Itt van Liz Truss új brit kormánya!

2022. szeptember 08. 09:01

Katonamúltú új külügyminisztertől a háborús héja védelmi miniszteren át az üzleti ügyeket megkapó, ultrakonzervatív Jacob Rees-Moggig – itt van Liz Truss kormánya, melyben a kulcstárcák egyikének élén sem áll fehér férfi.

2022. szeptember 08. 09:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Liz Truss kedden kapta meg hivatalos kinevezését a miniszterelnöki tisztségre a skóciai Balmoral kastélyban II. Erzsébet brit királynőtől. Truss a belpolitikai botrányok miatt nyár elején távozni kényszerült Boris Johnsontól vette át a megbízatást, egy több hónapig tartó párton belüli kiválasztási folyamat, politikai verseny végén ő kapta a legtöbb voksot a Konzervatív Párt belső szavazásán.  

A szigetország 56. miniszterelnöke, és egyben harmadik női kormányfője

a hivatalos rezidencián még aznap este beszélt a miniszterségre felkért jelöltjeivel, majd a konzultációk után jelentette be az új kabinet személyi állományát. Alább listát készítettünk az új miniszterekről, kiemelve pályájuk főbb állomásait.

 

Belügyminiszter: Suella Braverman

A belügyi tárca éléről még az új kormány tagjainak megnevezése előtt lemondott Priti Patel – Johnson embereként nem indult a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a miniszterelnöki posztért sem,  és most a miniszteri feladatot sem.

Suella Braverman viszont indult a versenyben, de hamar kiesett, viszont a párt egyik nagy reménysége, ezt Truss ki is használja: a Johnson-kormányban jogi főtanácsadó tisztséget betöltő politikus innentől a belügyminisztériumot irányítja.

Braverman felmenői Kenyából és Mauritiusról érkeztek Angliába,

ő már első generációs britként jogot végzett Cambridge-ben.

Külügyminiszter: James Cleverly

Truss kormányfősége miatt megürülő tárcája élére James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki. Nem idegen számára a külügy, hiszen miniszteri feladatai előtt ott először a közel-keleti és észak-afrikai ügyi, később pedig az Európa-ügyi és észak-amerikai államtitkárságot vezette. A politikus a Sandhurst katonai főiskolán végzett, a tartalékos hadsereg tagja.

A brit külügyminiszteri poszt szintén egy kemény menet:

az ukrajnai háború, a brexit utáni uniós viszonyrendszer és az északír ügyek rendezése lesz a fő feladata.

Pénzügyminiszter: Kwasi Kwarteng

A pénzügyminiszter Rishi Sunak lett Truss fő kihívója a Konzervatív Párt és egyúttal az ország vezetésért vívott harcban, így természetes volt, hogy a politikus kikerül a kabinetből – nem kapott felkérést más posztra sem.

Kwarteng – aki a brit elitképzőkön, Etonban, majd a Cambridge-i egyetemen tanult – a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette, szerdától az Egyesült Királyság pénzügyeinek irányítója. Liz Truss közeli barátja, a belső választási küzdelemben egyik nagy támogatója.

Truss adócsökkentést, az energiaproblémák kezelését, költségvetési fegyelmet ígért,

az új tárcavezetőre kemény feladatok várnak a gazdasági válság kezelésében. Az új tárcavezető energiaügyekben az atomenergia és a megújuló energiaforrások (nap, szél) nagy támogatója.

Liz Truss frissen kinevezett brit miniszterelnök a parlamentbe indul a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből szeptember 7-én

 

Igazságügy-miniszter: Brandon Lewis

Dominic Raab miniszter nem vállalta tovább a tisztség betöltését, a választási procedúrában Truss ellenében Rishi Sunakot támogatta. Így került a bársonyszékbe Lewis, aki korábban már kétszer volt kabinettag: az északír ügyek minisztereként, majd tárca nélküli miniszterként.

Hosszú közigazgatási szakmai múltja van, városi jogtanácsos volt 10 évig, majd parlamenti képviselő lett 2010-ben. Ezzel egy időben kezdett triatlonozni, a londoni maratont kétszer is lefutotta.

Védelmi miniszter: Ben Wallace

A fő stratégiai fontosságú tárcák élén egyedül ő maradt a Johnson-kormányból,

Wallace 2019 nyara óta védelmi miniszter, és folytathatja megbízatását. Truss külügyminiszterként jól együtt tudott működni vele az ukrajnai háborúra adott brit álláspontok kidolgozásában, és az utódlási versenybe sem állt bele Truss ellenében.

Népszerű és elfogadott ember a kormánypárt berkeiben, vezetői képességein kívül szakmai kompetenciáit sem vonják kétségbe: nyolc évet szolgált a brit hadseregben, kipróbálta magát különböző külföldi missziókban is.

Egészségügyi miniszter: Therese Coffey

Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere nem vállalta a folytatást, így kérte fel régi bizalmasát, támogatóját, Coffey-t a poszt betöltésére az új kormányfő. A korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter lett tehát az egészségügyi miniszter, illetve a miniszterelnök-helyettes.  

Vallásos katolikus hölgy, aki rajong a fociért és a kertészkedésért.

Dolgozott a BBC-nél, 2010 óta parlamenti képviselő, a Konzervatív Párt alsóházi képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese is volt.

Energetikai és üzleti ügyek minisztere: Jacob Rees-Mogg

A Konzervatív Párt régi motorosa és különce (róla szóló portrécikkünket itt olvashatják) a nagy utódlási versenyben Liz Trusst támogatta, és szintén kabinettag lett.

Az oxfordi végzettségű, pénzügyi-befektetői világból érkező, hatgyermekes katolikus politikus 2010 óta képviselő, a kormánypárt brexitet támogató szárnyának hangadó képviselője volt, Johnson kormányában miniszteri posztot kapott, az alsóházban pedig a toryk frakcióvezetője lett.

A miniszterré kinevezett Jacob Rees-Mogg távozik a londoni kormányfői rezidenciáról szeptember 6-án

 

Nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter: Kemi Badenoch

A kormánypárt egyik üdvöskéje, az utódlási verseny nagy meglepetése, aki korábban lakás- és településügyi miniszterként már szolgált, mostantól a nemzetközi kereskedelemért lesz felelős.

A nigériai felmenőkkel rendelkező volt szoftverfejlesztő megjárta a bankszektort, volt a Spectator magazin igazgatója, mielőtt bejutott a londoni közgyűlésbe.

Badenoch 2017 óta alsóházi képviselő, a kis állam híve és a woke-jelenség nagy ellenfele.

Oktatási miniszter: Kit Malthouse

A külügybe távozó James Cleverly-t követi a poszton, ő maga a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője volt korábban.

Boris Johnson helyettese volt londoni polgármesteri éveiben, 2015-ben pedig parlamenti képviselővé választották. Előtte könyvelőként több kisvállalkozás tulajdonosaként kereste a kenyérrevalót.

Kulturális miniszter: Michelle Donelan

Júliusban néhány napig oktatási miniszter volt, de lemondott. Az oktatási minisztériumban felsőoktatási államtitkárként dolgozott, 2015 óta parlamenti képviselő.  

Korábban a médiában és a szórakoztatóiparban dolgozott kommunikációs szakemberként.

Közlekedési miniszter: Anne-Marie Trevelyan

Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter nem vállalt folytatást, így Trevelyan érkezett a posztra – régi ismerőse Trussnak, ő váltotta tavaly a nemzetközi kereskedelmi miniszteri poszton a külügyminiszteri megbízást választó politikust. Előtte nemzetközi fejlesztési miniszter volt, aki könyvelő állását 2015-ben váltotta politikai pályára, amikor is alsóházi képviselő lett.

Kormányközi kapcsolatokért felelős miniszter: Nadhim Zahawi

A volt oktatási, majd pénzügyminiszter lett a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője.

Zahawi iraki kurd menekültek gyermeke, aki vegyészmérnöki diplomával az üzleti életben jelentősen meggazdagodott, majd társalapítója lett a YouGov piackutató cégnek. 2010-ben választották parlamenti képviselőnek,

ambíciói alapján akár a kormányfő posztért is elindult volna, de nem kapott elegendő pártbeli támogatottságot.

Lakás- és településügyi miniszter: Simon Clarke

Rishi Sunak minisztériumában volt államtitkár, a pártvezetői küzdelemben azonban felettese helyett Trusst támogatta – eredménye egy tárcavezetői poszt.

Képzett ügyvéd, aki először egészségügyi és oktatási tanácsadó volt, majd 2017-ben választókörzetében nyert, és alsóházi képviselő lett.

Az alsóházi frakcióvezetőnek kinevezett Penny Mordaunt távozik a londoni kormányfői rezidenciáról szeptember 6-án

 

Munka- és nyugdíjügyi miniszter: Chloe Smith

A bársonyszékben Therese Coffey-t váltja, de már másfél éve vezetői pozícióban a tárcánál volt, és nem mellesleg Truss kormányfői ambícióinak egyik támogatója volt.

A Deloitte cégnél kezdett könyvelőként, 2009-ben választották körzetében alsóházi képviselővé.  Nagy biciklista, a fiatalok munkanélküliségének csökkentése a nagy politikai célja.

Környezetvédelmi miniszter: Ranil Jayawardena

A nemzetközi kereskedelmi minisztérium korábbi államtitkára, aki

Liz Truss munkatársa volt annak külügyminiszteri kinevezése előtt, idén pedig kormányfői terveinek támogatója.

Politikai pályája előtt a Lloyds Banknál dolgozott, és jogtanácsos volt Hampshire-ben. Ebből a választókörzetből került be 2015-ben a Westminsterbe.

Klímaügyi miniszter: Alok Sharma

Könyvelőként a Deloitte cégnél kezdett, majd 16 évet dolgozott a bankszektorban. 2010 óta parlamenti képviselő, az üzleti ügyek, majd a nemzetközi fejlesztések minisztereként már vállalt kormányzati vezetői munkát.

Északír ügyek minisztere: Chris Heaton-Harris

London fő belvárosi piacán saját zöldségstandja volt, de 2010-ben politikai pályára ment: indult a választáson, és bekerült a brit törvényhozásba. A konzervatívok egyik frakcióvezető-helyettese lett, majd a közlekedési, később a külügyminisztériumban töltött be államtitkári tisztséget.

Skót ügyek minisztere: Alister Jack

Már a Johnson-kabinetben 2019 óta vezette a tárcát, Truss kormányfő meghagyta a poszton. 2017-ben került be képviselőként a brit parlamentbe,

előtte vállalkozó volt: sátorbérléssel, tejtermeléssel és fenyőtermesztéssel foglalkozott.

Walesi ügyek minisztere: Robert Buckland

Július óta ezen a poszton van, Truss támogatójaként maradhatott a bársonyszékben.

A rögbi és krikett szerelmese ügyvédként kezdte pályáját, de 2010-ben megválasztották képviselőnek, így a politikai pályán folytatta: az igazságügyi tárca vezetője is volt két évig.

Alsóházi frakcióvezető: Penny Mordaunt

A kormánypárt törvényhozási programjának vezető képviselője lesz a Westminsterben, de előéletét tekintve miniszteri poszt várományosának tartották eredetileg.

Volt kereskedelmi miniszter, aki 2019-ben a szigetország első női védelmi minisztere lett,

előtte pedig nemzetközi fejlesztési miniszterként dolgozott a kormányzatban.

2010-ben lett parlamenti képviselő, előtte kormányzati sajtós feladatokat végzett. A kormányfői utódlási versenyben sokáig esélyesként futott, és amikor kiesett, Truss mellett tette le a voksát.

Felsőházi frakcióvezető: Lord True

A Lordok Házában fogja képviselni a kormányt. Tapasztalt politikus, dolgozott a miniszterelnöki kabinetirodán, előtte kerületi vezető volt, majd John Major miniszterelnök tanácsadói csoportjának tagja. 2010 óta lord, és így a felsőház tagja.

Tárca nélküli miniszter: Jake Berry

Liverpooli ingatlanügyi ügyvédként kezdte, 2010-ben nyert választást, és került be a parlamentbe.

 

Nyitókép: Liz Truss első kormányülése szeptember 7-én (Jeremy Selwyn / POOL / AFP)

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. szeptember 08. 20:07
Leginkább Rees-Mogg lep meg. Elvileg mélyen hívő, sok gyermek apja, sose volt egy hülye ember. Hallgatva az alsóházi felszólalásait, legalábbis így tűnt. Tényleg azt gondolja, hogy ez az idióta picsa jó kormányfő lesz, és mondhat olyat, hogy szívesen megnyomja az atomgombot, ha kell?
figyelő4322
2022. szeptember 08. 18:33
Nők és színesbőrűek a miniszterek... Ez egy egyenes és tiszta üzenet: Politikai Korrektség a köbön!
istvanpeter
2022. szeptember 08. 11:22
Viszont ha szid, ha ver, a haszid mindig haver!
421ft
2022. szeptember 08. 11:15
Vége Tudom, hogy milyen. Láttam, éreztem egykor. Elfogy a levegő. Mert ugye mindennek rendelt ideje van. Nekik most fogy el a levegő. Ami most jön, azt ez a kormány nem éli túl. Demokratikus világban ez természetes. Jönnek és mennek a kormányok, a kormányfők. Nekik ez nem természetes, mert kiválasztottnak hiszik magukat. Azt hiszik, hogy az övék a népakarat képviseletének kizárólagos történelmi joga. Ahogy Bibó írja, a magyar jobboldal legpocsékabb vonása, hogy azt hiszi, jár neki valami. Pedig semmi se jár. Orbánnal a legerkölcstelenebb jobboldal jött vissza. Elvettek, elraboltak, elhazudtak mindent. Nagyképű, műveletlen, fennhéjázó, tolvaj jobboldalt teremtettek. Lehetnénk máshol. Egy jobb országban. Milliók fogják most azt tapasztalni, hogy vége van eddigi életüknek. Fájdalmas lesz. Nem kicsit, nagyon. Becsukódnak az ajtók. Ezért lesz vége Orbánék uralmának is. Néptámogatás nélkül nincs demokratikus néphatalom. Ez már régen nem demokrácia. A baj akkora, hogy az ügyeskedés már nem segít. Végük van. 2006 arról akart szólni, hogy új szövetséget kell kötni az emberekkel. Becsületes, igaz szövetséget. A hazáról. Rólunk. Akkor nem sikerült. Elrontottam. Most sikerülni fog. Erre készülünk.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!