Süddeutsche Zeitung: Orbán és Kurz a kereszténydemokrácia sötét oldala

2022. július 05. 14:54

Orbán Viktor autokrata rezsimet üzemeltet, Sebastian Kurz pedig gerinctelen hatalmi politikát folytatott egy új könyv szerint.

2022. július 05. 14:54
null

„Hogyan tudja az európai konzervativizmus lehatárolni magát jobbról?” – teszi fel a kérdést új könyvében Fabio Wolkenstein német politológus, művét a Süddeutsche Zeitung recenzálta.

Wolkenstein könyve az autoriter működésmód vonzerejéről szól, amely szerinte folyamatosan elcsábítja kereszténydemokratákat. „Az európai kereszténydemokrácia sötét oldalai először Spanyolországban Francóval, Portugáliában Salazarral való bánásmódban mutatkoztak meg” – áll a SZ recenziójában. A szerző szerint „a két diktátort jóformán körbeudvarolták a nyugat-európai kereszténydemokraták, gazdaságilag kedvező elbánásban részesültek, politikailag védték őket”. Ezt aztán a 2004-es EU-bővítéskor ismét elkövették a kereszténydemokraták, amikor felvették az EU-ba

A hibák között első helyen természetesen Orbán Viktor és a Fidesz felvétele szerepel, akivel szintén kesztyűs kézzel bántak a kerszténydemokraták: „Bár Magyarroszágon Orbán nyíltan hitet tesz az »illiberális demokrácia« mellett, 2020 óta rendeletileg kormányoz és autokrata politikai rezsimet épít, míg a kereszténydemokrata vezetésű Európai Néppárt megfelelő eszközökkel reagált az EU-normákat rendszerszinten kikerülő és megsértő magyar provokációra”.

Bár nem ennyire, de szintén negatívan értékeli a szerző Sebastian Kurzot, aki „gerinctelen hatalmi politikát” gyakorolt úgy az Osztrák Néppárt elnökeként, mint kancellárként, és „Peter Thiel multimilliomos, Trump-támogató hedgefond-menedzser szolgálatában lépett, hogy támogassa annak hídépítési projektjét a keresztény-liberális mainstream és a határozott jobboldal között.”

Wolkenstein emellett az osztrák sajtó teljesítményével sem elégedett: szerinte a Der Standard még „a legolvashatóbb osztrák újság”, és 2021 májusában még ők is feltették a kérdést:

Wolkenstein csúfos jövőt vetít elő a kereszténydemokraták számára: szerinte az európai kereszténydemokrata mozgalom „ingadozik az Armin Laschet által megtestesített tanácstalanság és perspektívátlanság, valamint az osztrák ÖVP autoriter-konzervatív eredetű jobboldali és jobbközép pártokkal való nyílt együttműködése között.”

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. július 06. 18:20
"...Wolkenstein csúfos jövőt vetít elő a kereszténydemokraták számára..." Herr/Frau/diverse Wolkenstein, erre térjünk már vissza 10-20 év múlva!
Ödenburger
2022. július 06. 08:17
Feltűnő, hogy mennyi támadó hangvételű iromány jelenik meg Orbánról mostanában - pláne akkor képest hogy állítólag súlytalan és elszigetelt. Nem is kell jobb bizonyíték, hogy valamit jól csinál.
amca
2022. július 05. 23:51
Megint 1 ájdióta franc. Német franc.
drrc
2022. július 05. 23:47
"Trump-támogató" Micsoda sértés. Mindjárt sírok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!