szakad" végre kell hajtani, különben a szociális háló sínyli meg" kb. mindenki tudta, hogy nagy buli lesz; azzal is tisztában voltak, hogy meg kell csinálni, mert öregszik a társadalom; Nem igaz, hogy önkényesen tolta át, hiszen a szenátus előzőleg megszavazta., - azzal, hogy a nemzetgyűlés nem fogja elfogadni tudták előre, hiszen ez egy kiváló politikai alkalom a támadásra. Nem csinált törvénytelenséget sem Macron, mert az alkotmány 49.3 cikkelye felhatalmazza a köztársasági elnököt, hogy rendkívüli esetben alkalmazhatja a nemzetgyűlés megkerülését, egy törvény kihirdetését illetően - jelen esetben megvolt a stratégia erre. Tudták, hogy a nemzetgyűlés várhatóan bizalmatlansági szavazást fog indítványozni a kormány ellen. 1. Ha megszavazzák a bizalmatlanságit, akkor visszavonják a törvényt, és lemond a Kormány. 2. Macron feloszlatja a nemzetgyűlést és új választás jöhet, egy új kormánnyal - Ennek az az átka, hogy akinek most jó helye van (oldaltól függetlenül), az új választással nem biztos, hogy azt, ugyanúgy vissza tudja majd szerezni,ergo: 3.számoltak azzal, hogy nem fogják megszavazni a bizalmatlansági indítványt. 4. Alkotmányjogilag Macron helye semmilyen körülmények között sem változik, marad elnök 2027-ig elvileg. hiába bontott pezsgőt a kormánymédia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!