Brutális válság: Németországban minden eddiginél jobban visszaestek a keresetek

2023. február 23. 20:32

Eközben hazánkban 2022-ben is növekedett a reálkereset. Szalai Piroska írása.

2023. február 23. 20:32
null

Szalai Piroska írása

A korábbi bérelőrejelzéseink pontosak voltak! A várakozásunknak megfelelően 2022-ben 17,5%-kal nőttek a bruttó és a nettó keresetek, s ez a 14,5%-os éves infláció mellett is 2,6%-os reálkereset növekedést jelentett.

Hazánkban a keresetek minden mutatója jobban nőtt, mint az éves infláció, ami minden korábbi külföldi elemzői várakozást felülmúlt:
  • 17,5%-kal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.
  • 17,4%-kal magasabb a bruttó átlag akkor, ha a legkisebb szervezetek munkavállalóit is bevonjuk a vizsgálatunkba.
  • 18,2%-kal emelkedett a kedvezményekkel számított nettó átlag kereset, a 25 év alattiak adókedvezményének bevezetése miatt magasabb a növekedés a bruttónál.
  • 16,3%-kal nőtt a bruttó átlagkereset rendszeres része,
  • 15,2%-kal a bruttó kereset mediánértéke,
  • 17,2%-kal pedig a kedvezmények figyelembevételével számított nettó mediánértéke.

Az alábbi ábrán tüntettük fel havonta a bruttó átlagkereset és fogyasztói ár növekedését. Mint látható, augusztusig nyolc hónapon át magasabb volt a bérek növekedése, mint az infláció, s

az utolsó 4 hónap sem tudta az év elején felhalmozott reálérték növekedést lenullázni.

Nálunk az ársapkák és a rezsitámogatás következtében később kezdett az infláció növekedni, s a minimálbérek év eleji jelentős emelése hatására az egyik legnagyobb keresetnövekedést produkáltuk. 

A következő ábrán látható, hogy a keresetek rendszeres része is hónapról hónapra növekedett. Ezek az alapbér és a munkakörhöz kapcsolódó, minden hónapban járó pótlékok összessége, például ilyen a pedagógusok esetében az osztályfőnöki pótlék. A nem rendszeres keresetek a jutalmakat, célprémiumot, 13. havi keresetet, s minden olyan munkavégzés után kapott bevételünket jelenti, amit nem minden hónapban kapunk. 2022. februárban például a fegyveres testületek hathavi fegyverpénze emelte meg jelentősen a nem rendszeres kereseteket, márciusban és áprilisban a húsvéti kiegészítő keresetelemektől nőttek – mint ahogy minden évben tapasztalhatjuk, s novemberben és decemberben a karácsonyi és év végi jutalmak, „bejglipénzek” emelik a keresetet. A novemberi kereseteket december elején kapjuk kézhez, a hóközi és a január elején utalt decemberi pénzeink pedig a decemberi kereset oszlopában jelennek meg.

Ahogy ez korábban már megírtuk, valószínű, hogy mind az OECD 32 országa, mind a 27 uniós tagállam közül egyedül nálunk növekedett 2022-ben a reálkereset, más országokban mindenhol csökkent sajnos a vásárlóerő éves szinten.

A német statisztikai hivatal február elején tette közzé, hogy náluk a reálkeresetek tavaly 4,1%-kal csökkentek, ami minden korábbinál nagyobb mértékű visszaesés volt a rendszeres adatfelvételek kezdete óta. Németországban már a harmadik éve folyamatosan csökken a keresetek vásárlóértéke.

Romániában is nyilvánosságra hozta a helyi statisztikai hivatal a tavalyi kereseteket és az inflációt, s ebből tudjuk, hogy 2,2%-os csökkenést szenvedtek el a szomszédunkban is. 

Lengyelországban is a statisztikatörténetük eddigi legnagyobb, 2,1%-os romlását kellett megélni a foglalkoztatottaknak. Ők 2005-ig tudják visszavezetni a mostani zlotyi történetét. 

Csehországban majd március elején jönnek csak ki a tavalyi év végi adatok, de az első három negyedévben mindvégig csökkentek a reálkeresetek. Az első negyedév 3,6%-os, a második és a harmadik pedig 9,8%-os romlást hozott. Ez a harmadik negyedéves csökkenés az OECD országok között a legnagyobb romlás volt.

Ismerjük el, komoly fegyvertény, hogy a magyar munkáltatók és munkavállalók még tavaly is az infláció felett tudták növelni a kereseteket, ráadásul egyedüliként a világ legfejlettebb országai közül. Abban az évben, amely Orbán Viktor szerint a legnehezebb év volt a rendszerváltás óta.

A szerző munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdasági és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa

Nyitókép: WOLFGANG KUMM / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2023. február 25. 18:27
Tényleg? Mielőtt jönnek a Momentumos meg a DK-s majmok, Brettenben, meg Bécsben melózunk. Kb májusban indul a termelés! Addig csááá! old meg. Hülyék! (Győzünk! Megverjük az oroszokat! Elmebetegek!) Fletó legyen a ketesztapátok!
norbert1970
2023. február 25. 07:49
Mert nálunk aztán növekedik.Leszarom a németeket.A közalkalmazottak bére mennyit emelkedik 2023ban? 00% arról irogassatok.Ja nem engedi a gazdi.
ericco
2023. február 24. 13:07
Szalai Piroskanak azt tanacsolom, hogy ne menjen egy atlag magyar munkavallalhoz ezzel a 17,5%-os beremelessel provokalni, mert nem neznek jo szemmel. A 14,5%-os inflaciot sem ertem, hogyan jott ki, de gyanitom, hogy egyszeruen atlagot vont a tavalyi szamokbol. Ami ebben az esetben hulyeseg, mert az a 17,5%-os varazsszam sem az egesz tavalyi evre ervenyes. Az aktualis inflaciot kell figyelembe venni, mi meghaladja a 25%-ot, amely tobb, mint ketszerese az eurozonaenak. Ennyit a kormany szankcios inflacioval kapcsolatos hazugsagairol. Ez az iras mintapelda arra, hogy a fideszes, kozpenzbol kitartott propagandistak hogyan nezik hulyenek a fideszes valasztokat, mennyire epitenek azok tajekozatlansagara. Es azt kell hogy mondjam, jogosan teszik ezt.
Polevente
2023. február 24. 08:41
Nem tudom milyen reálbér növekedésről van szó. Én nem tapasztaltam semmi ilyesmit (mai baloldali ellenzéktől mélységesen undorodó szavazóként sem). Ilyen alapkamat mellett nehéz ezt elhitetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!