Uniós biztos: Az atomenergia elengedhetetlen a zöld átmenethez

2022. július 05. 19:53

Mairead McGuinness szerint a földgáz része lehet a tagállamok energiamixének, akárcsak az atomenergia.

2022. július 05. 19:53
null

Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, melyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához – jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

McGuinness a taxonómia-rendelet módosítását célzó EP-javaslatról – mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül – tartott vitán kiemelte:

a taxonómia önkéntes eszköz, ami magánberuházásokat igyekszik ösztönözni arra, hogy olyan területekre fektessenek be, amelyek segítik a klímacélok elérését.

Az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedéshez szintén ilyen beruházásokra van szükség – mondta.

A tagállamok önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket

Emlékeztetett: a tagállamok teljes mértékben önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket. Az Európai Bizottság egyetlen tagállamot, vagy magánberuházót sem kötelez arra, hogy atomenergiába vagy gázberuházásokba fektessen, ugyanakkor kritériumokat határoz meg arra, hogy a gázba vagy az atomenergiába való befektetés megfeleljen és segítse a kitűzött célokat - mondta.

Biztosítani kell, hogy a gáz, illetve az atomenergiai infrastruktúrák átalakulhassanak alacsony vagy nulla károsanyag-kibocsátású erőművekké

– mondta. A gáz vagy az atomenergia használata nem történhet a megújuló energiaforrások rovására, ahogy szükséges az is, hogy a magánberuházások hozzájáruljanak a hosszútávú klímacélok megvalósításához, a klímasemlegesség eléréséhez – szögezte le az uniós biztos.

„Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása”

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során kiemelte: Európa energiaválságban van, emelkednek az árak, bizonytalan az ellátás, a taxonómia-rendeletre vonatkozó módosító javaslat pedig csak tovább súlyosbítaná a helyzetet.

Hangsúlyozta:

nemet kell mondani a javaslatra, ugyanis az atomenergia és a földgáz fenntartható energiahordozók, nélkülözhetetlenek a klímavédelemhez.

A javaslat elfogadása ellehetetlenítené a klímacélok teljesítését - mondta.

Európának az energia-függetlenségre kell törekednie, ami új atomerőművek és a cseppfolyósított földgázterminálok létesítése nélkül megvalósíthatatlan. A javaslat fokozná az európai energiaellátás kiszolgáltatottságát – figyelmeztetett.

„Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása” – fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: meg kell védeni az európaiakat az energiaválságtól, ezért kell nemet mondani a javaslatra.

Kapcsolódó tartalom

Deutsch Tamás: Az európai baloldal veszélyezteti egész európai energiaellátás biztonságát
Az EP-képviselő szerint a baloldal javaslatával megakadályozná, hogy a földgáz és az atomenergia zöld minősítést kapjon. Bővebben is érdekel...

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. július 06. 17:05
Ősszel megnyitják az északi2 gázvezetéket sok nyugati marha nem akar megfagyni , közben energiát kitermelő arab világ az eun röhög .
2xli
2022. július 06. 14:36
Mit szólnak ehhez a német zöldek?
olajfa1
2022. július 06. 13:04
BÖRTÖNBE! azokkal akik tiltották az atomenergiát!!!
Sany Xepi
2022. július 06. 06:20
Meg a szén is, meg az orosz gáz és olaj is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!