Az ukrán nép lett az év embere a HVG-nél

2022. december 24. 15:22

A másodikak a tanáraikért kiálló diákok, a harmadikak a tanárok lettek, a Liz Truss miniszterelnökségét túlélő jégsaláta az ötödik helyre szorult.

2022. december 24. 15:22
null

A hvg olvasói szerint a saját és a világ szabadságharcát egyaránt megvívó ukránok lettek 2022 hősei – írja a lap, s úgy véli azért, mert Ukrajna 10 hónappal a háború kitörése után is talpon van, mert lakói az első percben letették voksukat a függetlenség mellett. A hvg szerint az ukránok két nagyon fontos leckét is adtak a Nyugatnak. Az egyiket nacionalizmusból: 2022 februárja után egy demokráciában nem lehet a hazaszeretetet kiüresített populista szlogenként használni és ennek mentén megosztani embereket, Ukrajna ugyanis megmutatta, milyen az, amikor a patriotizmus tényleg összeköt mindenkit egy közös cél érdekében. A másikat pedig demokráciából, vagy legalábbis a demokráciáról.

A lap azt állítja,

Ukrajna a modern nyugati világ eddigi legfontosabb küzdelmét vívja,

görbe tükröt mutatva arról, hogyan járhatunk, ha gazdasági (ne adj’ Isten, politikai) öncélból az ördöggel üzletelünk. Szerencsére a Nyugat is tanult abból, hogy korábban nem állt be az oroszokkal harcoló kis országok (lásd: Magyarország) mögé, és vállvetve támogatja Ukrajnát a háborúban (leszámítva az egyetlen, kétarcú kivételt, amelyben élünk) – állítja a portál.

Az ukránok a szavazatok 36 százalékát kapták, 5027 voksot, a másodikak a tanáraikért kiálló diákok, (4355), a harmadikak a tanárok (2062) lettek. Az Iránban tényleges szabadságharcot folytató nők a 4. helyet szerezték meg (1774), az ötödik helyezett pedig az egyetlen nem humán jelölt a Liz Truss miniszterelnökségét túlélő jégsaláta lett (747).

Nyitókép:Egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson emberek egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt, 2022. december 16-án.MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2022. december 25. 12:25
Majdnem elsirtam magam. Jó, legyen az ukrán nép. Kétség kivül hősiessen helyt állnak. No nem az újkazár birodalomért, hanem magukért. Nagyon nem is tehetnek mást. Magukévá tették, megették a kábittást. Azt, hogy az ő országuk lesz a világ közepe. Elhidték, mert el akarták hinni. Náluk lez a földi paradicsom, mások pénzéből és még dolgozni sem kell. Csak ami ott volt, február 24-ig, szinte mindent le kellett volna bontani. Ezt tette meg az orosz tüzérség, légi erő. Az Azovstal műveket földig kellett rombolni. Mit kellett ott eltüntetni a világ szeme elől bármi áron? Bizonyára vannak akik tudják a választ. Már tényleg fegyver szünet, BÉKE kell!!! No nem olyan, amit felkapott szinésznők, szinészek hulywoodi förmedvényekben ajvékolnak.
kukasmacska
2022. december 24. 22:27
Ukrajna már az egész világot védi????? Pontosan mitől is? A koldusszegény, elszigetelődött, technológiailag nagy lemaradásban lévő, elöregedett népességű, diktatórikus vezetésű, ember- és anyaghiánnyal küzdő, belső ellentétek által feszített, gyenge Oroszországtól? Amikor a másik oldalon a dúsgazdag, technológiailag magasan fejlett, demokratikus, sokkal nagyobb lélekszámú, egységes, katonailag lényegesen erősebb Nyugat áll??? Na most akkor vagy a világ testőre szerep nem igaz, vagy a fenti erőviszonyok. A kettő együtt biztosan nem stimmel. Vagy sima hazugság.
szárma
2022. december 24. 21:20
Miért nem KariGeri?
feketepemete
2022. december 24. 20:25
Arra azért kíváncsi lennék hogy a kedves HVG olvasói miként vélekednek az ukrajnában élő kisebbségek terrorizálásán mint pl. orosz kisebbség üldözése, gyilkolása vagy a magyar kisebbség megfélemlítése, nem is szólva a nyilvános halállistákról, azok ellen mikor tiltakoztak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!