Német lap: Putyin kifosztotta a Gazprom részvényeseit

2022. július 24. 07:46

Az N-Tv.de értesülései szerint az orosz állam a háborús költségvetés lyukait tömködi ebből a pénzből.

2022. július 24. 07:46
null

„Hogyan lopta meg a Gazprom kisrészvényeseit Vlagyimir Putyin?” – idézi a német N-Tv.de cikkét a Privátbankár. Mint a lap írja, az év elején a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller a rekordnyereségű 2021-es év után még

rekord osztalékot ígért a részvényeseinek, de ebből semmi sem lett.

„Az orosz állam a kisbefektetők kárára a háborús költségvetés lyukait tömködi ebből a pénzből” – fogalmazott a portál.

Putyin már korábban is „fegyverként használta” a Gazpromot

A cikk felidézi, hogy már nyolc évvel ezelőtt is „fegyverként használta a Gazpromot Vlagyimir Putyin”. Miller 2014. március 13-án „drámai” nyilatkozatot tett, miután orosz csapatok elfoglalták a Krímet, és gázvita alakult ki Ukrajnával.

„Ha Ukrajna nem fizet, a Gazprom finanszírozási hiánnyal néz szembe, amely az európai energiaellátást is veszélyeztetheti. A részvényeseinknek fizetett osztalékban is hiány keletkezik. Ez számos külföldi részvényest is érinthet. Ez az ő jövedelmük” – mondta nyolc éve a vezérigazgató.

De azután három hónappal később Oroszország és Ukrajna megállapodást kötött, és a Gazprom finanszírozási hiányát fedezték. A gáz tovább áramlott, az osztalékot kifizették.

Osztalék nélkül maradtak a befektetők

A vállalat befektetői 1998 óta először tényleg osztalék nélkül maradtak – mutatott rá a portál. 

Az orosz befektetőknek

Júniusban a gázóriás papírja az összes orosz értékpapírszámla 36,5 százalékán megtalálható volt, így 19,8 millió orosz befektető várta a magas nyereségrészesedést.

A januárban bejelentett, összesen 20 milliárd dollár körüli rekordkifizetést az utolsó pillanatban, a júniusi éves közgyűlésen elvetették – az orosz állam 50,3 százaléknyi szavazatával.

Ehelyett a pénzt egy beruházási programra akarják fordítani, egyebek mellett feltehetően egy új, Mongólián keresztül Kínába vezető vezetékre – derült ki a cikkből.

A befektetők veszítenek, a Kreml nem

A Gazprom-részvény rövid időn belül értékének csaknem egyharmadát veszítette el. Különösen a kistulajdonosok „dobták ki portfóliójukból”, mert az osztalék volt a részvény egyik legfontosabb vonzereje – kommentálta a történteket a BKS orosz befektetési bank.

A kisbefektetőkkel ellentétben azonban az orosz állam ezzel nem veszít pénzt.

A Gazpromot választotta legnagyobb pénzügyi támogatójának az ukrajnai „különleges katonai művelet” váratlan kiadásainak fedezéséhez – írta a lap. Bár Oroszország az első hónapokban százmilliárd dollárt keresett az olaj- és gázexporton, és majdnem 24 milliárd dollárral több bevétele volt, mint amennyit költött, a pénz kezd elfogyni – húzta alá a Privátbankár.

Nyitókép: AFP

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. július 28. 07:12
De mivel az oroszok túlnyomó többsége támogatja a különleges katonai műveletet, így simán elfogadják. Más országokban meg fegyverre költik az adófizetők pénzét, aztán meg odaadják az ukránoknak. Ha pedig emiatt emelkedik a gáz ára, akkor széttárják a kezüket.
Kivűlálló
2022. július 24. 22:10
Én szerintem meg jobban tenné a N-Tv.de, ha otthoni (értsd: Németországi) problémákkal foglalkozna és nem más, szuverén országok ügyeivel, ami mellesleg nem is igaz (Oroszország nem az EU, hogy megnyomorítsa, meg fagyassza a saját lakosságát...)! Ha jól tudom, a német Uniper az, amelyik éppen gondban van és nem a Gazprom! Talán, ott kéne ugatni!
Silcon
2022. július 24. 18:24
Steve Jobs idejében mennyi osztalékot fizetett az Apple?
kunfia
2022. július 24. 14:36
Nemcsak Orbán,de a gazdája Putler is megszorít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!