Így érveltek a kata ellen baloldaliak 2012-ben

2022. július 13. 21:24

Jegyzőkönyvek igazolják, hogy kampányfogásnak, látszatmegoldásnak nevezték tíz éve az új adónemet.

2022. július 13. 21:24
null

Ahogy az a Mandiner cikkéből is kiderült, 2012-ben egy ellenzéki párt sem szavazta meg a kata-s adózás bevezetését. Ennek ellenére kedden és szerdán többen is kivonultak azokra a tüntetésekre, amelyeket a törvénymódosítása ellen tiltakozók hirdettek meg többek között a Parlament elé, a Kossuth térre.

A Magyar Hírlap szerdán egy összeállítást közölt arról, hogy a baloldali képviselők miként érveltek tíz évvel ezelőtt a kata adónemről szóló törvény megszavazása ellen. 

A parlementi jegyzőkönyvek árulkodnak arról, hogy

kampányfogásnak, látszatmegoldásnak nevezték akkor az új adónemet, és a forrást is sajnálták rá.

A parlament honlapján is elérhető dokumentumok szerint az ügy fideszes vezérszónoka Rogán Antal volt. A képviselő akkor elmondta „ellenzéki képviselőtársaim egyes tévéműsorokban gúnyolódva beszéltek arról, hogy két új adót vezet be a kormány. Csakhogy ez a két új adó két olyan választási lehetőség, ami könnyebbé teszi az adózást. (...)  A kisadózás bevezetése gyakorlatilag a legegyszerűbb adózási forma, ami a magyar adójogban valaha létezett, és nemzetközileg is szinte példa nélküli. Ennél egyszerűbb adózási formát nem lehet bevezetni. Egy komoly csoportot tudok Magyarországon, akik ennek bizonyára nem örülnek, ők a könyvelők, hiszen az ő munkájuk ezeknél a kisadózóknál innentől kezdve feleslegessé válik. De ez a lépés nemcsak adócsökkentés, hanem egyben egyszerűsítés és bürokráciacsökkentés is” – mutatott rá a honatya.

Gúr Nándor, MSZP-s képviselő ugyanakkor az elhangzottakról úgy vélekedett:

„ha összeadnám a számokat, az jönne ki, hogy negatív a szaldó.

Tóth: A két új adónem nem szolgálja a munkahely védelmét és nem szolgálja munkahelyteremtés célját sem

A szintén szocialista Tóth Csaba azt közölte: „minden olyan javaslattal, amely valós megoldást kínál, egyetértünk, a látszatmegoldások azonban nem nyújtanak érdemi segítséget a kisvállalkozóknak. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében meghirdetett tételes adó és kisvállalati adó első hallásra jónak is tűnt, de ha jobban megnézzük, sok-sok problémával találjuk szemben magunkat. A két új adónem nem szolgálja a munkahely védelmét és nem szolgálja munkahelyteremtés célját sem, a kormány az üres ígéreteket csak kampányfogásra használja” – hangoztatta Tóth a jegyzőkönyvek szerint.

Kitért arra is, hogy „az említett két vállalkozói adó több mint százötven milliárd forint bevételkieséssel jár, de ha ehhez hozzávesszük a munkahelyvédelmi akcióterv további elemeit, az 55 éven felüliek, a fiatalok, a tartós munkanélküliek, illetve a gyermeknevelésből visszatérők tb-járulékának részleges elengedését, akkor ez eléri a háromszáz milliárd forintot. A baj ezzel az, hogy nincs meg ennek a fedezete” – olvasható a baloldali politikus vélekedése a Magyar Hírlap online felületén.

Nyitóképen Tóth Csaba, MSZP-s képviselő. Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onlye
2022. július 14. 13:04
Mocskos fidesz... 12 éve ök uralkodnak és még mindig butítják a bírkáikat hogy a baloldal meg anno igy meg ugy csináltak. Könyörgöm még mindíg ezt eszitek? Nem tünik fel hogy szar az íze? Agymosott idióták. 1 érvet nem tudtok mondani hogy miért jó a fidesz. Egyből az megy hogy #visszajakab, #miniferi stb. Ki a fasznak kellenek ezek is? Még 50 évig geci orbánt.
europész
2022. július 14. 10:00
Mit akarnak a balfaszok?Amikor meg kellet volna szavazniuk ellene szavaztak.Most meg ragaszkodnanak a regi formatumhoz.Szavazhattak most is ellene.Csak semmi kovetkezetesseg nincs a gondolkodasukban igaz sosem volt.
Brüsszelidemokrata
2022. július 14. 09:37
Nem az a lényeg hogy mi volt akkor hanem hogy ez a mocskos kormány 2 nap alatt kiherélte a katát Pedig őket kellett volna
tukkuta
2022. július 14. 08:06
Ugye világos a szerkesztő uraknak, hogy mindez a KATA szétcseszése szempontjából teljesen érdektelen? Semmilyen múltbeli hülyeség nem menti a mostani törvényjavaslatot és azt az arrogáns eljárást, amivel minden áron keresztülnyomták, mert a lényeg kizárólag ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!