Új veszélyt találtak Amerikában: íme a fehér, keresztény nacionalista!

2023. január 18. 06:05

Félnek a szerintük terjedő keresztény nacionalizmustól, de semmi kifogásuk az ellen, ha a BLM mozgalom országszerte gyújtogat. Sőt, azt szükségesnek tartják.

2023. január 18. 06:05
null

Mozgalmas volt a január 6-i nap az amerikai közéletben. A Kapitólium ostromának évfordulóján ismét parázs vita zajlott a korábbi történésekkel és az azokat övező felelősséggel kapcsolatban (a főszerepben természetesen a volt elnök, Donald Trump volt), sokan pedig egyik vagy másik politikai oldal mellett és/vagy ellen tüntetve vonultak utcára. A médiazaj az utcainál is hangosabb volt, amelynek egyik alapját egy, a Time magazinban még tavaly év végén megjelent írás adta. 

A cikkre és annak üzenetére a minap Puskás Balázs hívta fel a magyar nyilvánosság figyelmét. A Szent István Intézet vezető kutatójának összegzése szerint az írás „lényegileg arról szól, hogy az Egyesült Államokban a fehér, keresztény nacionalizmus egyre növekvő fenyegetést jelent”. A Time cikke a Kapitólium ostromát is az ezen ideológiát követők által elkövetett támadásnak tartja. A Time szerint ez az elgondolás (amelyet a sugalmazás szerint egyre többen osztanak az Egyesült Államokban) a fehér ember privilégiumaként tartja számon a kereszténységet (ami nyilvánvalóan ellentétes magának a kereszténységnek és Jézus Krisztusnak a tanításával) és az USA létét fenyegetve érzi a demográfiai mozgások miatt. 

Több konkrét terrorcselekményt varr a fehér keresztény nacionalizmus nyakába,

többek között buffaloi és pittsburghi eseteket. 

Előtérben a nem baptista baptisták

Puskás összefoglalójában rámutat, hogy az írás alapját egy kongresszusi meghallgatás szolgáltatta, amelynek keretében egy keresztény szervezet, a Vallásszabadság Baptista Vegyes Bizottság képviselői adtak hangot aggodalmuknak. Ők maguk úgy látják, saját szervezetükben is mozgósítani szükséges a keresztény nacionalizmus ellen. 

Míg azonban a szervezet aggódik a „fehér keresztény nacionalizmus” terjedése miatt, honlapján meglepően másként áll a Black Lives Matter mozgalom nyomán szerte Amerikában tapasztalt brutális rendbontásokhoz, mutat rá a Szent István Intézet vezető kutatója. Puskás ugyanis felhívja a figyelmet: „Amikor ugyanis arról írnak, hogy a Black Lives Matter aktivistái amerikai városok centrumait égették porig, köztük nem kevés olyan üzlettel, autóval, melyek tulajdonosai fekete vagy latin emberek voltak, beismerik, hogy szerintük

Minderre a szervezet érvelése szerint azért van szükség, mert a békés akciók és figyelemfelhívó kezdeményezések (mint például az Európa nyugati felén is népszerűvé vált térdelés) egyszerűen nem érnek semmit. 

Arccal a radikális baloldali program felé

A keresztény szakember arra is rámutat, hogy megtévesztő nevével ellentétben a Vallásszabadság Baptista Vegyes Bizottság

nem vallási szervezet, sokkal inkább egyfajta politikai lobbicsoport.

Tagjai között ügyvédek, miniszterek, bennfentes kapitóliumi tisztségviselők, tudósok állnak ki az USA alkotmányának első, vallásszabadságot érintő kiegészítése mellett. 

És persze más, jóval liberálisabb követelések mellett is. Így például zászlajukra tűzték az LMBTQ-jogok érvényesítését és az abortusz (a magzatgyilkosság) minél szélesebb körben történő engedélyezését. Törekvéseik ellene mondanak a legnagyobb amerikai baptista egyház tanításának is. 

Puskás Balázs értékelése szerint „Nem az a baj, hogy harcolnak a szélsőséges, a Krisztus tanaival szöges ellentétben álló eszmerendszerrel. Hanem az, hogy csak az ellen harcolnak, ami az ő ideológiájukkal ellentétes. Amely ideológia nem a keresztény tanítás, a harcot mégis annak nevében vívják.” 

Ellenséget látnak a kereszténységben

„A kereszténység nevében harcolnak olyan szervezetekért, amelyek nem keresztényiek, hanem kifejezetten rasszisták, a soraik között elítélt terroristákkal (BLM, Antifa), olyan tanokért, amelyek a krisztusi tanítás megcsúfolása (egyneműek »házassága« és a nők »abortuszhoz való joga«), miközben olyan szervezetek és személyek ellen határozottan állást foglalnak, amelyeket vagy akiket ők »keresztény nacionalistának« bélyegeznek. Akik és amik között vannak olyanok, amik és akik ellen keresztényként és nem keresztényként tényleg határozottan fel kell lépni. 

Másrészt viszont ugyanezen kereszténység nevében megbélyegeznek olyan embereket és csoportokat is, akik Krisztus tanításában, nemzetben, hazában, családban gondolkoznak” – értékeli a helyzetet Puskás Balázs. 

A teljes összefoglaló és értékelés alább elolvasható, szavazni a témában pedig a poszt alatt tud.

 

Nyitókép: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 18. 12:35
Szavak a szélben, tettek nélkül, erő nélkül, pénz nélkül, befolyás nélkül, hatalom nélkül, pápa nélkül. Szart sem ér.
Barnabás.N
2023. január 18. 11:03
Valójában a tényleges kereszténység teljes kiszorítása a cél a nyugati világból. Hilary Clinton néhány éve ki is mondta egyszer, hogy a kereszténységnek "meg kell változni", hogy a progresszió tovább haladhasson... Vagyis folyik a progresszív "jó" kereszténység létrehozása, meg a "rossz" kereszténység kriminalizálása és kiszorítása.
Búvár Kund
2023. január 18. 10:51
"Új veszélyt találtak Amerikában: íme a fehér, keresztény nacionalista!" Ebben is mögöttünk járnak az amcsik, hisz műmájer már kb egy éve megtalálta ezt a "fehér keresztény hetero képződmény" csoportot.
istvanpeter
2023. január 18. 10:20
Az alapgond az, hogy négerek szellemi kapacitása átlagosan, mintegy húsz százalékkal kisebb a fehérekénél, ami ráadásul még exponenciálisan is nyilvánul meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!