Elkezdték sürgetni a német Leopard harckocsik Ukrajnába szállítását

2023. január 19. 18:10

Az Euronews értesülései szerint pénteken, a nyugati országok ramsteini tanácskozásán várható erről német bejelentés.

2023. január 19. 18:10
null

A Mandiner korábban már beszámolt róla, hogy Németország nem fogja megengedni, hogy szövetségesei német gyártmányú harckocsikat szállítsanak Ukrajnának – segítve az Oroszország elleni védekezést –, amíg az Egyesült Államok nem egyezik bele, hogy amerikai gyártmányú harckocsik kerüljenek a frontra.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a német fegyverszállítást sürgetni kezdjék.

A zöldek és a liberálisok is sürgetik Scholz kancellárt, hogy mondjon végre igent Leopard harckocsik Ukrajnába szállítására.

Hírek szerint pénteken, a nyugati országok ramsteini tanácskozásán várható erről német bejelentés – erről tájékoztatott csütörtökön az Euronews.

– jelentette ki véleményét Wolfgang Ischinger biztonságpolitikai szakértő arról, hogy a davosi világgazdasági fórumon megütközést keltett Olaf Scholz szerinte semmitmondónak tartott beszéde Ukrajna katonai megsegítéséről.

A koalíción belül nem egyértelmű a fegyverszállítás támogatottsága

A lap arról is tájékoztatott, hogy az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) mellett a szociáldemokraták (SPD) két koalíciós partnere, a Zöldek, valamint a Liberálisok (FDP) is határozottan sürgetik a lépést, míg az SPD-ben nem alakult ki határozott álláspont a kérdés kapcsán.

Ezzel együtt a koalíció egyelőre megakadályozta a Bundestagban, hogy a törvényhozás a CDU javaslatára vitázzon, majd szavazzon a Leopard 1 és 2 Ukrajnába szállításáról. Közben Guy Verhofstadt is kinyilvánította a véleményét a témáról. A balliberális belga EP-képviselő szerint „ezúttal nem Lengyelország, hanem Németország a bajkeverő”.

Nyitókép: Michael Kappeler / dpa-Pool / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. január 21. 16:59
Ukrajnát a sok fegyverrel be is lehet temetni. Minden fegyverhez ki kell képezni a fegyverforgatót is (többnyire nem Ukrajnában). Lehet, hogy ezek a fegyverek szolgálnak a koporsóra dobott rögként.
GyurkaPista
2023. január 20. 13:53
Hadd szopjanak a nácik!!! A nemzetközi táplálékláncnak eléggé az alján vannak, USA csettint, germánia végrehajt, csak olyan nagyhatalmakkal keménykednek, mint Magyarország, nemzetközi szinten már KUSS a nevük a faszfej németeknek...
MZperXXL
2023. január 20. 10:11
Lefegyverzik a németeket és összeugrasztják a közeli és távoli szomszédaival. Római taktika: oszd meg és uralkodj.
Odone Ricci
2023. január 20. 08:37
Innen látszik, mennyire "szuverén" egy EU-tagország és Natotag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!