Népirtássá nyilvánítaná a holodomort Németország

2022. november 25. 14:07

A szovjetekhez köthető, 1932-33-as éhínségben több millió ukrán vesztette életét.

2022. november 25. 14:07
null

Jövő szerdán szavazhatnak egy javaslatról Németországban, amely népirtásnak ismerné el az ukránokat sújtó, 1932-33-as éhínséget – írja a Deutsche Welle. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az előterjesztésben az áll: Oroszország ukrajnai háborúja idején kötelességünk megmutatni, hogy Európában nincs helye többé az elnyomásnak.

Mi volt a holodomor?

A holodomor (mely ukránul éhhalált jelent) a kommunista diktátor Joszif Sztálin által vezetett szovjet kormányzat tevékenységének következménye volt. Az 1920-as években a szovjet vezetés felgyorsította a mezőgazdaságban a kollektivizálást, 1932-ben pedig a szovjetek törvényt hoztak, miszerint halállal lehet büntetni azokat az embereket, akik a köztulajdont ellopják, vagy a gabonát rejtegetik. Ezt tovább tetézte az, hogy egy nagyon rossz termesztési időszak köszöntött Ukrajnára – szinte az összes termelési mutatójuk romlott.

Az ukrán termésre azért volt nagy szüksége a Szovjetuniónak, mert ennek a bevételéből tudták fedezni az iparosodáshoz szükséges technológiai feltételeket. Sztálin egészen odáig jutott, hogy a döntése értelmében a falvakból minden „felesleget” be kellett végül szolgáltatni

Mondani sem kell, hogy a szovjet politika pusztító éhínséget eredményezett, legalább négymillió ukrán halálát okozta. A kollektivizálással szembeszegülő ukrán parasztság letörésével párhuzamosan a szovjet ideológiára veszélyesnek ítélt értelmiségieket, írókat is letartóztattak.

Pénteken a német felsőház elfogadta azt a törvénymódosítást, ami bűncselekménnyé nyilvánítja a háborús bűnök tagadását, ez a holokauszttagadáshoz hasonló szabályozást jelent. 

 Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 26. 20:22
Meglehetősen gusztustalan az ukránok részéről ennek az éhínségnek a kisajátítása. Az aszály 1932-ben (ahogy máskor is 10-12 évenként) nem csak az Ukrán SZSZK-t sújtotta, hanem egészen a Volgáig pusztította a vetést. Az erőltetett beszolgáltatás nem csak az Ukrán SZSZK-ra terjedt ki, hanem az egész Szovjetunióra. És éhenhaltak százezrei, milliói sem csak ukránok voltak.. Ha már népirtás, adhatnának nevet az általuk elkövetett gyalázatra is, amit a lengyelekkel és a zsidókkal szemben követtek el.
hartnesz
2022. november 26. 15:26
Népirtás ide, népirtás oda, a dicsőséges nyugat tudta, hogy mi zajlik Ukrajnában, mégis megvette az ukránok gabonáját. Na ennyit a képmutató Antantról!
BircaHang
2022. november 26. 08:59
S ezentúl a Húsvéti Nyúl is valós személy a német tv-ek szerint. Bár a Nyúl valóságosabb, mint a Kamudomor.
bandee1
2022. november 26. 08:54
Na, még egy kamu sztori. Volt már ilyen a történelemben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!