Putyin: Mi a Szovjetunió? A történelmi Oroszország!

2022. június 19. 12:43

Megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy Kazahsztán lehet-e Oroszország „következő prédája”.

2022. június 19. 12:43
null

„Mi a Szovjetunió? A történelmi Oroszország” – ezt a választ adta Vlagyimir Putyin orosz elnök Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő pénteki kijelentésére, miszerint Kazahsztán nem ismeri el a kelet-ukrajnai szakadár régiókat – írta a Magyar Nemzet a a Daily Telegraph-ra hivatkozva. 

Az orosz elnök ezt követően a közép-ázsiai szomszédját méltatta mint testvéri nemzet, majd hozzátette:

A portál kitért arra, hogy a fenti jelenet a szentpétervári gazdasági fórumon élő adásban történt. A szakértők szerint ez egy fenyegetés a volt szovjet köztársaságok számára, azt sugallva, hogy ők lehetnek Moszkva következő célpontjai. 

Szakértő: Kazahsztán lehet Moszkva következő célpontja

A The Daily Telegraph brit konzervatív napilapnak nyilatkozó kazah elemző szerint Tokajev kijelentésével támogatói előtt járatta le az orosz elnököt, aki ezért a fenyegetést nagyon is komolyan gondolta. Tudatta vele, hogy

– fogalmazott. Egy másik megszólaló szerint az orosz elnök szavai a következőket jelentik Kazahsztán számára: „Amíg jó szomszédok vagytok, addig minden rendben van. Azonban ha átlépitek a vörös vonalat, és a Nyugat felé közeledtek, akkor elfoglalhatjuk földjeiteket, ugyanis azok lényegében a mieink”.

Más kazah szakértők ugyanakkor nem tekintenek fenyegetésként Putyin kijelentésére. 

– mutatott rá Dimash Alzanov politikai elemző.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2022. június 20. 20:58
Ez világos beszéd. Az oroszok befolyási övezetüknek tartják az egykori orosz birodalom területét, és ha oda beteszi a lábát az USA, azt nem tűrik. A fene akarja, hogy helyreálljon az orosz birodalom, de a f.szt érdekel, hogy az amerikaiak vagy az oroszok befolyása érvényesül Közép-Ázsiában vagy Ukrajnában. Nekünk ezekben a régiókban csak kereskedelmi érdekeink vannak. Kárpátalja kivétel, ám az teljesen mindegy, hogy Oroszország szállja meg vagy az ukrán nácik terrorizálják a magyar lakosságot. A legjobb lenne, ha az oroszok leválasztanák Ukrajnáról a keleti és a tengerparti régiókat, a maradék béna Ukrajnát pedig kordában tartaná az EU. Van erre némi esély, mert az orosz hadsereg nem vitézkedik annyira, hogy ennél nagyobb kalandokba vághatna bele, és valószínűleg az orosz társadalom is fellázadna, ha túl nagy lenne az emberáldozat.
Akitlosz
2022. június 20. 16:12
Jellemző, hogy minek a meghallására áll rá a Mandiner füle. Putyin azt is mondta pénteken, hogy Nyugat-Ukrajna Lengyelország, Magyarország és Románia.
Akitlosz
2022. június 20. 16:09
"Szakértő: Kazahsztán lehet Moszkva következő célpontja" Nem szakértő, hanem fantaszta. Csak nem a NATO fizeti?
Akitlosz
2022. június 20. 16:07
Az, hogy egy ország gyilkolja a területén élő nemzetiségét már meglehetősen súlyos formája a nem együttműködésnek. Úgyhogy nem hiszem, hogy Ukrajna esetét más országokra lehetne vonatkoztatni. Oroszország egészen hosszan türelmes volt Ukrajnával, és várta a Minszki megállapodások betartását. Ez nem következett be, miközben Ukrajna már nyolc éve azt állítja, hogy Oroszországgal áll hadban. Oroszország csak hitt neki idén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!