Megszületett a döntés: november 19-ig adott időt Brüsszel a magyar kormánynak

2022. szeptember 18. 10:15

A Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának (összesen 7,5 milliárd eurónyi forrásnak) a befagyasztását javasolta.

2022. szeptember 18. 10:15
null

Cikkünk frissül!

November 19-ig adott időt Brüsszel a magyar kormánynak, hogy megússza az EU-s pénzek harmadának befagyasztását.

Az Európai Bizottság javasolta a büntetést, de közben időt adtak a magyar kormánynak, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását – derült az uniós biztos Twitter-oldalán közzétett tájékoztatásból.

Johannes Hahn költségvetési biztos a döntés vasárnap délelőtti bejelentésekor azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer problémás, de

a magyar kormány nagyon fontos reformintézkedéseket, 17 új törvény meghozását ajánlotta fel.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának elvonását fogja javasolni, ez összesen 7,5 milliárd euró veszteséget jelentene – közölte.

A költségvetési biztos pozitív irányú változásra számít

A büntetés élesítéséről (lásd a fent bemutatott bizottsági javaslat) a tagállamok kormányainak kell szavaznia. Ugyanakkor a Bizottság azt is javasolja, hogy november 19-ig még várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

Hahn kitért arra is a döntés ismertetésekor, hogy pozitív irányú változásra számít. Látja Magyarország elkötelezettséget az ügyben.

Előzmények:

Vasárnap, magyar idő szerint 10:30-ra ígérték, hogy tájékoztatják a nyilvánosságot a magyar jogállamisági eljárásban hozott döntésről – idézte az Euronews Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosának szóvivőjét.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az uniós testület várhatóan pénzmegvonást javasol majd a kérdésben a végső döntést kimondó pénzügyminiszteri tanácsnak. Szerdán a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy 15,7 milliárd eurót, vagyis mintegy 6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig a magyar jogállamisági problémák, elsősorban a korrupció miatt. Az elmarasztalás oka, hogy

Brüsszel szerint a magyar kormány nem adott megnyugtató válaszokat az uniós támogatásokkal kapcsolatos korrupciót érintő aggodalmakra.

A tagállamok tárcavezetőiből álló testületnek egy-három hónapja van rá, hogy eldöntse: pénzmegvonással sújtja-e Magyarországot, vagy lezárja az eljárást.

Folynak az egyeztetések

Mint ismert, jelenleg még az egyeztetés zajlik Budapest és Brüsszel között. Az Európai Bizottságnak hivatalosan szeptember 22-ig kell válaszolnia azokra az ajánlásokra, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel a problémák kezelésére. Ezek egyike a korrupcióellenes hatóság létrehozása, de szóba kerültek más törvényjavaslatok is.

Ha javaslatukra a pénzügyminiszterek tanácsa kivárja az év végét, akkor a magyar kormány addig teljesítheti mindazokat a vállalásokat, amelyekről szóban megegyezett Brüsszellel, ellenkező esetben pénzügyi szankciók következhetnek.

***

Az Európai Bizottság vasárnap az uniós költségvetés védelme érdekében intézkedéseket javasolt a Tanácsnak a kondicionalitási rendelet alapján. A javasolt intézkedések célja az EU költségvetésének és pénzügyi érdekeinek megvédése a jogállamiság elveinek magyarországi megsértéseivel szemben.

A döntés kapcsán Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos a következőket mondta: „A mai döntés egyértelmű jele annak, hogy a Bizottság eltökélten törekszik az uniós költségvetés megvédésére, és e fontos cél elérése érdekében minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál.”

A döntés előzménye, hogy a Bizottság az elmúlt hónapokban intenzív párbeszédet folytatott a magyar hatóságokkal, amelynek keretében Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot annak érdekében, hogy eloszlassa a Bizottság által az eljárás hivatalos megindításakor, ez év április 27-én megfogalmazott aggályokat.

Az eljárás keretében a Bizottság először levelet küldött Magyarországnak azokról az intézkedésekről, amelyeket szándékában állt javasolni a Tanácsnak; erre válaszul Magyarország augusztus 22-én megküldte a javasolt korrekciós intézkedések leírását, szeptember 13-án pedig további felvilágosítással szolgált.

A Bizottság mélyrehatóan elemezte Magyarország előterjesztését, különösen azt vizsgálva, hogy a javasolt korrekciós intézkedések megfelelő választ jelentenek-e a Bizottság eredeti megállapításaira. Az intézkedések akkor megfelelőek, ha véget vetnek a jogállamisági elvek megsértésének és/vagy az abból származó, az uniós költségvetést és az EU pénzügyi érdekeit érintő kockázatoknak.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a javasolt korrekciós intézkedések elvben alkalmasak arra, hogy kezeljék a felvetett kérdéseket, de csak akkor, ha megfelelő módon és kellően részletesen bekerülnek a törvényi és rendeleti szabályozásba, és megfelelő módon végre is hajtják őket.

A Bizottság megítélése szerint a végrehajtás kulcsfontosságú lépéseinek megtételéig az uniós költségvetéssel kapcsolatos kockázatok továbbra is fennállnak. Ezért döntött ma a Bizottság a magyar hatóságok által javasolt korrekciós intézkedéseket is figyelembe vevő intézkedések előterjesztése mellett.

Az eljárás e szakaszában a Bizottság a következő intézkedéseket javasolja:

  • a kötelezettségvállalások 65%-ának felfüggesztése három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében,
  • annak megtiltása, hogy a közvetlen és a közvetett irányítással végrehajtott programok esetében jogi kötelezettségvállalások történjenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok felé.

A Tanácsnak most egy hónapja van annak eldöntésére, hogy elfogadja-e a javasolt intézkedéseket. A döntéshez minősített többség szükséges. Kivételes körülmények fennállása esetén a Tanács a határidőt legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja.

Eközben a Bizottság folyamatosan nyomon követi a helyzet alakulását, és tájékoztatja a Tanácsot minden olyan lényeges kérdésről, amely érintheti az értékelését. Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy november 19-ig mindenre kiterjedő tájékoztatást nyújt a Bizottságnak a végrehajtás kulcsfontosságú lépéseinek megtételéről – olvasható az Európai Bizottság oldalán.

Nyitókép: MTI

Összesen 670 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2022. szeptember 19. 08:57
Sajnálatos, hogy ha már az EU 2004 óta teljesen megváltozott (ami már önmagában aljas átverés) és megreformálni sem lehet, akkor a norvég modell ötletét miért nem vizsgáljuk meg komolyabban? Nem te meg én, kommentelők, természetesen, hanem a magyar szakértők a politika mögött. Mint köztudott, Norvégia nem EU-tag, hanem egy kis díjat fizet azért cserébe, hogy az EU piacán kvázi tagként szabadon áramoltasson árut, pénzt és munkaerőt miközben Brüsszeltől független és teljesen szuverén. Ez épp elég, más haszna az EU-nak amúgy sem volt soha. A baj az az európai libsizöldszocialista kupleráj, amit mindenáron, ha kell vérrel is meg akarnak valósítani. Őszintén, mikor érti meg a magyar kormány ezt, hogy nincs az a szaros EU-s pénz, amiért a hazát eladni szabad lenne? Érdemes meg főleg nem? Keleti nyitás-igen, kapisgálták de bele kéne húzni és ebbe az irányba tovább nyitni. Isten álddja Magyarországot!
Hill
2022. szeptember 18. 23:23
Mire? Átadni a parlamentet az általuk preferált árnyékszékes brigádnak?
Osztap Bender
2022. szeptember 18. 16:41
Mi magyarok, erre azt mondjuk, kapjátok be a maradék vacsorát! Ha a "magyar nemzeti kormányunk" ebbe belemegy, garantált a bukása az elkövetkező választáson. Senki, soha le nem mossa róluk, hogy ők hozták újra a nyakunkra böszmét és elvtársait!
krisztoforo48
2022. szeptember 18. 15:11
Mit fagyaszt be,még a többit sem adták ide,ami jár!Minek örültök?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!