Jövő év elején különleges égi jelenséget láthatunk

2022. december 30. 20:30

Utoljára szabad szemmel a neander-völgyiek láthatták.

2022. december 30. 20:30
null

2022 márciusában a Zwicky Tranziens Létesítmény csillagászai egy olyan üstököst fedeztek fel, amely a becslések szerint 50 ezer évente egyszer teszi meg a Nap körüli pályát. Ez azt jelenti, hogy utoljára akkor láthatták szabad szemmel ezt az égi jelenséget, mikor az emberek el kezdték benépesíteni Európát és Ázsiát – írta az IFLScience

Hozzátették, hogy a „C/2022 E3 (ZTF)” névre keresztelt üstökös jelenleg túl halvány ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen. Azonban az előrejelzések szerint  2023 januárjának végén vagy február elején bárki megpillanthatja majd.

Február elsején lesz érdemes kémlelni az eget

Az üstökös jelenleg a perihéliumhoz, azaz pályájának azon pontjához közeledik, amikor a legközelebb lesz a Naphoz. Ez január 12-én következik majd be. A Földhöz február 1-jén kerül ajd a legközelebb. Valószínűleg ekkor tudjuk majd szabad szemmel is megfigyelni. Ugyanakkor a csillagászok arra is felhívják a figyelmet, hogy a látvány nem lesz olyan, mint amit a filmekben szoktunk látni – olvasható a tudományos portlon.

Nyitókép: Twitter-fotó

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagirdilsiz
2022. december 30. 22:39
Kapitány a hadnagynak: „Miként tudja, holnap napfogyatkozás lesz. Ez nem mindennapos jelenség. Reggel öt órakor vezényelje ki az embereket terepruhában a gyakorlótérre. Tanúi lehetnek így ennek a jelenségnek, és ugyanakkor én a szükséges felvilágosítást is megadom. Ha esik, semmit nem lehet látni. Ez esetben hagyja az embereket a kaszárnyában.” - Hadnagy az ügyeletes őrmesternek: „A kapitány parancsára holnap reggel ötkor, terepruhában napfogyatkozás lesz. A kapitány az ezzel kapcsolatos felvilágosításokat a gyakorlótéren adja meg, ami nem mindennapos jelenség. Ha esik, semmit sem lehet látni. Ez esetben a jelenség a szobában zajlik le.” - Ügyeletes őrmester a káplárnak: „A kapitány parancsára holnap reggel ötkor megkezdjük a napfogyatkozást a gyakorlótéren. Az emberek terepruhában legyenek. A kapitány a szükséges magyarázatokat erre a ritka jelenségre vonatkozóan a szobában adja meg. Ha véletlenül esne, az nem mindennapi jelenség. - Káplár a katonáknak: „Holnap reggel öt órakor a kapitány napfogyatkozást rendez terepruhában, a szükséges magyarázatokkal, a gyakorlótéren. Ha véletlenül esne, a ritka jelenség a szobában zajlik le, ami nem mindennap történik meg.” - A katonák egymás között: „Holnap reggel nagyon korán, öt órakor, a nap a gyakorlótér fölött eltakarja a kapitányt a szobában. Ha véletlenül esne, ez a ritka jelenség terepruhában zajlik le, ami nem mindennapos esemény.”
OszkárOszi
2022. december 30. 21:00
"Úgy tartják, hogy a csillagászat alázatosságra nevelő és jellemfejlesztő tapasztalat." Carl Sagan
Hannibal
2022. december 30. 20:58
ILyen égi jelenséget már mi is láttunk (Hale-Bopp, 1997-ben), konkrétan ezt az üsktököst nem láttuk, és a leírás alapján nem lesz egy nagy show. Ellentétben a 97-essel, ami gyönyörű volt vagy egy hónapig.
Nehidd El
2022. december 30. 20:35
"Utoljára szabad szemmel a neander-völgyiek láthatták." Végre Tordai tud valamit mesélni az embereknek, ami érdekelheti őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!