Ifj. Lomnici Zoltán: Csalódást keltő a baloldal számára a brüsszeli döntés

2022. szeptember 18. 14:43

Az alkotmányjogász szerint a felzárkóztatási források visszatartása nem segíti az integráció mélyítését.

2022. szeptember 18. 14:43
null

„A mostani döntés csalódást keltő a baloldal számára”  – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság vasárnapi, a Magyarországnak szánt uniós támogatásokról szóló határozata kapcsán ifj. Lomnici Zoltán.

Míg  a korábbi, elsősorban az európai és a magyar baloldal által szorgalmazott várakozások alapján a Magyarország számára előirányzott 22,5 milliárd euró értékű kohéziós források akár hetven százalékának a felfüggesztése is reális volt, végül jóval ez alatti, a teljes összeg egyharmadára, a kohéziós pénzekre vetítve pedig a vonatkozó források csupán kevesebb, mint egy ötödének a visszatartásáról beszélt az EU pénzügyi biztosa – nyilatkozta az alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek.

Még zajlanak a 2014-2020-as kifizetések

Lomnici szerint ugyancsak pozitív, hogy a 2014–2020-as kifizetések folyamatosan zajlanak, ez közel nyolcmilliárd eurót érint és a 38 milliárd eurónyi 2021–2027-es uniós kohéziós kifizetések nagy része is – például az agrárforrások – akadálytalanul érkezhetnek. A vita a helyreállítási alapot érinti, amelyről a várakozások szerint újabb döntés még idén várható és akár

Magyarország korábban nem prognosztizált sikerrel is zárhatja a tárgyalásokat 

– hangsúlyozta az alkotmányjogász.

A források visszatartása nem segíti az integráció mélyítését

A Századvég jogi szakértője szerint ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a tagállamoknak járó felzárkóztatási források visszatartása – akár Lengyelország, akár Magyarország tekintetében – nem szolgálja Brüsszel és a tagállamok közötti bizalmat és a legkevésbé sem segíti az integráció elmélyítését. 

„Általánosságban kijelenthető, hogy a jogállamisági gyámkodás, a lezárt korábban vitás kérdések újra és újra felemlegetése, a nemzeti szuverenitási törekvések polipszerű módon történő elszorítása nem csupán a Lisszaboni Szerződés 4. cikk második bekezdése, azaz a »kölcsönös tisztelet-klauzula« elleni nyílt támadás, hanem a teljes »acquis communautaire« (közösségi vívmányok) szellemiségével, a tagállamok közös alkotmányos hagyományaira épülő közösség alapelveivel is nyíltan szembehelyezkedik, melynek alapján valójában egyetlen cent uniós forrás felfüggesztése sem igazolható”  – mondta el a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. szeptember 18. 22:13
Ez a "közjáték" tökéletesen megmutatta a jelenlegi ellenzék hazaáruló reflexeit, amit a kommunista felmenők, példaképek hagyományoztak rájuk. Dobrev, Gyurcsány, Cseh Katalin vagy Hajnal Miklós hiába fiatalabbak generációkkal Horn Gyulánál, Kun Milkósnál, Haraszti Miklósnál vagy Apró Antalnál a működési mechanizmusuk, szerveződésük, hálózatépítési protokoljaik ugyanazok. A magyar választókat semmibe veszik. Dehumanizált masszának tekintik, akiknek tömege mindenével az ő előmenetelüket köteles szolgálni. Ez rajzolódott ki a "kondicionalitási rendelet" (jelentsen az bármit) körüli vitában: azonnal és sértődött dühvel nekiestek a demokratikus választásokon nyertes többségnek és mindent elkövettek, hogy károsítsák az ellenfelüket - akkor is, ha ezzel az egész országnak okoztak maradandó károkat. Ezek a csoportok valójában nem ellenzékként viselkednek, hanem bűnözőként. Álláspontom szerint, ezek a magatartások a büntetőjog dogmatikájának logikája szerint a Btk. XXIV. Fejezet alá tartozó cselekménysorok. Más kérdés, hogy a jog egyértelműségének és szigorúságának élét jó előre kicsorbították azok a külföldi személyek, szervezetek, akik ezeket a hazai kollaboránsokat finanszírozzák. Természetesen nem csak a jog alkalmazási területét csorbították, hanem a jogalkalmazói hivatásrendek "érzékenyítésével" kilúgozták - elsősorban az ügyészség és a bíróságok (igazságszolgáltatás) államvédelmi képességeit. Döbbenetes, hogy államellenes bűncselekmények egész sora mellett egyetlen egy érdemi büntetőeljárás sem indult hazánkban, ami egyértelmű, követhető, logikus ítélettel zárult volna. (Utalnék a Biszku perre, amit egy másodéves joghallgató is értelmezni tudott volna az iratok alapján, DE a magyar igazságszolgáltatásnak beletört a kiskése). De említhetnénk számtalan jogesetet, ami az alapelveket és alkotmányos hagyományokat laza könnyedséggel felrúgó igazságszolgáltatási rendszerünk tandemje (ügyészség és bíróság közösen) művészi módon kiherélt. Sokan felteszik a kérdést: "miért teszik ezt"? Erre pedig jelenleg nincs egzakt és logikus válasz, hacsaknem az, hogy érdekek mentén történik mindez, de ezek nem közösségi érdekek, hanem közpénzből finanszírozott egyéni érdekek.
Parm
2022. szeptember 18. 20:16
Pont, hogy egyoldalúan a kinaiak javára. Pénzt, azt adnak, csak aztán keményen megkérik az árát. NINCS kedvezmény náluk.
Hangillat
2022. szeptember 18. 16:29
A hibrid rezsim gazdasági hibrid motorjai megkapják a villanyt, a gázt, a bélszélütötte árnyékellenzék meg a frászt. Övönalui ütés az árnyék-lágyékon?
gyaloggos
2022. szeptember 18. 16:13
BIZONY, gyásznap az OSTOBA ÖSSZEVISSZÁÉK számára! A DONÁTH -lány már elő is adta SIRALMAIT !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!