A világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé kerülhet be a víziló

2022. augusztus 03. 20:09

Jelenleg még engedélyezett a vadászatuk is.

2022. augusztus 03. 20:09
null

A vízilovak hónapokon belül a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartozhatnak. Populációjuk vészesen zsugorodik a klímaváltozás, az orvvadászat és az ezzel szorosan összefüggő kereskedelem miatt.  – írta a Sokszínű vidék a Guardian cikkére hivatkozva.

A fél életüket vízben töltő emlősök leginkább Afrika szubszaharai övezetében élnek, állományuk körülbelül 115 és 130 ezer között lehet. 2016-ban az Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára is felkerültek, mint kihalástól veszélyeztetett faj – ismertették.

Mint írták, a vízilovak húsával és egyéb testrészeivel jelenleg jogszerűen lehet kereskedni a washingtoni egyezmény (CITES) értelmében. Idén novemberben ugyanakkor a szervezet gyűlést tart, ahol

tíz nyugat-afrikai ország azt szeretné elérni, hogy a legnagyobb védettséget kapja meg a faj.

Jelenleg még engedélyezett a vadászatuk is

A vízilovakat jelenleg a második függelékbe sorolják, ami azt jelenti, hogy ugyan védettek, papíron nem veszélyezteti őket a kihalás, de így a vadászatuk sem tiltott. Ha ősszel átkerülnek az egyes függelékbe, akkor már mind a vadászatuk, mind a velük kereskedés tiltottá válik – hangsúlyozta a Sokszínű vidék cikkében.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2022. augusztus 04. 09:16
kilőni mindet!
A ráció prófétája
2022. augusztus 04. 08:21
12 komment, és még senki nem lőtt el egy Tüttő Katás poént?
Jam.
2022. augusztus 03. 22:49
kihalhatnak !!! de! vadászhatnak rá :D ezek mit szívnak de tényleg ?
Teréz A Piréz
2022. augusztus 03. 21:44
Na, a Vadai is lement csobbanni egyet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!