Jelentős ajánlatot tett az Egyesült Államok Oroszországnak az őrizetben lévő amerikaiak hazahozatala érdekében

2022. július 27. 22:36

A napokban erről megbeszélést akarnak folytatni Szergej Lavrovval is.

2022. július 27. 22:36
null

Az Egyesült Államok jelentős ajánlatot tett Oroszországnak két amerikai állampolgár, a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos és a kábítószervádakkal őrizetbe vett Brittney Griner kosárlabdázó bajnok hazahozatala érdekében – közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Mint mondta, a napokban megbeszélést akar folytatni az ügyben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval. Hírügynökségek szerint ez lenne az első alkalom az ukrajnai hadművelet megindítása óta, hogy a két tárcavezető egymással egyeztet.

Blinken sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy

az ajánlatot már hetekkel korábban megtették, s most előrelépést remél az ügyben.

„Hetekkel ezelőtt jelentős ajánlat volt az asztalon, hogy elősegítsük a szabadon engedésüket. Kormányaink ismételten és közvetlenül kommunikáltak egymással a javaslatról. Arra fogom használni megbeszélésünket, hogy személyesen utánakérdezzek és remélhetőleg egy megoldás felé mozduljunk el” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Nem közölték mit ajánlottak pontosan

Blinken nem közölte, hogy Washington mit ajánlott fel állampolgárai szabadon engedéséért. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint az Egyesült Államok hajlandó lenne az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot elengedni.

Grinert februárban vették őrizetbe a moszkvai nemzetközi repülőtéren, amiért kannabisz olajjal töltött e-cigaretta patronok voltak nála.

Paul Whelant, egy autóalkatrészgyártó michigani cég biztonsági vezetőjét, aki az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált korábban, 2020 nyarán kémkedés címén 16 év börtönre ítélték.

Whelan és Griner ügye azt követően került előtérbe, hogy áprilisban hosszas tárgyalások eredményeként kicserélték az Oroszországban elítélt Trevor Reed volt amerikai diákot és tengerészgyalogost Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára.

(MTI)

Nyitóképen Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TöviglökiBácsi
2022. július 28. 13:34
Írjátok be youtube-ra, hogy: Street of Philadelphia, Kensington Ava Documentary A felvételek (mert, hogy sok van...) tökéletesen tükrözik Biden Amerikáját... Ha kell neki az a narkós, hát vigye... Ott van jó helyen... Szerintem az Oroszok sem fogják nagyon marasztalni... Talán az ókori Róma sem volt annyira Züllött, mint a mai Amarika... Igazából az volna a legjobb, ha Amerika Zelenszkij-t és Biden-t adná oda a fogjokért cserébe... Vége is lenne a háborúnak...
flesh ripper
2022. július 28. 08:57
Kárpátalja bukrántalanítása!
remi
2022. július 28. 08:42
Aligha a drogfüggő feka leszbika sorsáról fognak tárgyalni, az usákiában se érdekel senkit. Azt meg úgyse kötik az orrunkra, hogy miről.
chief Bromden
2022. július 28. 08:32
Mióta folynak ilyen ügyek a nyilvánosság előtt? Propaganda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!