Róna Péter: A rezsicsökkentés a rossz modell

2022. augusztus 05. 13:26

Az ellenzéki közgazdász újfent kifejtette a véleményét a rezsicsökkentésről. Ő inkább arra kényszerítené a fogyasztókat, hogy kevesebbet fogyasszanak.

2022. augusztus 05. 13:26
null

Róna Péter ellenzéki közgazdász és volt baloldali köztársasági elnök jelölt a Pirkadat című műsor vendége volt. Róna kifejtette, hogy szerinte a rezsicsökkentés eleve rossz modell, konkrétan

Kifejti, hogy piaci árak kellenének a lakosságnak, és embereket eleve a spórólásra kellett volna ösztönözni, arra, hogy otthon pulóvert vegyenek fel.

„Nézze, ez a rezsicsökkentési formula modell, amit a kormány magáévá tett, ez »a« rossz modell. Ugyanis itt most arról van szó, hogy az energia nagyon drága lett, és előreláthatólag nem lesz olcsóbb.

tehát spóroljon a lakosság. [...] Tehát meghozza azokat az intézkedéseket, amik hatékony felhasználáshoz vezetnek. Ezt csinálták az osztrákok. Ugyanis ők azt csinálják, hogy nem, megvan a piaci ár, az a piaci ár, ahhoz nem nyúlnak hozzá. De a másik oldalon adnak elsősorban a rászorulóknak támogatást, amivel ezt a borzasztó árat ki tudják kezelni, kezelni tudják.”

Hozzátette, „most a feladat az, hogy rászoktatni a lakosságot, ahogy kevesebbet fogyasszon, és akkor hogyha fizeti a piaci árat, de kap pénzt, ami segíti őt, akkor ő eldöntheti, hogy akkor most felveszi azt a szvettert, és nem fűt 25 fokon, ugye vagy inkább alsó ingben lézeng a lakásában, és a rendelkezésére jutott pénz pedig teljes egészében az energia ellátására használja fel. [...] A kérdés az, hogy a mechanizmus, amit létrehoztak, ösztönzi a megtakarítást, vagy nem igazán, vagy csak részben, vagy ennél nagyobb mértékben is lehetne ösztönözni a spórolást. Az egyik kérdés, a másik kérdés pedig az, hogy

Tehát ennek aztán vannak mindenféle további mellékhatásai, következményei, amiket végtelenül nehéz kezelni.”

Nyitókép: YouTube-képernyőkép

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. június 30. 00:08
A DK fasizálódása felgyorsult! A DK szociális demagógiát hirdet. Egyetlen szociális intézkedést nem szavaztak meg, a minimálbér emelést sem. A DK a demokrácia és a jogállam ellensége. A jogállam ellensége az, aki kétharmados törvényeket akar egyszerű többséggel megváltoztatni. Demokratikus gondolkodású emberek nem akarják lejáratni, diszkreditálni a népszavazást, a népszavazás intézményét. Éppen attól demokratikus gondolkodású valaki, hogy soha nem tesz ilyet. A demokrácia lényegét tagadja, aki külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben. A DK a vezetőben való feltétlen hitet követel (Führerprinzip). L.: Gyurcsány nyilatkozatai arról, hogy milyennek kell lenni! Pl.: Legyetek Gyurcsányok! Gyurcsány a jogállamon kívül álló személy, aki önmaga határozott a politikai kérdésekben. A DK-ban mindig mindenben Gyurcsányé az utolsó szó. A DK támogatja genderideológiát. „A genderideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – fogalmazott Ferenc pápa A DK intoleráns. Gyurcsány, Dobrev és a DK totálisan intoleranciát hirdetett minden olyan nézettel szemben, amely különbözik az övéktől. A DK a magyar emberek ellensége. Aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU helyreállítási alapból pénzt, az a magyar gazdaság következésképpen, a magyar nép érdekei ellen tevékenykedik. A globális nagytőke érdekében politizál Gyurcsány és a DK. A DK felelőtlenül politizál. A baloldalinak nevezett összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik azért, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. Gyurcsány felelőtlen ember. Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az aki, nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Mi tartotta vissza attól, hogy dolgozzon? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon? A DK az EU ellensége! Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK öt pontja: 2. Nem ellenfelek vagyunk, hanem ellenségek! A DK háborút támogató politikát folytat. Erkölcstelen emberek halálát, megnyomorodását akarni! Az emberek élete az első! A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől és a DK-tól kell megvédeni! A fasizálódó DK demagógiája veszélyezteti Európát és a demokráciát!
gekko123a
2022. augusztus 06. 07:47
Aki a rezsicsökkentést csak egy szóval is ellenzi, aláiratnék vele egy papírt, hogy ő a piaci árakkal akarja fizetni minden rezsi fogyasztását, és kötelezném is rá! Hülye barmok... Csak a pofájuk jár, de azért kell a szelet a tortából....
sorivo4
2022. augusztus 06. 03:51
Ki kérdezett, hülye tróger? Emiatt nem húsz százalék az infláció. Takarodjál a kurva anyádba. És elő se gyere többet. Kurva anyád.
TOM66
2022. augusztus 05. 23:40
"belenyúlni a piaci folyamatokba egy nagyon-nagyon necces dolog" A bankok állam általi feltőkésítése az jó dolog volt vén szemét?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!