Így élik túl a háborút Kárpátalján: a sötét óráknak úgy tűnik, lassan vége

2023. február 18. 09:28

Az áramkimaradásokról és a megpróbáltatásokról meséltek újságíróknak a kárpátaljai magyarok.

2023. február 18. 09:28
null

A jelentések szerint a leghidegebb heteket úgy kellett a civileknek Ukrajnában túlvészelniük, hogy naponta csak pár órára volt áram, a legtöbb helyen este és éjjel egyáltalán nem volt áramszolgáltatás, ezáltal sok helyen fűtés sem. A legtöbb belföldi menekült Kárpátaljára volt kénytelen költözni a háború kirobbanása után, emiatt az áramszünetek a magyarlakta régióban voltak a legsűrűbbek, hiszen drasztikusan megemelkedett az energiaigény, melyet az infrastruktúra nem bírt el. 

Englert Éva az InfoStart tudósítójának elmesélte, hogy nincs generátoruk, ezért nagyon nehéz időszakon vannak túl, hiszen gondoskodnia kell 1,5 éves gyermekéről is. 

– mesélte, majd azzal folytatta, az volt a szerencséje, hogy van egy kályha a lakásban, amivel tudnak fűteni. 

Próbálták kiszámolni, hogy mikor lesz villany, de szavai szerint az az egy-két óra semmire sem volt elég, Csak annyit tudtak csinálni, hogy töltse a laptopját, amire filmeket töltött le, hogy a kislányát le tudja foglalni, mert fél a sötétben, valamint kifestőket vettek neki. 

– mondta Englert. 

A helyzet javulni látszik, ugyanis Kárpátalján már nincsenek tervezett áramszünetek, szinte egyszer sem kapcsolják ki a villanyt. Ukrenergo áramszolgáltató vezérigazgatója szerint a legrosszabb már mögöttük van.

A nyitókép az odesszai áramszünet látható. Fotó: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. február 18. 14:36
köszönjétek a patkány orosznak meg a barátjának Orbánnak!
darázs
2023. február 18. 10:50
"A helyzet javulni látszik" csapataink már Moszkva alatt
NoFace
2023. február 18. 10:39
Az, hogy most Európa látja el árammal Ukrajnát, főleg Szlovákián át csak ideiglenes megoldás. Nincsen ingyen leves! Egyébként nem hiszem, hogy csak ez van az események mögött, bizonyára sok, nagy, villanyáramfogyasztó gyárat állítottak le, hogy legyen több a lakosságnak és az így felszabaduló munkások meg mehetnek a frontra!
fado
2023. február 18. 10:28
Krisztusnak legyen hála!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!