A lengyelek nagy többsége elutasítja az euró bevezetését

2023. január 12. 21:56

A megkérdezetteknek csak 24,5 százaléka akarja az euróvalutát.

2023. január 12. 21:56
null

A kormányzó Egyesült Jobboldal szavazói ellenzik leginkább a közös valutát, (több mint 97%-uk), míg az ellenzéki szavazók 43%-a szintén ellenzi az eurót – számolt be a Remix portálja. Azt írják: a Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (IBRiS) új felmérése szerint a lengyelek csaknem 65 százaléka ellenzi, hogy Lengyelországban bevezessék az eurót, ugyanakkor

a megkérdezetteknek csak 24,5 százaléka akarja az euróvalutát.

A „határozottan nem ért egyet” válaszadók alkotják a legnagyobb csoportot, 49 százalékot, míg 15,2 százalék „inkább nem ért egyet”  az euró lengyelországi bevezetésével, további 11,3 százalék pedig azt válaszolta, hogy „nem tudom/nehéz megmondani” .Ezzel szemben a válaszadók 14,7 százaléka „határozottan egyetért”  azzal a tézissel: „Lengyelországnak a lengyel zloty helyett az eurót kellene bevezetnie” , míg 9,8 százalék „inkább egyetért” .

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. január 14. 18:09
Orbán az év végi sajtótájékoztatón elmondta, hogy miért nem akarunk eurót bevezetni, aki meghallgatta, az tudja. Aki nem, annak itt van: "Kacsoh Dániel (Mandiner): Mik most a kormányzat aktuális érvei az euróövezethez való csatlakozással szemben, tekintve a forint-árfolyam sebezhetőségét, ingadozását az elmúlt, különösen az elmúlt egy évben? A kérdés több mint indokolt. A forint árfolyamának hektikus változása arra a tényre mutat rá, hogy a forint értéke és a magyar gazdaság talapzatának szilárdsága és a magyar gazdaság teljesítményének egymáshoz, annak a szintjének nincs egymáshoz semmi köze. Tehát egy ország gazdasági teljesítménye nem tud annyit változni, mint amilyen gyorsan ugrál a forint. Tehát nyilvánvalóan itt elszakad a forint a magyar gazdaság tényleges képességétől és erejétől. És ilyenkor jó indok, ez jó indok arra, hogy egy szélesebb valutaövezethez kapcsolódjon egy ország, mert ez stabilitást tud adni a pénzének. Tehát van érv az euróhoz való csatlakozás mellett, de ezt az érvet én kisebbnek tartom annál, minthogy az euróhoz való csatlakozás az elmúlt húsz évben személyesen is látott tapasztalataim szerint lelassítja a gazdasági növekedést. És itt van kéznyújtásnyi vagy karnyújtásnyi távolságra példa, amely ezt mutatja. Tehát szerintem, ha a magyar gazdaság növekedni akar, és fel akar zárkózni, akkor jobb, ha az eurózónán kívül marad. Ha a stabilitást fontosabbnak tartja, mint a fölzárkózást, akkor jobb, ha belép, de én azt javasolnám Magyarországnak, hogy a gyors fölzárkózást tegye az első helyre, és ezért ne lépjen be."
ertönszena
2023. január 13. 06:05
Ebben viszont több eszük van, mint idehaza a többségnek.
Cassi
2023. január 13. 05:59
Nem kell euró, de ebben az esetben szigorú költségvetési politika kell, nem az a löttyedt kádári osztogatás, amiből a Fidesz már nem akar kikeveredni. A kettő együtt nem megy.
fatman
2023. január 13. 01:30
Őrültség mindenhol bevezetni, ahol a konvergencia még gyenge... Legalább a görög példából tanulni kellett volna... Idióta rövidtávú politika...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!