Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Egy felmérés szerint Putyin és Lukasenka után Orbánt utálják a legjobban az ukránok

2022. június 21. 17:48

A válaszadók valószínűleg nem értesültek arról, hogy Magyarország erején felül segíti az Ukrajnából menekülőket.

2022. június 21. 17:48
null

A Rating ukrán közvélemény-kutató felmérése szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz viszonyulnak a legnegatívabban az ukránok Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök után.

A megkérdezettek a legpozitívabban Andrzej Duda lengyel elnökhöz (92 százalék), Boris Johnson brit miniszterelnökhöz (89 százalék) és Joe Biden amerikai elnökhöz (89 százalék) viszonyulnak.

Orbán Viktor a harmadik helyen áll

Az ukránok szemében Vlagyimir Putyin páriává vált. Az orosz elnökhöz viszonyulnak a legnegatívabban (98 százalék) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökhöz sem viszonyulnak túl szívélyesen az ukránok(95 százalék) .

Őket követi a magyar kormányfő, akihez a megkérdezettek 33 százaléka teljes mértékben negatívan, 20 inkább negatívan viszonyul.

Húsz százalékuk nem ismeri, hét százalékuk szerint nehéz erre a kérdésre válaszolni. Tizenöt százalékuk inkább pozitívan, öt százalékuk pedig teljes mértékben pozitívan viszonyul Orbánhoz.

Orbán Viktor után Olaf Scholz német kancellárhoz viszonyulnak a legnegatívabban (44 százalék), mindezt úgy, hogy a német vezető személyének megítélése az elmúlt két hónapban javult a Rating szerint. A megkérdezettek 93 százaléka biztos abban, hogy Ukrajna képes visszaverni az orosz támadást. A válaszadók 87 százaléka támogatná Ukrajna belépését az EU-ba egy népszavazás esetén, mindössze négy százalékuk nem támogatná, nyolc százalékuk nem szavazna.

Egyre többen támogatják a NATO csatlakozást 

A felmérés szerint nőtt a NATO-csatlakozást támogatók aránya:

míg márciusban a válaszadók 68 százaléka támogatta a csatlakozást, addig immár 76 százalékuk támogatja.

Tíz százalékuk ellenzi, 12 százalékuk pedig nem szavazna egy eseteleges referendum esetén. Az Ukrajna keleti részén élők óvatosabbak a csatlakozást illetően, 55 százalékuk támogatná a NATO-csatlakozást, 20 százalékuk ellenezné, 22 százalékuk pedig nem szavazna. A telefonos felmérést 1200 ember bevonásával június 18-án és 19-én végezték Ukrajna összes megyéjében, kivéve a Krímet és a Donyec-medence orosz ellenőrzése alatt álló területeket, továbbá azokat a térségeket, ahol a jelen pillanatban nem működik az ukrán mobilhálózat.

Kapcsolódó

Zelenszkij: Meghívtam Orbán Viktort Ukrajnába

Az ukrán elnök szerint eredményes beszélgetést folytattak a magyar kormányfővel. Bővebben... 

Az ukrán elnök szerint eredményes beszélgetést folytattak a magyar kormányfővel.

Nyitókép:  Mátrai Dávid

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikerics
2022. június 22. 19:09
Leszarom, hogy kit utálnak az ukránok!
néhai Ch.Pilot
2022. június 22. 17:36
"Egy felmérés szerint Putyin és Lukasenka után Orbánt utálják a legjobban az ukránok" És ez mennyiben releváns tény? És kit érdekel?
csulak
2022. június 22. 16:25
ezert leptem ki a kozossegi oldalalkrol
Békés
2022. június 22. 13:09
Majd hálából a Szijjártó majd biztosítja őket, hogy támogatja a területi egységüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!