Újabb káprázatos felvételeket készített a James Webb űrtávcső

2022. szeptember 22. 19:22

Most a Neptunuszt kapta lencsevégre.

2022. szeptember 22. 19:22
null

Minden eddiginél részletesebb képeket készített a James Webb űrtávcső (JWST) a Neptunusz gyűrűiről – írta az IFLScience.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a modern űrteleszkóp néhány hónapja kezdte meg a tudományos munkáját, és az elmúlt időszakban több káprázatos felvétellel is megörvendeztette a csillagászokat.

Utoljára a Voyager-2 örökítette meg több mint harminc éve

A tudományos portál rámutatott, hogy a Naptól távol fekvő jeges óriásbolygó megörökítése nem egyszerű. Az utolsó űreszköz, amely a közelében elhaladva jó felvételeket készített róla, a Voyager-2 volt. 

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a Neptunusz keringési ideje 164 év. Az égitest északi pólusa jelenleg nem látható a csillagászok számára, de a James Webbnek sikerült olyan szögből fotóznia, hogy az egyik felvétel tetején valamennyi kivehető lehessen belőle. A közölt adatok alapján úgy tűnik, hogy a térség igen fényes.

Tizennégyből hét hold is kivehető a képeken

A fotón emellett egy korábban ismert örvény is kivehető a déli pólusnál.

Az űrtávcső mindezek mellett egy korábban még nem észlelt felhősávot is megörökített

– ismertették.

AzIFLScince hozzátette, hogy az űrtávcső a közelmúltban többször is megörökítette a Neptunuszt és környezetét. A közzétett képeken a bolygó tizen ismert holdjából hét kivehető.

A felvételekről készült egy videóösszeállítás is, amelyet alább tekinthetnek meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2022. szeptember 24. 11:13
A JWST fantasztikus teljesítmény. Szerencsésen működik is. Nem kötelező hadiiparra költeni. Kína pl. javasolta építsenek vasutat kínától amerikáig a bering szoros alatt alaszkán át. Lehet az ukrajnai háború költségeiböl ki is jönne. Ahogy a hongkongi tengeralatt is menő hidjukat megcsinálták képesek is lennének rá. Meg fuziós erőművet építenek 2028 ra. Ilyesmire kellene költeni, ezért utálok mindenkit aki az ukrán háborút kiprovokálta, ekezdte, tüzeli, folytatja. Zelenszkijjel az élen. BÉKÉT !!!!
apika2
2022. szeptember 23. 09:31
"A közzétett képeken a bolygó tizen ismert holdjából hét kivehető." Újmagyar?
vemiko
2022. szeptember 23. 09:12
nem vagyok benne biztos, de mintha Pataki Ati körvonalai látszódnának ...ott vhol a kör közepén.....de viccet félretéve, szenzációs felvétel.....az Űr mint olyan megmutatja milyen kicsi és törékeny teremtések vagyunk ....ami méginkább indokolja, hogy vigyáznunk kell a világunkra......
kisseszter
2022. szeptember 23. 04:42
gyönyörű :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!