Pezsgő, csokoládé és arany – Így halmozták el az EP elnökét ajándékokkal

2023. január 19. 06:31

Roberta Metsola 125 alkalommal elmulasztotta bejelenteni, hogy ajándékot kapott. Az esetre reagált az Európai Parlament.

2023. január 19. 06:31
null

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke 142 ajándékot vett fel az európai parlamenti képviselők hivatalos nyilvántartásába, egy olyan lépéssel, amely rávilágított az uniós intézményre vonatkozó korlátozott átláthatósági szabályokra – számolt be a Politico.

Metsola, a jobbközép Európai Néppárt máltai európai parlamenti képviselője a kapott ajándékokat egy hivatalos  nyilvántartásba jegyezte be, amelyet a törvényhozók ritkán frissítenek. Ezzel azonban a múlt héten elmulasztotta azt a határidőt, amelyen keresztül

az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük ajándékaikat a listáján szereplő 125 tétellel kapcsolatban.

Metsola csapata azzal érvelt, hogy nyilatkozatai szakítottak a parlament korábbi elnökeinek évekig tartó titkolózásával, akik közül soha senki nem ment el odáig, hogy nyilvánosságra hozza a külföldi méltóságok által rájuk zúdított több száz ajándékot. Szóvivője azt mondta, hogy az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó határidő „szokás” szerint nem vonatkozik Metsolára, mert ő a parlament elnöke és európai parlamenti képviselő is, bár csapata nem tudott rámutatni arra, hogy ezt a mentességet hivatalosan bárhol írásban rögzítenék.

Cikkünk megjelenése után reagált az Európai Parlament sajtószolgálata, szerintük Metsola elnök semmilyen szabályt nem hágott át és semmilyen ajándékot nem tart meg. „Minden, az EP elnökeinek adományozott ajándékot a mindenkori elnök az intézmény nevében veszi át, és nem személyes kapacitásában. Ezek az ajándékok protokolláris (nem pedig képviselőknek szóló) ajándékok; ennélfogva legtöbbjüket viszonozza az intézmény a harmadik fél felé, a kialakult protokolláris gyakorlat szerint. Nem léteznek „le nem jelentett ajándékok” – minden, az intézménynek szóló ajándékot nyilvántartásba vesznek és azokat az intézmény őrzi meg, nem annak elnöke” – írták. Hozzátették, az intézménynek szóló ajándékok nyilvános listázása példátlanul transzparens módon – melyet Metsola elnök kezdeményezett – azt a célt szolgálja, hogy tovább javítsa az intézményi ajándékokkal kapcsolatos gyakorlatot.  

 

 

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik