Ne maradjon le róla: íme a középiskolás felvételi legfontosabb határidői!

2023. január 23. 14:11

A központi írásbelin már túl vannak a diákok, de ezzel koránt sincs vége a procedúrának. Összeszedtük a legfőbb dátumokat!

2023. január 23. 14:11
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Túl vannak a középiskolába készülő diákok a központi felvételin: szombaton tíz órától 541 helyszínen több mint 71 ezren méretették meg magukat a vizsgákon. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 ezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelit csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint hatezer gyerek írta meg.

A fiatalok magyarból és matematikából is vizsgáztak, a feladatsorokat és azok megoldókulcsát az OH még szombaton nyilvánosságra hozta, ezen a linken tekinthető meg.

A diákok beszámolói szerint a magyar felvételi idén könnyebb volt, mint amilyenre számítottak, nem úgy a matematika 

– a feladatok összeállítói a hatévfolyamos és a négyévfolyamos középiskolákba jelentkezőknek is magasra tették a lécet.

Ezt támasztják alá az első eredmények is: két budapesti gimnázium nyilvánosságra hozta, milyen átlageredményt értek el a központi középiskolai felvételin azok a diákok, akik náluk töltötték ki szombaton a magyar- és matektesztet – írja az Eduline.hu. Az adatokból egyértelműen kirajzolódik, hogy valóban jobban ment a magyar- a matekvizsgánál: magyarból átlagosan 37,66 pontot szereztek a diákok, míg matematikából csupán 28,81-et. Azok a diákok, akik a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban írták a felvételit, idén 1,44 ponttal jobb matekot írtak, mint tavaly, míg magyarból 6,39-cel.

Mik a következő lépések?

2023. január 31. 14 órától tartják az írásbeli pótfelvételit. Ezt azok a tanulók írhatják meg, akik a január 21-i időpontban megtartott írásbelin alapos okkal nem tudtak részt venni. A vizsgázók által benyújtott, indoklással alátámasztott írásos kérelem mérlegelése, a benyújtott igazolások elfogadása a központi írásbeli vizsgát szervező intézmény igazgatójának jogköre – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

2023. január 29-ig a vizsgát követő nyolcadik napon belül – megtekinthetők a kijavított írásbeli dolgozatok. A vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról (például digitális fényképezőgéppel vagy okoseszközzel) másolatot készíthet, és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet.

2023. február 1. Az Arany János Tehetséggondozó Programhoz tartozó iskolák megszervezik a találkozást azokkal a jelentkezőkkel, akik a pótló írásbeli felvételi vizsgát írták meg.

2023. február 10-ig minden diák számára kiderül a központi írásbeli felvételi eredménye, amiről a vizsgát szervező középiskola közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat. A vizsga részletes eredményeit tartalmazó, az iskola körbélyegzőjének lenyomatával, valamint az igazgató vagy az általa kijelölt személy aláírásával hitelesített értékelő lapot minden tanuló megkapja. Az Arany János Tehetséggondozó Programra és az Arany János Kollégiumi Programra jelentkezők is megkapják a pályázatuk eredményét.

2023. február 22. ez a határideje a középfokú iskolákba való jelentkezésnek: eddig továbbítják az általános iskolák a diákok tanulói és jelentkezési lapjait; hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők (és szüleik) az űrlapok kitöltését és benyújtását egyénileg is intézhetik. Ekkor állítják fel a tanulók és szüleik a sorrendet, vagyis melyik intézményt hányadik helyre jelölik.

„Figyelem! A középfokú felvételi eljárás során

a két jelentkezés nem »váltja ki«, vagy »helyettesíti« egymást” – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

2023. február 27. és március 14. között lesznek a szóbelik. Helyi szervezésű, szóbeli vizsgát csak az a középiskola szervezhet, amelyik előírja a központi írásbeli vizsgán való részvételt, és amelyben a felvételi évét megelőző három év átlagában a jelentkezők száma több mint kétszeresen meghaladta a felvehető tanulók számát.

2023. március 21. és 22. között a diákoknak lehetőségük van módosítani az iskolák sorrendjét, ennek pontos módjáról ebből a dokumentumból tájékozódhatnak (16. oldal).

2023. április 28. megkapják a diákok, a szülők és az általános iskolák a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot a középiskoláktól.

2023. május 8. és augusztus 31. között a rendkívüli felvételi eljárás időszaka tart. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik.

2023. június 21. és 23. között van a beiratkozás a középfokú iskolákba.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackpuli
2023. január 23. 23:05
Kedves Noémi, "magasra tették a lécet"?! Nagyon finoman fogalmazott! Maradjunk annyiban, hogy a nyolcadikos matematika egészen botrányos volt! Az is megérne egy bővebb cikket, hogy kinek a felelőssége, hogy több olyan feladat került bele, ami a jobb matekosokon is kifogott! Kétértelműen megfogalmazott, érettségi szintű szöveges feladat! A geometria feladatnál sok gyerek valószínűleg értelmezni se tudta, amit lát! 45 perc alatt, stresszben... gyerek közelébe se engedném, aki ezt művelte!
BandiMandi
2023. január 23. 16:41
Egy pár hőzöngő humán-hulladék keveri a virtuális-világ bugyrainak moslékját. A 85% végzi nem is mindig kedvelt munkáját, akik megérdemelnék a magasabb bért, jobb munkafeltételeket.
bölcsbagoly
2023. január 23. 15:02
Milyen érdekes hogy a moslékos szagszervezetek pont erre az időre rögzítették a sztrájkjukat, nemde?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!