Financial Times: Scholz attól tart, hogy a tankok szállításával kivívja Putyin haragját

2023. január 13. 15:59

Hosszas értekezést közölt a lap arról, miért nem szállított eddig még Németország tankokat Ukrajnának.

2023. január 13. 15:59
null

Egyre nő a nemzetközi nyomás a német kancelláron, hogy döntsön: támogatja-e Ukrajnát tankokkal is Németország. Berlin ettől eddig elzárkózott, s bár a német miniszterek közelmúltbeli nyilatkozatai alapján lehet, hogy változás állt be a német kormány álláspontjában, ám mint a Financial Times is írja: a végső döntés Scholzé, és ő egyelőre még mindig óvatos maradna. 

A németek eddig főként védelmi jellegű harcjárműveket ajánlottak fel Ukrajnának, a támadó célú Leopardok szállítására nemet mondott a kormányzat. Scholz szerint azonban az ilyen típusú nehézfegyverzet nem NATO-tagállamnak való átadását kizárólag a szövetségi partnerekkel együtt vállalhatja Németország. Ennek értelmében a németek hozzájárulása is szükséges lenne ahhoz, hogy Ukrajna megkapja azokat a Leopard harckocsikat, amelyeket Andrzej Duda lengyel államfő ajánlott fel Kijevnek.

Olaf Scholz aláírása nélkül tehát meghiúsulhat a Leopardok átszállítása.

A kancellár pártja, az SPD értelemszerűen Scholzot támogatja, a két kisebb koalíciós párt, a Zöldek Pártja és az FDP viszont Ukrajna fokozottabb támogatását követeli. Azt Andrzej Duda is megerősítette, hogy ahhoz, hogy a Leopardok megérkezzenek Ukrajnába, elengedhetetlen a gyártó ország, azaz a német állam engedélye. Hozzátette: a szállítást Lengyelország nemzetközi koalíció keretében tervezi, mégpedig annak érdekében, hogy a harckocsik szállításában más országok is részt vegyenek.

Nyitókép: Pool for Yomiuri / Yomiuri / AFP

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2023. január 14. 08:50
"Financial Times: Scholz attól tart, hogy a tankok szállításával kivívja Putyin haragját" Az már szerintem régen megtörtént!
Eva-Anna
2023. január 13. 22:47
AZ OK. A nemet kormany novemberben megbizta az un. Wissenschaftliche Tat-ot. Ez a tudományos testület megvizsgálta, melyik esetben lenne a nemzetközi jog szerint Németország háborúban az oroszokkal. Eredmeny: ha támado fegyvereket szállit, ha a területén ukrán katonakat képeznek ki. 12 oldalas a szakértöi vizsgálat. Ez az ok.
pemete jakab
2023. január 13. 21:27
"Financial Times: Scholz attól tart, hogy a tankok szállításával kivívja Putyin haragját" A háború mióta szól a barátságról?
5m007h 0p3ra70r
2023. január 13. 21:14
Ezek az amerikai top bulvárlapok mindent is tudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik